Fazla sulamak bitkinizin çürümesine neden olur. Suya ihtiyacı olduğunda ise, bitkiniz büzüşmeye başlar. Taş kaktüslere su verirken bitkiye su gelmeyecek şekilde, sadece toprağı ıslatarak su vermelisiniz. Taş kaktüsler, hızlı nemlenen ve çabuk kuruyan toprakta yetişmektedir.
Burada yapmanız gereken bazı temel kurallar vardır.Bunlardan ilki çürüme fazla ise kaktüsü direk çöpe atmak :).Şakası bir yana iç boşalmalar meydana gelmişse kaktüsününzün topraktan çıkartınız ve kuru beton olmayan zemine bırakınız.Yaklaşık olarak 7-10 gün bu şekilde bırakınız.Artık kaktüsünün yavaş yavaş normal hale ...
Ziraa kaktüsler fazla suyu, fazla nemi kesinlikle sevmezler. Fazla sulama ve nem kaktüslerde anından yumuşa başlatır. Bu durumda yapmanız gereken kaktüsleri hemen toprağından çıkarmak ve kuru bir zemin üzerinde 5-10 gün bekletmektir.
Sulama periyoduna dikkat ederek, bitkinin ömrünü koruyabilirsiniz. Yaz sıcaklarında haftada 2 defa su isteyen kaktüs, kış soğuklarında haftada 1 defa sulama ile yaşayabilir. Sulamadan önce saksı tabağında kalan su varsa, suyun dökülmesi gereklidir. Aksi halde çürümeye neden olabilir.
Lithopslar Şubat ayı ile yavaş yavaş 2 haftada bir , saksı büyüklüğüne göre hafta da bir sulanır. Kış başlangıcında Ortam ısısı 10 dereceye düştüğünde artık sulamayı kesmenin vakti gelmiştir. Eğer korunaklı dış mekanda tutuyorsanız, kasım sonundan Şubat başına kadar bitkinizi hiç sulamayın.
İlgili 33 soru bulundu
KAKTÜS ÇÜRÜMESİ
Kaktüsün fazla nemli ortamlarda bulunması veya aşırı sulanması kaktüs köklerinde mantar enfeksiyonu oluşmasına neden olmaktadır. Kök çürüklüğü, köklerinde kaktüs zararları mantar enfeksiyonu ise önce bitkinin köklerinde lekeler görülmeye Daha sonra kökler çürümeye ve ölmeye başlar.
Taş kaktüslere su verirken bitkiye su gelmeyecek şekilde, sadece toprağı ıslatarak su vermelisiniz. Taş kaktüsler, hızlı nemlenen ve çabuk kuruyan toprakta yetişmektedir. Ayrıca ektiğiniz bu bitkinin toprağının üstünü doğal çakıl taşlarıyla kapatmalısınız.
Nem, kaktüslerde yumuşama başlatır. Bu yüzden ilk yapılması gereken şey, kaktüsleri toprağından çıkarmak ve kuru zeminde 5-10 gün arası bekletmektir. Kaktüsün bol suya ihtiyacı yoktur. Ancak düzgün büyümesi için düzenli aralıklarla su verilmesi gerekir.
Hayvan gübresi yerine kaktüs bitkinize çiçek açtıran veya çiçek coşturan vitamin olarak bilinen gübreleri verebilirsiniz. Gübre vermek için ise genellikle ilkbahar ayını tercih etmelisiniz. Kaktüs bitkilerine kıs aylarında gübre vermenize gerek kalmaz.
Sıcaklık, ışık ve nem: Kaktüs, bolca güneş almayı ve sıcağı seven bir bitki olduğundan onu evin en çok güneş alan yerlerinde yetiştirmeye özen gösterin. Pencere pervazlarında ya da balkonlarınızda yetiştirebileceğiniz kaktüslerin yalnızca öğlen güneşine doğrudan maruz kalmasını engelleyin.
Hava kabarciklari ve bakteriler çiçegin gövdesinin tikanmasina neden olup, suyun çiçege ulasmasini engeller. Bu da çiçegin boynunu bükmesine yol açar.
Sık sulama, sukulent kaktüs bakımında kök çürümelerine yol açabilir; bu nedenle, toprak tamamen kuruduğunda sulamak daha iyidir. Sukulentler, toprak drenajı iyi olan hafif ve kumlu toprakta yetiştirilmelidir. Özellikle kışın sukulent bakımı rutininde drenaj çiçeğin köklerini korumak için önem taşır.
Kaktüsünüz susadığında hafif hafif buruşmaya başlayacaktır. Buruşma aşırı ilerlemeden sulama yapabilirsiniz. UNUTMAYIN ! Kış aylarında uykuya geçen kaktüsler için ayda 1 veya daha az sulama yeterli olacaktır.
Toprağın tamamen kurumasını bekleyin ve daha sonra bitkiyi sulayın. Su, saksının altındaki deliklerden akmalıdır. Bu, toprağın tamamen ıslanmasını ve köklerin suyu emmesini sağlar. Ayrıca, kaktüsünüzü yılın hangi zamanında olduğuna bağlı olarak haftada bir veya ayda bir sulamanız gerekebilir.
Aşırı su kaktüs köklerinin çürümesine neden olur. Bildiğimiz gibi, kaktüs ve diğer sukkulentlerin tamamı, uzun süreli susuzluğa dayanabilecek şekilde evrimleşmişlerdir, o nedenle eğer tereddüdünüz varsa, sulamamak daha doğru bir tercihtir.
Kaktüs yetiştiren kişilerin merak ettiği bir diğer konu ise "Kaktüs kaç gün susuz kalabilir?" sorusudur. Uzun süre suya gereksinim duymayan kaktüs, dayanıklı yapısını koruyabilir. 3 ay boyunca sulanmazsa bile yaşamaya devam edebilir. Susuz kalan bir kaktüs uyku hâline geçer. Su kaybı yaşadığı için buruşabilir.
Gübredeki en uygun N: P2O5:K2O oranı 6:4:6 şeklinde olmalıdır. Kaktüslerde ve diğer sukkulent bitkilerde ise 4:7:5 oranı daha uygundur. Yani bu bitkilere daha az N, buna karşılık daha fazla P ve K verilmelidir.
Kaktüs kışın nasıl bakılır? Evlerde yetiştirilen süs bitkisi kaktüsler sıcak iklim yapısına ayak uydururlar. Bu sebeple kaktüsler kışın sıcak yerlerde yetişebilir. Havadar yerlerde muhafaza edilmesi gereken bu bitkiler kapalı oda veya balkonda, arada havalandırmak şartıyla yetiştirilir.
Kaktüs meyvesi içeriğinde bol miktarda C vitamini barındırır. Bu özelliği sayesinde güçlü bir antioksidandır. Vücudun savunma sistemini güçlendirerek hastalıklara yakalanma riskini azaltır. Nezle, grip, soğuk algınlığı ve boğaz enfeksiyonu gibi kış hastalıklarının kolay atlatılmasına yardımcı olur.
Isı: Kaktüsler ve bütün sukkulentler sıcağı sever. Yazın 40 dereceye kadar büyümeye devam ederler ancak daha sıcakta büyüme durur. Kışın sulanmamak kaydıyla soğuğa da dayanıklıdırlar. Sıcaklık -15 derecenin altına düşmemelidir ve çok nadir de olsa biraz su verilmelidir.
Hamur işlerinin olmazsa olmazı kuru maya, bitki ve çiçeklerin kısa süre içerisinde canlı ve sağlıklı görünmesine yardımcı olur. Bunun için tek yapmanız gereken; 3 litre suya bir yemek kaşığı kuru maya koyarak karıştırmak ve elde edilen su ile çiçekleri sulamak.
Tavşan kulağı, bol miktarda güneş ışığı almaktan çok hoşlanır. Bu yüzden günde en az 4 saat doğrudan güneş ışığı almalıdır. Mümkünse güneye bakan ve doğrudan güneş ışığı alan bir pencerenin yakınında konumlandırılmalıdır.
Taş Kaktüs Lithops Bakımı
Lithops iki yapraktan oluşur. Bu iki yaprak ayrılarak ortasından çiçek açar ve çiçeğini açtıktan sonra da yavru çıkarmaya başlar. Bu yavru çıkarken eski iki yaprağı yavaş yavaş ölmeye başlar. Lithopsların toprak altında gövdesi olması, bu döngünün sağlıklı bir şekilde tamamlanmasını sağlar.
Çiçek dönemi
Yeteri kadar güçlü ışık aldığında ve fazla sulama yapılmadığında hızlı gelişirler. Kışın serin yerlerde ve tamamen kuru toprakta olmaları gerekir ve yazları ise hafif nemli toprağa ihtiyaç duyarlar. Bazı Lithops'lar Temmuz'da bazıları ise Kasım ayında çiçek açar.
Kaktüs toprağı yeni bir saksıya eklendikten sonra kaktüs saksının ortasında yerleştirilmelidir. Kök çevresi gevşek şekilde toprakla doldurulmalıdır. Kaktüs topraklarını her sene ilkbahar mevsiminde değiştirmeniz önerilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri