Abur cubur gıdalardan bahsedilirken enerji içecekleri, gazlı ve gazsız içecekler, kızartmalar, tüm şeker, çikolata ve şekerleme ürünleriyle pastalar ve dondurmalar gibi işlenmiş ürünler kastedilmektedir. Dr.
Hazır gıda ve abur cuburlar yerine, ev yapımı az yağlı kekler, az yağlı süt ile meyve karışımları, taze meyve ile yoğurt karışımları, yağsız patlamış mısır, kuru meyveli gevrekler, meyve tatlıları, 5-6 tane kestane ve taze meyve suyu gibi gıdaları tercih etmeliyiz.
Bisküvi, çikolata, şeker, cips, gofret gibi abur cuburlar çocukların vazgeçilmezleri arasında.
İlgili 21 soru bulundu
Dr. Didem Kirtil, konuyla ilgili ailelere önemli bilgiler verdi. Abur cuburlar; besleyici değerleri düşük ve yüksek kalori içeren, başta obezite olmak üzere kalp hastalığı, alerji, diyabet, kanser gibi hastalıklara davetiye çıkaran, aşırı tüketilmesi tavsiye edilmeyen ancak kontrolsüz ve bilinçsiz tüketilen gıdalardır.
Abur cubur beslenme kalp hastalığı riskini arttırabilir. Abur cubur yiyecekler yüzünden kanda trigliserid ve kolesterol düzeyleriniz artar. Ayrıca bu yiyeceklerin içindeki fazla miktardaki kalori nedeniyle kilo alma ihtimaliniz artış gösterir, bu da kalp hastalığı için ilave bir risk yaratır.
Abur cubur gıdalardan bahsedilirken enerji içecekleri, gazlı ve gazsız içecekler, kızartmalar, tüm şeker, çikolata ve şekerleme ürünleriyle pastalar ve dondurmalar gibi işlenmiş ürünler kastedilmektedir.
Meyve suyu bir zamanlar sağlıklı bir diyetin parçası olarak görülüyordu, ancak bugün genellikle yüksek dozda şekerden biraz daha fazlasını sağladığı düşünülüyor. Giderek artan bir şekilde meyve suları abur cubur olarak görülüyor ve tüketim düşüyor. Ancak, meyve suyu diyetlerimizden tamamen çıkarılmamalıdır.
Çikolata da bulunan yağlar da diğer yağlar gibi kalorili olduğundan, tüketiminde aşırıya kaçılırsa kilo aldırabilir. Sağlıklı olan, en az %60-70 kakao içeren çikolataları tüketmektir. Örneğin, %72 kakao içeren bir çikolatanın 100 gramı 24 gram şeker içerir.
Bitkisel protein kaynakları nohut, fasulye, mercimek, börülce gibi kurubaklagiller tokluk sağlamada güçlü birer diyet silahlarıdır. Posa ve proteinden zengin kaynaklardır. Aynı zamanda dirençli nişasta içerikleri sayesinde diğer karbonhidratlara kıyasla şekerin daha yavaş dolaşıma katılmasına yardımcı olurlar.
ABD'nin Florida eyaletindeki Scripps Araştırma Enstitüsünde görev yapan bilim adamları, fareler üzerinde yaptıkları testlerde, hamburger, kızarmış patates ve kek gibi çok kalorili abur cubur yiyeceklerin de uyuşturucu kadar bağımlılık yaptığını ortaya koydu.
Fast food restoranların menülerinde yer alan hamburger, pizza vs. tarzı çeşitli ürünler ve ilaveten satılan her türlü tatlı ve dondurma ürünü de abur cubur kategorisindeki ürünler gibi değerlendirilebilir.
Bisküvi, çikolata, şeker, cips, gofret gibi abur cuburlar çocukların vazgeçilmezleri arasında.
Abur cubur, yüksek kalorili, aşırı şekerli, aşırı yağlı olmasının yanında protein, vitamin or mineralleri çok az içeren ve yararı gözetilmeksizin rastgele yenilen sağlığa zararlı ve dikkatsiz pişmiş yiyecekler için kullanılan terimdir.
Türk toplumunun en çok tükettiği çaylardan biri olan siyah çay, tek başına kilo aldırmaz. 1 fincan çay 1 kalori içerdiği için bu oranın kilo almaya etkisi çok yoktur. Gün içinde 10 bardak çay içseniz dahi yine de kilo almanız beklenmez.
Ekmeği hayatınızdan çıkarmayın
Öğünlerde ekmek yememek de kilo vermeyi olumsuz yönde etkiler. Eğer kişi ana öğününde esmer ekmek tüketmiyorsa, kan şekeri dengelenemeyecek; dolayısıyla 1 saat sonra çok acıkacak ve eline ne geçerse farkında olmadan tüketip fazla kalori almış olacaktır.
Hayır, haram değildir.
Özellikle işlenmiş, şekerli ve yağlı yiyeceklerin fiziksel bir açlık olmadan ve aşırı tüketilmesi durumunda beyindeki ödül sistemini harekete geçirdiği, bu yiyeceklere tolerans geliştiği ve sonrasında yoksunluk belirtilerinin ortaya çıktığı gözleniyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri