Cihannüma kelimesinin sözlük anlamı dünya haritasıdır.
Her yanı görmeye elverişli, camlı çatı katı veya taraça, kule anlamına gelen Cihannüma, Dünyayı gösteren harita veya coğrafya atlasıdır. Osmanlıca'da yazılışı: cihan-nüma şeklindedir.
cihān ve Ar. şumūl “kaplama” ile cihān-şumūl) Dünyâyı kaplamış, dünya çapında, dünyâyı kaplayacak ölçüde, evrensel, âlemşümul, üniversal.
Daha önce de belirtildiği gibi Türk devletleri “cihanşümul” bir anlayış ile oluşturulmuştur. Yani cihana hakim olma ve yönetme düşüncesi tarihte kurulan Türk devletlerinin ortak hususiyetidir. Bu düşüncenin oluşmasında elbette eski Gök Tanrı inancının izleri görülür.
Cihanşümul kelimesinin kökeni ne, cihanşümul kelimesinin kaç anlamı var? İşte, TDK bilgileri ile merak edilenler… - Böyle bir tarih ister istemez cihanşümul olacak yani insan toplumları hakkında bilinebilen her şeyi kucaklayacak.
İlgili 24 soru bulundu
Farsça kurala göre oluşturulan sözler bitişik yazılır: âlemşümul, cihanşümul; darıdünya, ehlibeyit, ehvenişer, erkânıharp, gayrimenkul, gayrimeşru, Kuvayımilliye, Misakımillî, suikast; cürmümeşhut, hamdüsena, hercümerç, hüsnükuruntu, hüsnüniyet vb.
Türk Dil Kurumu (TDK) tarafından tanımlanan "beynelmilel" kelimesi, Arapça kökenli bir kelime olup "uluslararası" anlamına gelir. Bu kelime, farklı ülkeler arasındaki ilişkileri, işbirliğini veya olayları ifade etmek için kullanılır.
(ﺍﻫﻮﻥ ﺷﺮّ) i. (Ar. ehven ve şerr “kötülük” ile ehven-i şerr) Kötü olan iki şeyden daha az kötü, zararı daha hafif olanı: Hükûmet hemen yıpranabilirdi, düşürülebilirdi, belki düşürülmesi ehvenişer idi (Ahmet Kabaklı).
Dilimize Moğolcadan geçmiş olan ulus sözcüğü, 12. yüzyılda literatüre girdi. Moğolcada köy anlamına gelen bu sözcük, Türkçede millet manasında kullanılır. Kelimenin yan anlamı ise aşiret ve kavimdir. Ulus ve arası kelimelerinin birleşmesinden oluşan uluslararası ise milletler ve ülkeler arası demektir.
Yelme sözcüğü, yelmek işi ve eteklik anlamıyla kullanılıyor. Osmanlıda Yelme Kime Denir? Osmanlı zamanında bazı kişiler için yelme sözcüğü kullanılıyordu.
Anlık duyguların etkisiyle, düşünmeden ve yaptıklarının sonucunu hesaba katmadan hareket eden kişilere şuursuz denir. Bu kişilerin ortak özelliği düşüncesizce ve sorumsuzca hareket etmeleridir.
Rasyonel yada rasyonellik, akılcılık ya da usçuluk anlamında felsefi terim ve önermedir. Rasyonalizm, rasyonelliği merkez alan bir felsefe öğretisidir. Buna göre, hem gerçekliğin hem de doğruluğun ölçütü rasyonalitede yani ustadır. Akılcılık, rasyonel olmanın niteliği ya da halidir.
Cihannüma'nın yazımı 1648'de başlanmış, kısa bir aranın ardından 1654'te Katip Çelebi tarafından yeniden yazılmaya başlanmıştır. Kitabın yazımı 1657'de Katip Celebi'nin ölümüne kadar devam etmiştir. 1732'de Osmanlı Matbaacılığı'nın öncüsü kabul edilen İbrahim Müteferrika tarafından eklemeler yapılarak basılmıştır.
Hüma ismi, saadet, mutluluk ve devlet kuşu anlamlarına gelmektedir. Hüma ne demek? TDK sözlük anlamı ise 'başına konduğu kişilere mutluluk getiren' şeklindedir.
İslamiyet'in doğduğu bölgelerde büyüklüğü ve yaygınlığı nedeniyle hurma yaprakları yere sermek için kullanılacak en uygun malzeme olmuştur. Hurma yapraklarından örülen adam boyu uzunluğundaki yaygıya "hasır", daha küçük olanlarına "humra" denilirdi.
Ulus ya da Millet çoğunlukla aynı topraklar üzerinde yaşayan, aralarında dil, tarih, ülkü, duygu, gelenek ve görenek birliği olan insanların oluşturduğu topluluk.
Uluslar-üstücülük, ulus-devletin otoritesinden "daha yüksek" ve kendi iradesini ulus-devlet otoritesine dayatma yeteneğine sahip bir otoritesinin varlığı demektir.
Politika, devlet işlerini düzenleme ve yürütme sanatıyla ilgili özel görüş veya anlayıştır.
Şer sözcüğü sıklıkla "hayır" (iyilik, karşılık beklenmeden yapılan şey) sözcüğü ile karşılaştırmalı ve zıt anlamlı olarak kullanılır. Bazı dinlerde şer, evrende hüküm süren kötü bir güç olarak tanımlanır ve şeytan, ahriman gibi varlıklarda vücut bulur.
Sehven kelimesi Arapça kökenli olup "yanlışlıkla" anlamına gelen bir sözcüktür. Bu kelime Arapça'da sahw "dikkatsizlikle yapılan hata" anlamına gelir. Hatalı işlemleri, yanlış kullanılan bir kelimeyi, yanlışlıkla yapılan her türlü durumu düzeltmek adına "sehven" kelimesi kullanılır.
Bazı insanlar daha da ileri giderek ehven-i şer kaidesini ruhsatlar ile ilişkilendirmektedir ki bu kaidenin İslâm'daki ruhsatlarla hiçbir alakası bulunmamaktadır. Çünkü Allah tarafından verilen bir ruhsata göre hareket etmek zaten şer değildir.
Minel son zamanların en popüler ve en beğeni toplayan isimlerinden biridir. Anlamı ise 'cennetteki inci tanesi' şeklinde geçmektedir. Bu derin ve etkileyici anlamı nedeniyle pek çok ebeveyn yeni doğan kız çocukları için isim olarak kullanmaktadır.
Türkçedeki kullanımıyla müstesna, genel kuralların dışında, özel veya istisna bir durumu ifade eder. Kelimenin Anlamı: Müstesna, bir şeyin veya durumun genel kurallardan veya normlardan saparak özel veya istisna bir konumda olduğunu belirtir.
Hak getire DEYİMİ AÇIKLAMASI
“Yoktur, bulunmaz, Allah vermemiştir” anlamında kullanılır. “Öyle bir diyardayız ki su ve yiyecek Hak getire.”
Cihan kelimesi, Farsça kökenli bir isimdir. Evren anlamına gelen bu kelime aynı zamanda da gök anlamı taşımaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri