Çikolatanın depresyonun etkilerini azalttığı ve mutluluk verdiği aslında herkes tarafından biliniyor. Çikolatanın serotonin seviyesini yükselttiği, dolayısıyla kendimizi daha iyi hissetmemize yardımcı olduğu bilimsel olarak kanıtlanmış bir gerçek.
Çikolata, insanın zevk almasını sağlayacak psikoaktif bileşenlere sahiptir. En önemlisi, feniletilamin bakımından zengin, ruh halimizi ve eksikliğini düzenlemede rol oynayabilen bir nöromodülatördür ve depresyona katkıda bulunur.
Serotonin miktarının arttırılmasında ise magnezyum, çinko, triptofan ve omega 3 içeren yiyecekler büyük önem taşır. Muz, hindi eti, süt, kakao, erik, ananas, ceviz, fıstık, domates, portakal, kefir, yumurta, badem, mandalina, susam, keten tohumu yüksek oranda triptofan bulunur.
Kakao, içinde serotonin üretimini artıran triptofan ile başta günlük anksiyetelerin azalmasını sağlayan ender besinlerden. Triptofan, eksikliğinde çeşitli kaygı bozukluklarına, depresyona, hafıza problemleriyle beraber odaklanma sorunlarına sebep olabilmektedir.
Bunun tam tersi olarak depresyonu olmayan kişiler çok fazla şekerli gıda tükettiklerinde depresyon riskleri artmaktadır. Bu bir kısır döngü gibidir. Depresyonu olan kişi tatlı besinlerle rahatlamaya çalışırken, tatlı besinler yiyerek aslında var olan depresyonunu şiddetlendirmesi söz konusudur.
İlgili 42 soru bulundu
Depresyon tedavisinde psikoterapi sıklıkla kullanılmaktadır. Orta ve şiddetli depresyon tedavilerinde ise antidepresan ilaçlar kullanılır. Psikoterapide, depresyonun ciddiyetine bağlı olarak, süreç birkaç hafta veya daha uzun da sürebilir. Ortalama 10 ile 15 seans sonrasında önemli gelişmeler elde edilir.
Reboksetin ve MAO inhibitörleri son tercih olarak kullanılırlar. Psikotik özelliği olan ağır depresyon tedavisinde ise altın tedavi antidepresan ilaçların olanzapin, aripiprazol, ketiyapin ve risperidon gibi bir antipsikotik ilaç ile birlikte kullanılmasıdır. Antipsikotik kullanımı ortalama 6-12 hafta sürdürülür.
Bütün çikolata çeşitleri tüketildiğinde vücutta mutluluk hormonun salgılanmasını sağlar. Bu da stresin yatışmasına ve beynin dinginleşmesine neden olur. - Bitter çikolata, kişilerin cildini UV ışınlarından koruyucu nitelikleri içerisinde barındırır. - Çikolata tüketimi kişilere enerji sağlar.
Endorfin Hormonu Salgılar ve Stresi Azaltır
Stres gibi durumlara maruz kalınması halinde, bitter çikolata vücuttaki endorfin hormonunu yani mutluluk hormonunun salgılanmasını destekleyerek fayda sağlar. Özellikle depresyon gibi psikolojik sorunlara sahip olan kişilere önerilir.
Çikolatanın başlıca faydalar şunlardır;
· İçinde bulunan flavonoidler ve potasyum sayesinde tansiyonun düşmesine yardımcı olur. · Kanser hücrelerini azaltır. · Enerji verir. · İçinde bulunan ve rahatlatıcı bir etkisi olan triptofan sayesinde stresi azaltır, mutluluk verir.
Çeşitli psikoterapi yöntemleri ve egzersiz, depresyon tedavisinde ilaca alternatif olarak ya da ilaç tedavisini desteklemek amacıyla kullanılmaktadır. Haftada ortalama 3 gün, 20-30 dakikalık aerobik egzersizin 8-12 hafta süre ile uygulanması depresyonda tedavi edici bir etkiye sahiptir.
Somon, ıspanak, tohum, tavuk, badem, ceviz, kefir, ananas, yulaf gibi triptofan açısından zengin besinler, serotonin (mutluluk hormonu) seviyenizi artırmaya yardımcı olur.
Yeşil çayda bulunan aminoasitler; stresi azaltan ve beyindeki dopamin seviyesini artıran psikoaktif özellikleri sayesinde sinirleri yumuşatmaya yardımcı oluyor ve psikolojik açıdan rahatlatıyor. Günde 1-2 fincan yeşil çay tüketmeniz hem fiziksel hem de ruhsal açıdan daha sağlıklı kalmanıza yardımcı olabilir.
SAKİNLEŞTİRİCİ ETKİYE YOL AÇIYOR
Çikolatanın yağ ve karbonhidrat içeren yoğun bir kalori kaynağı olduğunu belirten Akçöltekin, "Çikolata aktif madde olan kafein, ksantin, theobromin ve sempatomimetik aminler olan tiramin ile feniletilamin içeriyor. Bu bileşenler vücutta aktive edici ve uyarıcı etkiye sahiptir.
Çikolata serotonin hormonunun harekete geçmesini sağlar.Çikolata hangi hormonu harekete geçirirsorusunun temel cevabı bu şekildedir. Sıcak çikolata tüketerek sizler de pozitif ruh halinizi destekleyebilirsiniz. İnsan beyni çikolatayı ödül olarak algılar. Çikolata mutluluk hormonu seviyelerinin artmasını destekler.
Çikolata yediğiniz zaman kendinizi mutlu hissetmenizin sebebi de bu durumdur. Çikolata hangi hormonu harekete geçirir sorusunun cevabı ise sadece serotonin değildir. Çikolatalar serotonin hormonu dışında endorfin ve dopamin hormonlarının salgılanmasında da etkili bir rol üstlenir.
Diyetinize biraz bitter çikolata koymak da kaygıyı hafifletmek için yardımcı olabilir. Bitter çikolata, beyin fonksiyonuna faydalı olabilecek antioksidanlar olan flavonoller içerir. Bunu beynimize kan akışını iyileştirerek ve stresli durumlara adapte olma yeteneğini artırarak yaparlar.
Baharatın dışında endorfin hormonunun salgılanmasını sağlayan en önemli yiyeceklerden birisi de herkesin severek yediği çikolata ve muzdur. Bu yiyecekler kişilerin beyninde daha fazla endorfin hormonunun salgılanmasına yardımcı olmaktadır.
Çikolatanın kokusu bile beyinde mutluluk hormonu olan serotonini artırır. Bitter çikolata beyin fonksiyonlarını arttırır. MR çekiminden kısa süre önce kakaolu içecek içmiş kişiler üzerinde yapılan bir araştırmaya göre beyin aktivitelerinin arttığı gözlenmiş. ” Evet, çikolatanın mutlulukla bir ilgisi var!
Halsiz Hissettiğinizde Bunları Tüketmeyin
Çikolata ya da şekerleme gibi gıdalar anlık enerji verir. Doğal enerji kaynaklarını tercih edin. Karbonhidrattan uzak durun. Depresyon ile karıştırılan halsizlik anlarında kişiler genelde bol karbonhidrat içeren gıdalara yönelir.
4) Bitter Çikolata
Eğer çikolataya ya da tatlıya bağımlıysanız, nispeten daha sağlıklı olan bitter çikolataya yönelebilirsiniz. İçerdiği kakao, esansiyel yağ asitleri ve karbonhidrat sayesinde enerji verme konusunda oldukça etkili olan bitter çikolata, kendinizi çok daha zinde hissetmenizi sağlayacaktır.
Sabırlı olmanız, ilgili olmanız, olabildiğince onu anlamaya çalışmanız gerekir. Depresyonda olan kişiyi dikkatlice dinlemeye özen göstermelisiniz, zaman zaman dışa vurduğu duygu ve düşüncelerine ortak olmalı, bunları anladığınızı hissettirmeli ve gerçekleri görmesi yolunda desteğinizi sürdürmelisiniz.
Depresyon olgularının % 85 ya da daha fazlası bilinen olağan tedavi yöntemlerinden yararlanır. Tedavi edilmeyen olgular ise 6-24 ayda düzelirler. % 5-10 kadar olguda ise iki yıldan fazla sürer. Tedavi ile bu süre birkaç hafta ile birkaç aya indirilebilmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri