Ben kuzu ciğeri kullandığım için suyunu çektiğinde ciğerim pişmeye yaklaştı. Eğer dana ciğeri kullanırsanız suyunu çektikten sonra üzerine yarım su bardağı kadar daha kaynar su dökebilirsiniz.
Soğanlar diriliğini yitirinceye kadar kavurmaya devam edelim. Daha sonra salça ve baharatları ekleyerek ciğer sotemizi karıştıralım. Bir su bardağı kadar da sıcak su ekleyelim kısık ateşte 8-10 dk daha pişirelim. Yumuşacık ciğer sotemiz hazır, deneyeceklere şimdiden afiyet olsun.
Karbonat ve un önemli püf noktası
Doğrudan kızartmak yerine ciğeri önce unlu bir karışımla kaplamak en nefisi. Bu sayede dışı çıtır çıtır olurken içi yumuşacık kalır. Bunun için bir diğer püf noktası ise karbonat kullanmak.
Ciğerin temizliği de lezzeti için çok önemlidir. Geleneksel yöntemde ciğer uzun süre suda bekletilerek temizlenir ancak bu yanlış bir işlemdir. Bu ciğerinizin lezzetini kaybetmesine ve pişince sertleşmesine neden olur. Bunun yerine ciğerinizi akan suda yıkayarak temizlemelisiniz.
Ciğerin süt ile terbiyelenmesi kanın ciğerden temizlenmesini ve koku yapmamasını sağlarken, daha çok yumuşaklık, lezzet katıyor. Terbiye devam ederken, patatesleri kızartıp kenara alalım. Soğanları piyazlık doğrayıp, isteğe bağlı baharat ve yeşillikle yoğurabilirsiniz.
İlgili 33 soru bulundu
Bir de bu şekilde deneyin, inanın pişman olmayacaksınız. Hem ciğerimiz yumuşak oluyor hem daha lezzetli oluyor bir gece sütün içinde bekleyince. Ertesi gün ciğerimizi güzelce yıkayıp, süzülmeye bırakalım.
Ciğeri uzun süre suda bekletmeyin!
Ancak temizlemek için suda bekletmek size daha iyi temizlenmiş hissi veriyor olsa da, ciğerinizin hem lezzetini kaybetmesine hem de piştikten sonra sert kalmasına neden olabilir. Suda bekletmek yerine ciğerleri sudan geçirmeniz yeterlidir.
Ciğerinizi küp küp kesin. Ciğeri kesinlikle yıkamayın. Bir süzgeçe alın ve süzülmesini sağlayın.
Zeytinyağını derince bir tavaya alın ve ince doğranmış soğanı pembeleşene dek kavurun. Kavrulmuş soğana doğranmış ciğerleri ekleyin ve kapağını kapatıp, kısık ateşte 20 dakika kadar pişmeye bırakın. Ardından baharatlarını ekleyin ve biraz karıştırdıktan sonra 10 dakika daha kapağı kapalı olarak pişmeye bırakın.
Yapışmaz bir tavaya alınan yarım çay bardağı sıvı yağa doğranmış iki adet kuru soğan ve ciğerler ilave edilip devamlı karıştırarak kavrulur. Bir çay kaşığı tuz, bir çay kaşığı kekik, bir çay kaşığı kimyon ve yarım çay kaşığı karabiber ve ezilmiş sarımsak ilave edilip karıştırılır ve altı kapatılır.
Ben kuzu ciğeri kullandığım için suyunu çektiğinde ciğerim pişmeye yaklaştı. Eğer dana ciğeri kullanırsanız suyunu çektikten sonra üzerine yarım su bardağı kadar daha kaynar su dökebilirsiniz.
Süzülen ciğerleri orta boy yayvan bir kaba koyun. Ciğerlerin üzerine 6 yemek kaşığı zeytinyağ, damak tadınıza göre tuz ve kimyon koyun. Ardından damak tadınıza göre kekik, kırmızı pul biber ve isteğe bağlı olarak yarım su bardağı kadar süt ekleyin. Tüm malzemeyi eliniz ile güzelce harmanlayın.
Ciğeri temizlerken, uzun süre suda bekletmek size iyi temizlenmiş hissettiriyor olabilir ama bu ciğerin lezzeti için tamamen yanlış. Uzun süre suda bekleyen ciğer hem lezzetini kaybeder hem de piştikten sonra sertleşebilir. Ciğer temizlerken suda bekletmek yerine sadece sudan geçirmeniz yeterli olacaktır.
Akciğerlerin su toplaması durumunda ortaya çıkan su birikintisi akciğerlerde basınca neden olacağından nefes almakta güçlük, öksürük, hareket kısıtlılığı ve göğüste ağrı gibi ciddi sonuçlar ortaya çıkmaktadır. Tedavi edilebilen ancak tedavi ertelenirse ölümle sonuçlanan bir hastalıktır.
Boşluğa dolan sıvı, akciğerleri bası altında bırakarak soluk alıp vermeyi güçleştirebileceği gibi, sıvının iltihaplanması sonucu ciddi enfeksiyon hastalıklarına ve hayatı tehdit eden durumlara yol açabilir. Akciğerde su toplanması için kan sıvısının damar dışına çıkmasına neden olan bir mekanizmanın varlığı gereklidir.
Hastalığın ileri safhalarında gerçekleşen drenaj, plöridez ve dekortikasyon gibi cerrahi müdahaleler ile akciğer duvarında biriken fazla suyun tahliyesi sağlanır.
Ciğeri haşlamadan direk olarak da yapabilirsiniz. Ama haşlandığı zaman. Kanlı suyunu atıyor ve daha hoş bir görüntü oluyor.
Dana ciğerini iyi pişirmek için pişme öncesinde ciğerin biraz sirke ve tuzla bekletilmesi tavsiye edilir. Bu iki malzeme ciğerin daha yumuşak pişmesini sağlar. Kuzu ciğeri pişirirken ise yine aynı detaylara dikkat edilmelidir. Kuzu ciğeri daha yumuşak olduğundan, pişirme süresini daha az tutmak yeterlidir.
Kuzu ciğer günümüzün spor besin kaynakları arasındadır. Bu şifalı gıda aynı zamanda fosfor ve magnezyuma ulaşmak için bir maden konumundadır. Kuzu ciğer demir kaynağıdır ve B 12 açısından zengin olduğu için vücudunuzda kırmızı kan hücresi oluşumunu destekler.
Arnavut ciğeri genellikle dana ciğerinden yapılmaktadır. Kuzu ciğerinden yapılan Arnavut ciğeri dağılabilir ve sert bir kıvamda pişebilir. Bu nedenden dolayı Arnavut ciğeri genellikle dana ciğerinden yapılmaktadır.
Ciğer tadı bazen acı oluyor, acı olmasının sebebi sanırım pıhtılar var onlar temizlenmemiş yada öd kesesi patlamış yada iyi temizlenmemiş oda ete acımsı tat vermiş olabilir. Net olarak damak tadı farklılığı. Ciğer genel olarak et değildir organdır.
Dana ciğeri küp küp doğrayalım. Ciğeri kesinlikle yıkamayın. Sertleşmesine neden olur. Derin bir kapa alıp, soda ve sütü dökelim. 30 dakika kadar, ağzı kapalı şekilde buzdolabında bekletelim.
Mutlaka kızgın ve bol yağda pişirilmeli. Ciğer 1-1,5 dakikadan fazla pişirilmemeli. Unutmayın ciğeri sertleştiren fazla pişirmektir. Daha lezzetli bir ciğer için kızartma yağından az bir miktar başka tavaya alınıp içine kırmızı biber eklenmeli biraz kavrulmalı ve pişen ciğerin üzerinde gezdirilmeli.
- Buzdolabı poşetine düzgün bir şekilde koyduğunuz ciğerlerin üzerine biraz bastırın ve poşetin içindeki havayı iyice çıkartınız. - Taze olarak almış olduğunuz ciğerler buzdolabının içerisinde en fazla 2 ila 3 gün boyunca ve derin dondurucunun içerisinde de en fazla 2 ay boyunca sağlıklı bir şekilde saklanabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri