Çikolata: Az lif ve şeker içermesi nedeniyle çikolata, kabızlık yapan en önemli gıdalardan birisidir.
Çikolata yedikten sonra ortaya çıkabilecek diğer belirtiler; ishal, hazımsızlık ve şişkinliktir. Bunlar çikolata intoleransından kaynaklanmaktadır.
8) Çikolata
Çikolata lif bakımından fakir bir besindir. Buna karşılık doymuş yağ miktarı fazladır. Bu özelliklerin ikisi de kabızlığı tetikleyen faktörler arasında yer alır.
Bir fincan kakao veya bir kibrit kutusu büyüklüğünde bitter çikolata mikrobik ishale karşı yararlı olup barsaklarda ishale neden olan mekanizmayı engeller. Yine ishali arttıran gıdalar var ise bunlar tüketilmemelidir.
İlgili 27 soru bulundu
İshal rahatsızlığını hissettiğiniz anda şekerli içeceklerden uzak durmalısınız. Paketlenmiş tatlı ve hazır gıda ürünlerinden kaçınmalısınız. Çikolata ve kakao içeren ürünler de bu süreçte iyileşmenizi yavaşlatacaktır.
1- Çikolata bağırsakları çalıştırır.
Çikolatanın ana maddesi kakaodur ve kakao çekirdeği lifli bir gıdadır. Bu sebeple bağırsakların çalışmasını sağlar.
Aşırı alkol tüketimi, gluten içeren gıdalar, işlenmiş tahıllar, süt ve süt ürünleri, kırmızı et, kızarmış veya hazır yiyecekler ile fast food ürünleri kabızlığa yol açabilmektedir. Bu nedenle kabızlık sorunu yaşayan kişilerin bu gıdalardan uzak durmaları gereklidir.
Sütün içerisinde yer alan bazı maddeler, kabızlığı tetikler niteliktedir. O nedenle sık sık kabızlık problemiyle uğraşanlar süt yerine yoğurt yemeyi tercih edebilir.
Bağırsak çalıştıran meyve ve sebzeler kayısı, hurma, elma, armut, kivi, incir, turunçgiller, erik, avokado, üzüm, pancar, ıspanak, pazı, enginar, kabak, lahana olarak da sayılabilir. Yulaf ezmesi, çiya tohumu, keten tohumu, zeytin ve zeytinyağı bağırsakları çok çalıştıran gıdalar arasında yer alır.
Çikolata kafein içermektedir ve asidik bir yapıya sahiptir. Bu nedenle mide ve bağırsak sağlığına zarar verebilmektedir. Ayrıca çikolata yemek borusu ve mide arasındaki kasın gevşemesine neden olur bu nedenle özellikle reflü, ülser gibi hastalıklara sahip kişiler çikolata tüketmemelidirler.
5Kafeinli Besinler
Kahve dışındaki kafein içeren diğer besinler de ishale sebep olabilir. Çikolata, kola, gazlı içecekler, yeşil çay, siyah çay, enerji içecekleri ve sıcak kakao, kafein içeren besinler arasındadır.
Hangi türde ve çeşidi tüketilirse tüketirsin yumurta genel anlamda kabız yapar. Bu doğrultuda haşlanmış, tavada ya da yağda yapılsın kabız yapma potansiyeli bulunmaktadır. Böyle durumlardan uzak durabilmek için ise mutlaka mümkün olduğu kadar dengeli bir şekilde yumurta tüketmeye özen gösterilmelidir.
Zeytin, üzerine dökülen kekik ve zeytinyağı ile tüketildiğinde, kabızlık sorununa iyi gelir. Zeytinyağı, bağırsaktan yiyecek geçişini sağladığı için, sabahları aç karnına 1 tatlı kaşığı zeytinyağı tüketmek fayda sağlar.
Zencefil çayı, bağırsak durgunluğunu önleyen ve sindirim sistemine destek olan bir çaydır. Gün içinde 2 fincan tüketmeniz önerilir. Zencefil çayına 1 dilim limon ekleyerek müshil özelliğini ikiye katlayabilirsiniz.
Bağırsakları temizlediği, zararlı bakterileri önleyerek ishal oluşumunu engellediği için gıda zehirlenmelerine karşı koruyucudur. Kalsiyumun daha fazla emilmesini ve bağışıklık sisteminin güçlendirilmesini sağlamaktadır.
Kabızlıktan bahsedebilmek için kişinin haftada 3'ten az tuvalete çıkıyor olması gerekir. Eğer haftada bir tuvalete çıkma söz konusuysa ciddi bir kabızlık olabilir. Kabızlık iki haftadan fazla sürüyorsa mutlaka hekiminize başvurun.
Bunun yanında sürekli devam eden kabızlık durumları Rektal prolapsus, anal fissür, hemoroid, multiple skleroz ve Parkinson gibi önemli sinir sistemi hastalıkları, tiroid rahatsızlıkları ve depresyon gibi durumların belirtisi olabilmektedir.
Sağlık açısından en faydalı çikolatanın bitter çikolatadır. Bitter çikolatanın kakao oranı yüksek. Kakaonun içerisindeki fenolik bileşenler sağlık açısından destekleyici. Bunlar vücuda destek sağlayan bileşenler.
Çikolatanın başlıca faydalar şunlardır;
· Antioksidan görevi görerek kalbi zararlı etkenlerden korur ve kalp krizi riskini azaltır. · İçinde bulunan flavonoidler ve potasyum sayesinde tansiyonun düşmesine yardımcı olur. · Kanser hücrelerini azaltır. · Enerji verir.
Sıcak ve soğuk çikolata hem yetişkinlerde hem de bebeklerde gaz ve şişkinlik problemleri yaratır. İçerdiği yüksek oranda kafein ile birlikte farklı kaynakları ile bu durumu ortaya çıkarır. O yüzden mutlaka özellikle emzirme dönemlerinde çikolata tüketmeyi önemli oranda azaltmak gerekir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri