Bitter çikolata ve kakao tozu; flavonoidler, kafein ve antioksidanlar gibi beyni güçlendiren bileşikler içerir. Çikolatadaki flavonoidler beynin öğrenme ve hafıza ile ilgi bölümlerinde toplanarak zihinsel gerilemeyi yavaşlatmaya yardımcı olur. Aynı zamanda çikolata, ruh halinizi güçlendirir.
Bilim insanlarına göre çikolata, zekâ ve beyin gelişimine katkıda bulunuyor ve belleği güçlendiriyor.
Yapılan araştırmalara göre; çikolatanın beyni daha fazla çalıştırıldığı açıklandı. Düzenli olarak çikolata tüketilmesinin beyin fonksiyonlarını iyileştirdiğini ortaya koyan araştırmayı Güney Avustralya Üniversitesi ile Maine Sağlık Enstitüsü yaptı.
Bir çalışmada, tek doz Polifenol zengin kakao; sağlıklı, genç erişkinlerde beyine kan akışını arttırdı. Bir Harvard Tıp Okulu çalışması, iki fincan sıcak çikolata içmenin beyne giden kan akışını 2-3 saat arttırdığını buldu. Bu kan akışını arttırma, çalışan bir bellek hızı testindeki puanları % 30 artırdı.
Bitter çikolatanın içinde yoğun miktarda bulunan magnezyum ve antioksidanlar, beyne oksijen taşıyarak beynin daha aktif çalışmasını sağlıyor. Uzmanlar sınavlardan, sunumlardan önce bitter çikolata yenilmesi tavsiye ediyor.
İlgili 19 soru bulundu
Beynin enerji kaynağı olan glikoz yani şeker bu gruptandır. Yağlardan özellikle balık yağlarından omega 3, bitkisel yağlarda bulunan omega 6 hayati önem taşır.
Yanlış alışkanlıklar. Karbonhidrat, şeker, yağ ve hazır gıdalardan zengin, B1, B6, B12, D, folik asit gibi vitaminler veya demirden eksik beslenmek, egzersiz yapmamak, alkol-sigara kullanmak gibi hatalı alışkanlıklar beyinde zamanla hasara yol açıp erken yaşlanmasına neden olur.
Kan şekeri düştüğünde vücut enerji ihtiyacı duyar ve bu ihtiyacı karşılamak için tatlı yeme isteği uyandırır. Yani çikolata krizi vücudun enerji eksikliğinde verdiği bir reaksiyondur.
Sonuç olarak; kakao ve çikolatanın insanın bilişsel fonksiyonları üzerindeki yararları araştırılırken sağlıklı ve yararlı bir gıda olarak; düşünebilme hızını, hafızayı ve dikkati geliştirdiğine işaret edilmektedir.
Vücuda fazla şeker alınması durumunda diş çürükleri, kalp problemleri oluşabilir ve obezite riski artar. Bu nedenle günde 25 gramdan (2,5 kare gibi) fazla çikolata tüketmemek gerekir. 3 günde bir 20 gram kadar bitter çikolata tüketmek ise ideal bir tercih olacaktır. Hürriyet Gazetesi yazarı Prof. Dr.
Sağlık açısından en faydalı çikolatanın bitter çikolatadır. Bitter çikolatanın kakao oranı yüksek. Kakaonun içerisindeki fenolik bileşenler sağlık açısından destekleyici. Bunlar vücuda destek sağlayan bileşenler.
Beyin Fonksiyonlarını İyileştirir
Bitter çikolata içeriğindeki yüksek kakao oranıyla beyin damalarının genişlemesine ve beyne daha hızlı kan akışının sağlanmasına fayda sağlar. Bu durum hafızanın gelişmesine katkı sağlayarak bilgilerin akılda daha uzun süre kalmasını sağlar.
Fakat aşırı oranda teobromin alımı insan bedeninde zehirli etkiye de sebep olabilir. Damar açıcı, idrar söktürücü ve gastrointestinal etkileri kalp krizine yol açabilir. Tansiyonu düşürme ve kalp krizi riskini artırma gibi etkiler de ölüme neden olabilir.
Çikolatanın başlıca faydalar şunlardır;
· Antioksidan görevi görerek kalbi zararlı etkenlerden korur ve kalp krizi riskini azaltır. · İçinde bulunan flavonoidler ve potasyum sayesinde tansiyonun düşmesine yardımcı olur. · Kanser hücrelerini azaltır. · Enerji verir.
Çikolatanın serotonin içerdiğini ve dolayısıyla endorfin üretimini arttırdığını gösteren araştırma sonuçları var. Bunun anlamı şu: Özellikle bitter çikolata doğal olarak bir antidepresandır. Çikolatanın kokusu bile beyinde mutluluk hormonu olan serotonini artırır. Bitter çikolata beyin fonksiyonlarını arttırır.
Glikoz işte burada işlemden geçiriliyor ve beynin önemli faaliyetlerine devam edebilmesini sağlayan bir yakıt olarak yakılıyor. Eğer beyin gerekli glikozu yeterli miktarda bulamazsa ya da uygun bir şekilde kullanamazsa, bu yanma işleminin yoğunluğu daha düşük oluyor ve bir enerji krizinin ortaya çıkmasına yol açıyor.
Beynin enerji kaynağı glikoz yani şekerdir.
Zihni Temizlemek: Acıma ve Eleştiriden Uzak Durun
Tarafsız ve yorumsuz düşünceler arttıkça zihnimiz rahatlayacaktır. Zihni temizlemek için acıma ve eleştiriden uzak durmak ilk adım olabilir. Olan olaylara kendinizi eleştirerek yaklaşmanız zihninizi yoracaktır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri