Perakende satışa başladığı tarihten itibaren 30 gün içinde yazarkasa almak zorundadır. Ödeme kaydedici cihaz kullanmak zorunda olan mükellefler satın aldıkları cihazı alış faturasının düzenlendiği tarihten itibaren 15 gün içinde bağlı bulundukları vergi dairesine bir dilekçe ile kaydettirmelidir.
7- YazarkasaPOS'lar, satışı takiben – tüm evraklarının tam olması şartı ile – işyerinin bulunduğu bölgeye göre 24 saat ile 72 saat içerisinde kurulur. Saha operasyon görevlisi işyerini arayarak randevu alır. Kurulumlar randevu ile yapılır.
Eğer yeni bir işyeri açılışı yaptı iseniz böyle bir durumda yapılacak olan bazı şeyler bulunmaktadır. Örneğin Yazar Kasa alacaksanız Yazar Kasa Alma Süresi 30 gün olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu durumda işletme açan perakende yatırımcılar 30 gün içerisinde ÖKC cihazlarını almaları gerekmektedir.
Perakende satışında seyyar EFT-POS cihazı kullanılmaması halinde ise basit veya bilgisayar bağlantılı yeni nesil ödeme kaydedici cihaz kullanma mecburiyeti 01.01.2016 tarihinde başlayacaktır.
İlgili 25 soru bulundu
Eski Nesil ÖKC kullanan ve Defter Beyan Sistemi kapsamı dışında kalan mükellefler; Teknik Servis Merkezleri aracılığıyla, e-Arşiv Özel Entegratörler aracılığıyla, İnteraktif Vergi Dairesi Portalı üzerinden bildirim tercihinde bulunmak zorundadır. sağlanmalıdır.
Ödeme kaydedici cihaz kullanmak zorunda olan mükelleflerden, cihazlarını süresinde almayanlara, 3100 sayılı Kanunun 4369 sayılı Kanunla değişik mükerrer 6/1. maddesine göre Vergi Usul Kanununun 353/8. maddesinde (4.200,00 TL) yazılı özel usulsüzlük cezası kesilir.
Kimlik Numarası, adresi ve imzası bulunmalıdır.) Mükellefler işe başlama bildirimini vergi dairesine ibraz ettikten sonra, vergi dairesince aynı gün, aynı gün yapılmasının mümkün olmaması halinde ertesi iş günü içinde, mükelleflerin işyerinde yapılacak bir yoklama ile işe başladıkları tespit edilir.
Herhangi bir gazeteye yazar kasa ruhsat kayıp ilanı verilir. İlanda yazar kasanın marka, model, sicil numarası bilgileri ile yazar kasa sahibinin adı, soyadı, vergi dairesi ve vergi numarası yazılmalıdır. İlanın yayınlandığı gazete ile ürünün yetkili servisine dilekçe yazılarak yeni ruhsatname başvurusu yapılır.
2023 yılı fatura kesme ve düzenleme sınırı 4.400 TL olarak belirlenmiştir. Resmi Gazetede yayınlanan VUK Genel Tebliğinde 2023 yılında uygulanacak had ve tutarlar açıklanmıştır. Tebliğe göre 1 Ocak 2023'ten itibaren geçerli olmak üzere fatura düzenleme sınırı 4.400 TL olmuştur.
Yeni nesil yazar kasa alırken dikkat etmeniz gereken önemli özellikler; tüm banka uygulamalarıyla entegre olup olmadığı, hafızası, yazma hızı ve ağırlığı olarak sayılabilir. Ayrıca kullanacağınız pos rulo kağıt tipini belirliyor olması açısından yazıcı tipi ve rulo kağıt boyut bilgileri de önemli olacaktır.
Yazarkasa Ruhsatnamesi Yazarkasa İle İlgili Yapılan işlemlerin kayıt edildiği Resmi bir evraktır.
Perakende Satış Fişi ve Yazar Kasa Fişi Düzenleme Sınırı. 2000 TL olarak belirlenmiştir.
Müşteri şifreyi onayladığında bir fiş çıkar. İlk çıkan fiş iş yerine aittir, ardından herhangi bir tuşa basılır ve ikinci fiş çıkar. İkinci fiş kart ile birlikte çıkarılır ve müşteriye verilir. İkinci fiş müşteri içindir.
Üye işyerlerimiz söz konusu bankalar ile tek terminal üzerinden işlem yapabilir. Bir POS üzerinde en fazla 8 banka aynı anda çalışabilir. Hiçbir bankanın POS uygulamasının kullanım şekli (POS menusu/işlem adımları vs.) ortak POS ile değişmemektedir.
Bu raporlar bilgi amaçlı olup mali hafızada yer işgal etmediğinden gün içinde birden fazla alınmasında bir sakınca bulunmamaktadır.
Aşağıda Maliye Bakanlığınca yayımlanan Genel Tebliğ de ÖKC Yazar kasa POS cihazı kullanma mecburiyetinde bırakılanların faaliyeti hakkında bilgi verilmiştir. Bunun dışında Ticari faaliyette bulunan tüm işletmelerin ÖKC Yazar Kasa POS Kullanma Mecburiyeti Bulunmaktadır.
1.ADIM: ÖKC(Yazarkasa) devralmak isteyen mÜkellef bağlı bulunduğu vergi dairesinden ÖKC izin Yazısı almalıdır.
POS cihazı için öncelikle bankalara şubeden ya da internet bankacılığı üzerinden ön başvuru yaparsınız. Başvurunuz ardından bankanız, sizden vergi levhası, işletme ruhsatı, imza sirküleri, kimlik gibi ilgili evrakları talep eder.
işe başlama tarihinden itibaren 10 gün içinde bildirilmesi gerekmektedir. ► İşe başlama/işi bırakma bildirimi ile değişiklik bildirimlerine ilişkin dilekçeler, www.gib.gov.tr internet sayfasındaki “Dilekçematik” bölümünden edinilebilmektedir.
İlk defa vergi levhası Gelir İdare Başkanlığı'nın web sitesinden alınır. Web sitesinin sorgulama ekranında bulunan “Vergi Levhası Oluşturma” ekranına tıklayarak giriş yapınız. Gelir Vergisi ya da kurumlar vergi levhası için gerekli bilgiler doldurulduktan sonra vergi levhası talebinde bulunulur.
Gerçek kişilerde işe başlama bildirimi, işe başlama tarihinden itibaren 10 gün içinde, ➢ Vergi dairesine bizzat giderek, ➢ Posta ile göndererek, ➢ Vergi dairesine gitmeden İnteraktif Vergi Dairesi (https://ivd.gib.gov.tr) aracılığı ile sistem üzerinden, “İşe Başlama/Bırakma Bildirimi” ile yazılı olarak yapılır.
Bu cihazların özelliği; bir kredi kartı ya da ATM kartıyla elektronik olarak ödeme yaptığınızda, yapılan ödemeyle ilgili kayırları GİB'in veri tabanına göndermesi ve anında fiş kesmesidir. Böylece ödemeyle ilgili kayıtlar anında alınır, yedeklenir ve saklanır.
Madde 1 – Satışı yapılan malları aynen veya işlendikten sonra satışını yapanlar dışındaki kimselere satan veya aynı kimselere hizmet veren birinci ve ikinci sınıf tüccarlar, bu Kanuna göre ödeme kaydedici cihaz kullanmak mecburiyetindedirler.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri