Eğer buzdolabı kullanacaksan çikolatayı hava ve ışık geçirmeyen, kuru bir kapta sakla. Bu kurallar uygulandığında çikolata uzun bir süre dayanır. Örneğin, sütlü çikolata katı hâldeyken yaklaşık bir yıl boyunca rahatlıkla muhafaza edilebilir. Bitter çikolata ise katı hâldeyken yaklaşık iki yıl saklanır.
Buzdolabında saklanmamalıdır. Çikolatanın içeriğindeki en önemli bileşen kakaodur. Kakaodan elde edilen kakao yağı hassas bir yapıya sahiptir. Yüksek ısı veya neme maruz kalması durumunda kakao yağının kristal yapısı bozulur ve kristaller yüzeye çıkar.
Çikolataların bozulduğu iki şekilde anlaşılmaktadır; bunlardan birincisi görüntüsünün değişmesi ikincisi ise koku değişikliğinin olmasıdır. genellikle yağın erimesi ile çikolata yüzeyi beyazlar ama halen tüketilebilir. Çikolatanın üzerinde şekerlemenin oluşması ise, bozulmasının en önemli işaretini oluşturmaktadır.
Çikolataları Buzdolabında Saklama
Az önce de belirttiğimiz gibi çikolatalar 15-20 derece arasına sahip ortamlarda muhafaza edilmelidir, buzdolabı gibi soğuk ortamlarda saklamanız durumunda çikolatanızın tazeliği ve yapısı bozulacaktır.
Ambalajı açılmış çikolatalar da bozulmaya daha müsaittir. Ambalajını açtığınız çikolatayı bir an önce yemeli ya da uygun koşullarda kapalı şekilde saklamalısınız. Evinizde ambalajı açılmış çikolata bulursanız kokusundan ya da görünüşünden bozulup bozulmadığına bakabilirsiniz.
İlgili 19 soru bulundu
Çikolata. Çikolatanızın tadı bozulmadığı sürece yemenizde bir sakınca yoktur. Eskiyen çikolatanın üzerinde zaman zaman beyaz bir tabaka oluşur. Bu çikolatanın içindeki şekerin ya da yağın kristalize olmasından kaynaklanır ve size zarar verecek bir şey değildir.
Son kullanma tarihi geçmiş çikolata, kişinin sağlığını çoğu zaman tehdit etmez. Çünkü çikolata son derece dayanıklı bir yiyecektir. Tadında herhangi bir değişiklik veya bozulma yoksa tüketilebilir.
Büyük boy bir cezveyi ocağa koyup çikolatayı cam kase içinde üstüne yerleştirebilir ve sonra kısık ateşte erimesini bekleyebilirsiniz. Eriyen çikolatayı bir sıkma aleti yardımıyla tabağa damlalar halinde dökebilirsiniz. Damla çikolatayı eritmek için de aynı işlem yapılabilir.
Özellikle 16 derecenin altında saklanması gerekir ve kuvertür çikolata yüksek sıcaklıkta yağını saldığı için kolayca bozulur. Çikolatanın bozulmasını engellemek için serin bir ortamda saklanması ve sıcak yaz günlerinde buzdolabında kaldırılması gerekir.
Dakika olarak, dereceye göredir. Ama soğuk bir ortamda sıcak bir çikolata 40-50 dakika içerisinde veya 1 saatte donabilmektedir. O ortam soğuk olduğu için çikolatanın donması kısa sürer. Örneğin, çok soğuk olan bir buzlukta sıcak çikolata yarım saate aşkın bir zamanda donar.
Bozulmuş bir çikolata yediğinizde ne olur? Gıdaların tamamı için eğer bozuk bir gıda tüketirseniz gıda zehirlenmesi ile karşılaşırsınız. Yetişkinlerde de gıda zehirlenmesi görülebilmektedir, ishal ve kusma gibi semptomlarla karşılaşma ihtimaliniz yüksek.
Akut çikolata zehirlenmesinin klinik belirtileri köpeklerde kusma, ishal, aritmiler, idrar miktarında artma, huzursuzluk, heyecan, ataksi, kas titremeleri, kriz ve komadır. Ölüm sindirimden sonraki ilk 6 ile 24 saat arasında gerçekleşir. Ölüm sebebi kalp ve solunum durmasıdır (Jansson ve ark., 2001; Baydan, 2005).
Raf Ömrü ve Süresi
Sıvı çikolataların ortalama raf ömrü bir haftadır. Sıcaklığın 35 derece üstünde olması durumunda raflarda depolanan katı çikolataların hepsi azami 1 ay süre raflarda kalmalıdır.
Tadını ve kokusunu değiştirmemekle beraber görünüm açısından çikolataların daha mat durmasına neden olacaktır. Ayrıca buzdolabındaki herhangi bir yiyeceğin kokusu direk çikolataya geçeceğinden asla önerilmez. Kısacası çikolatalar buzdolabında saklanmaması gereken yiyeceklerdir.
İyi ki hemen bozulmuyor: Çikolata
Çikolata üretim tarihinden sonra 1 yıla kadar dayanıyor. Yani tatlı krizlerinize karşı eve çikolata depolamak isterseniz, bunu gönül rahatlığıyla yapabilirsiniz.
Açık ambalajlara bir de hava sıcaklıkları eklenince çikolata bozulma süreleri daha da kısalır. Benzer bir durum aslında sıcak çikolata çeşitleri için de geçerlidir. Daha çok kış döneminde tüketimi artan sıcak çikolatalar da yine ambalajı açıksa daha kısa sürede bozulur.
İşte bu kadar kolay çikolata sosu istediğiniz her yerde kullanabilirsiniz. Dolapta üç gün dondurucuda istediğiniz kadar muhafaza edebilirsiniz.
Erimiş çikolata dolaba konur mu? Tadını ve kokusunu değiştirmemekle beraber görünüm açısından çikolataların daha mat durmasına neden olacaktır. Ayrıca buzdolabındaki herhangi bir yiyeceğin kokusu direk çikolataya geçeceğinden asla önerilmez. Kısacası çikolatalar buzdolabında saklanmaması gereken yiyeceklerdir.
Yağsı beyaz tabaka: Çikolata sıcaklık değişimlerine maruz kaldığında yağ kristalleri sıvı hale gelir ve çikolatanın yüzeyine çıkar , parlaklığını kaybederek beyaz bir katman oluşur. Bu durumda çikolata özelliklerini kaybetmez ve hala yenilebilir.
2) Serin ve Kuru Bir Yerde Muhafaza Et
Bunun nedeni çikolatanın en küçük bir sıcakta bile çabucak erimesi, azıcık nemde bile yapısının bozulmasıdır. Bu nedenle çikolatayı muhafaza ettiğiniz yerin 17-20 derece arasında olması ve kuru, nemsiz bir ortam olması gerekmekte.
Benmari usulü çikolata eritirken süt konur mu diye merak ediyorsanız evet süt konur bunun bir zararı yoktur. Hatta süt ile birlikte tereyağı veya krema da eklenebilir. Sadece dikkat edilmesi gereken bu malzemeleri çikolata içerisine yavaş yavaş eklemek olacaktır.
Islak, nemli kaşıklar, tencereler, kaseler çikolatanın dokusunu bozabilir. Su tutkal görevi görerek erittiğiniz çikolatanın topaklanmasına neden olabilir. Çikolatayı direkt ateşle temas eden bir tencerede eritmek yerine benmari usulünü veya mikrodalga fırında eritmeyi tercih edin.
O nedenle son kullanma tarihi geçen ürünleri kullanmak kesinlikle sakıncalıdır, sağlığınızı tehdit edebilir. Gıda zehirlenmesine yol açabilir ya da uzun süre etkisi belli olmayan toksik bileşikler ileriki zamanlarda sağlık sorunlarına sebep olabilir.
SKT ise ürünün son kullanılabileceği/tüketilebileceği tarihi ifade eder. Bu tarih geçtiğinde, ürün kesinlikle kullanılmamalıdır. Bu tarihten sonra ürünün kontrolünü yaparak tüketmenizde bir sakınca yoktur. Bu tarihten sonra tüketilmemesi gerekir.
Sofralarımızın vazgeçilmezi, öğünlerimizin değerli eşlikçisi sucuğu satın alırken son tüketim tarihine mutlaka bakmalısınız. Eğer ürünün son kullanma tarihi geçmişse veya son kullanma tarihi sizin ürünü tüketeceğinizi tahmin ettiğiniz tarihlere uyum göstermiyorsa, ürünü kesinlikle satın almamalısınız.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri