Dakika olarak, dereceye göredir. Ama soğuk bir ortamda sıcak bir çikolata 40-50 dakika içerisinde veya 1 saatte donabilmektedir. O ortam soğuk olduğu için çikolatanın donması kısa sürer. Örneğin, çok soğuk olan bir buzlukta sıcak çikolata yarım saate aşkın bir zamanda donar.
Çikolatayı uygun bir kaba koyduktan sonra buzdolabında beklet. 24 saat sonra ise derin dondurucuya koy. Bu sayede çikolatayı aniden soğuk bir ortama taşımamış ve ona şok yaşatmamış olursun. Dondurucudan çıkarmak için ise önce çikolatayı buzdolabına koy.
Eritilen Çikolatanın Donmaması İçin Ne Yapılır? Çikolatayı erittikten sonra üzerine kapak kapatın ve ocağın üzerinde bekletmeye devam edin. Ocak kapalı olsa da, oda ısısıyla çikolata donmadan durabilir. Çikolatayı plastik bir spatula ile karıştırmak da donmasını önlemenin yollarından biridir.
Çikolatanın erime sıcaklığı 32°C civarındadır.
Büyük boy bir cezveyi ocağa koyup çikolatayı cam kase içinde üstüne yerleştirebilir ve sonra kısık ateşte erimesini bekleyebilirsiniz. Eriyen çikolatayı bir sıkma aleti yardımıyla tabağa damlalar halinde dökebilirsiniz. Damla çikolatayı eritmek için de aynı işlem yapılabilir.
İlgili 34 soru bulundu
Termal Çikolata Taşıma Poşeti – Çikolata Taşıma Poşeti yaz aylarında çikolatanın erimeden bir yerden başka bir yere taşınmasına olanak sağlar. Çikolata Taşıma Poşeti, kağıt çantalardan daha ekonomiktir. 40 derece sıcaklıkta 3 saate kadar bile çikolatanın erimediği gözlenmiş, kanıtlanmıştır.
SAKLAMA KOŞULLARI
Düşük nemli ve kuru ortamlarda saklanmalıdır. Kokusuz ortamda saklanmalıdır. Buzdolabında saklanmamalıdır. Çikolatanın içeriğindeki en önemli bileşen kakaodur.
Ambalajı bozulmamış, doğru ortamda saklanan kaliteli bir çikolatanın raf ömrü ortalama 4-5 aydır. Eğer ambalajı çıkarılmış bir çikolatanız var ise bu çikolatayı 1-2 gün içerisinde tüketmeniz gerekmektedir, aksi halde sağlığınız olumsuz yönde etkilenebilir.
Benmari usulü eritilmiş çikolata yapımı sırasında bu çikolatanın sertleşmesinin en önemli nedeni çikolatanın içerisinde yanlışlıkla su girmesidir. Çikolatanın bulunduğu kâsenin içine su girdiğinde bu erime sırasında çikolatanın formunu bozacaktır.
Ama soğuk bir ortamda sıcak bir çikolata 40-50 dakika içerisinde veya 1 saatte donabilmektedir. O ortam soğuk olduğu için çikolatanın donması kısa sürer. Örneğin, çok soğuk olan bir buzlukta sıcak çikolata yarım saate aşkın bir zamanda donar.
Islak, nemli kaşıklar, tencereler, kaseler çikolatanın dokusunu bozabilir. Su tutkal görevi görerek erittiğiniz çikolatanın topaklanmasına neden olabilir. Çikolatayı direkt ateşle temas eden bir tencerede eritmek yerine benmari usulünü veya mikrodalga fırında eritmeyi tercih edin.
Soğutma tünelinden çıkan çikolataların sıcaklığı ortamın dew point sıcaklığından daha yüksek olmalıdır, aksi takdirde çikolataların üzeri nemlenir. Soğutma tünellerinde genelde 13–14°C'ye soğutulmuş, %50 – 60 nisbi nem oranlı dehidrate hava kullanılır. Bu orandaki nem ile hiçbir çikolata zarar görmez.
Pek çok kişinin bildiği üzere ise su 0 santigrat derecede donma noktasına ulaşır.
Çikolatanın erime sıcaklığı 32°C civarındadır. Bu sıcaklığın üstündeki derecelerde erir. Örneğin, vücut sıcaklığı 36.5°C'dir ve elle tutulduğu zaman, bir süre sonra çikolata erir. Kakao yağının erime sıcaklığı 27°C, bitkisel yağların ise 40°C civarındadır.
Eğer o ortam sıcak ise bir veya bir buçuk saate donar. Ama eğer o ortam soğuk ise yarım saatte veya kırk dakikaya donabilmektedir.
Kullanacağınız çikolataları kırıp büyük bir cezve veya tavaya alın üzerine ısıttığınız sıcak sudan biraz ekleyin üzerini geçmesin. Sonra cezvenizi ocağa alın ve karıştırarak eritin çikolatalarınızı. Kıvamını ne kadar sıvı istiyorsanız ona göre azar azar sıcak su ilave edin.
Baharatın dışında endorfin hormonunun salgılanmasını sağlayan en önemli yiyeceklerden birisi de herkesin severek yediği çikolata ve muzdur. Bu yiyecekler kişilerin beyninde daha fazla endorfin hormonunun salgılanmasına yardımcı olmaktadır.
Farklı ek malzemelerle üretildiği için çikolata bozulabilir. İçindeki malzemelere göre her çikolatanın raf ömrü de farklılık gösterir. Genellikle sütlü çikolatalar için raf ömrü 1 yıl, bitter çikolata için 2 yıl olurken kakao içeriği çok yüksek olan dark çikolatalar için bu süre 5 yıla kadar ulaşır.
Çikolataların bozulduğu iki şekilde anlaşılmaktadır; bunlardan birincisi görüntüsünün değişmesi ikincisi ise koku değişikliğinin olmasıdır. genellikle yağın erimesi ile çikolata yüzeyi beyazlar ama halen tüketilebilir. Çikolatanın üzerinde şekerlemenin oluşması ise, bozulmasının en önemli işaretini oluşturmaktadır.
Tam Buğday Unu: Uygun saklama kabı, kapalı ağız ve müsait depolama alanlarında 3 aya kadar, buz dolabında ise 6 aya kadar saklanabilir. Mısır Unu: Uygun saklama kabı, kapalı ağız ve müsait depolama alanlarında 12 aya kadar, derin dondurucuda ise çok daha uzun saklanabilir.
Resim: Çikolata pürüzsüz, parlak ve saf maun siyahı olmalıdır. Aroma: Çikolata çok tatlı olmamalıdır. Ses: Çikolata çıtır çıtır ve ortası gözyaşları olduğundan net bir "çatlak" olmalıdır. Parçalandığında çok fazla kurur ve kırılması zor olduğunda yapışkan hale gelir.
20 derecenin üzerinde saklanan çikolataların içindeki yağ erir ve çikolatanın üzerine çıkar ve burada beyaz bir tabaka oluşur. Bu çikolatanın tadını pek değiştirmez ve hala tüketilebilir durumdadır.
Eğer erittiğiniz çikolatayı daha kıvamlı, daha lezzetli bir hale getirmek istiyorsanız süt, krema ya da tereyağından destek alarak farklı çikolata sosları hazırlayabilirsiniz. Bitter ve kuvertür çikolatalar için tereyağı, yine bitter ve damla çikolatalar için süt tercih edebilirsiniz.
Akut çikolata zehirlenmesinin klinik belirtileri köpeklerde kusma, ishal, aritmiler, idrar miktarında artma, huzursuzluk, heyecan, ataksi, kas titremeleri, kriz ve komadır. Ölüm sindirimden sonraki ilk 6 ile 24 saat arasında gerçekleşir. Ölüm sebebi kalp ve solunum durmasıdır (Jansson ve ark., 2001; Baydan, 2005).
Çikolata. Çikolatanızın tadı bozulmadığı sürece yemenizde bir sakınca yoktur. Eskiyen çikolatanın üzerinde zaman zaman beyaz bir tabaka oluşur. Bu çikolatanın içindeki şekerin ya da yağın kristalize olmasından kaynaklanır ve size zarar verecek bir şey değildir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri