Kilo vermeye çalışıyorsanız çikolatadan uzak durmanıza gerek yok. Evet, siyah çikolata zayıflamanıza yardımcı olur, kan şekerini dengeler, iştahı kontrol altına alır.
Çikolatanın içeriğinde yüksek oranda yağ, şeker ve karbonhidrat bulunur. Ambalajlı çikolataların çoğunda doymuş yağ, tatlandırıcı ve koruyucu bulunur. Birçok katkı maddesi içeren çikolata, sık sık tüketildiği takdirde kısa sürede kilo almaya neden olan besinlerin başında gelir.
Çikolata da bulunan yağlar da diğer yağlar gibi kalorili olduğundan, tüketiminde aşırıya kaçılırsa kilo aldırabilir.
Bitter çikolata kararında yendiğinde kilo aldırmaz, aksine yağ yaktıran bir özelliği bulunmaktadır. Tokluk hissini arttırması, kan şekerini dengelemesi gibi özellikleriyle de diyete katkı sağlar. Bu nedenledir ki 7 günlük bitter çikolata diyeti denilen ve yağ yakmayı sağlayan bir diyet türü bile vardır.
Özet geçmek gerekirse diyette çikolata tüketilebilir ancak porsiyon kontrolü ve çikolatanın çeşidi çok önemlidir. Bitter çikolata tüketimi, diyette daha sağlıklı olacaktır. Özellikle tatlı krizlerini önlemede ve tok tutmada da oldukça etkilidir.
İlgili 22 soru bulundu
Fakat aşırı oranda teobromin alımı insan bedeninde zehirli etkiye de sebep olabilir. Damar açıcı, idrar söktürücü ve gastrointestinal etkileri kalp krizine yol açabilir. Tansiyonu düşürme ve kalp krizi riskini artırma gibi etkiler de ölüme neden olabilir.
Peki, tatlı sonrası kilo almamak için ne yapmalıyız? Tatlı yedikten sonra kısa bir süre sonra acıkma hissi oluşur. Bunun önüne geçmek için sirke tüketmek gerekir. Asetik asit sayesinde, mide boşalması hemen gerçekleşmez, açlık hissi baskılanır, böylece kilo alımı azalır.
Gece yediğimiz çikolata yağ olarak vücutta depolanır. Özellikle bitter çikolatanın içerisindeki kafein kaliteli uyku geçirmeye engel olabilir. İçerdiği diğer uyaranlarla beraber kalp ritmini artırır. Bir parçayla yetinmek zor olduğu için fazla miktarda tüketilebilir bu sebeple özellikle gece çikolatadan uzak durulmalı.
Glikojen depolarını doldurulduktan ve vücudun enerji ihtiyacı da karşılandıktan sonra, aldığın fazladan enerjiler ise yağ olarak depolanacaktır. Yani 1 kilo alabilmek için ortalama 7000 kalori daha fazla alman gerekiyor ve bunu da bir gecede yapman neredeyse imkansız.
Eğer ölçülü ve doğru biçimde tüketirseniz muz kilo aldırmayacak, aksine sindirim ve boşaltım sisteminize katkıda bulunacaktır. Ayrıca muz kalori ve besin değerlerinin yanı sıra düzenli olarak tüketmek isteyebileceğiniz bir meyve.
İçeriği incelendiğinde süt tozu, süt kreması, şeker ve kahve dikkat çekiyor. Kahvenin kilo aldırdığı anlardan biri de Nescafe tüketildiği anlardır. Yağlı ve kremalı bir tür olan 3'ü bir arada Nescafe, kilo alımına neden olur.
Sabah yenen bitter çikolata yaşlanmayı yavaşlatır
Zira sabah yenen bitter çikolata yaşlanma etkilerini azaltan antioksidan maddeleri vücuda salar ve kalbinize de iyi gelir.
Makarnayı akşam saatlerinde yemek eğer porsiyon miktarını aşarsanız size kilo aldırabilir. Porsiyonun yanı sıra makarnayı hazırladığınız sosun ve içindeki tuz ve yağ oranının da etkisi büyüktür. Eğer makarnanızı kepekli, tam buğday tüketir ve porsiyona dikkat ederseniz kilo alma problemi yaşamazsınız.
Süt, kalsiyum açısından zengindir ve besleyicidir. Bu sebeple kilo alımına sebep olabilmektedir. Fakat kilo vermeye de yardımcı olmaktadır. Aslında süt içen bir kişi vücutta yakılan kaloriden fazlasını almışsa kilo alır.
Su içmek kilo aldırmaz, aksine faydalıdır ve yeterli miktarda düzenli olarak tüketilmesi gerekir. Suyun faydalarını sıralayacak olursak; İştah kontrolü sağlayarak kilo alımını engeller, kilo vermeye yardımcıdır. Vücut fonksiyonlarının düzenli bir şekilde, sekteye uğramadan çalışmasını sağlar.
Sarı leblebi kilo aldırmayan bir besindir; fakat bir öğünde koca bir kase yerseniz; hem mide problemi yaşarsanız hem de fazla karbonhidrat alımından dolayı kilo almaya doğru yaklaşabilirsiniz. Bu nedenle tüm besinlerde uyguladığınız sistemi, sarı leblebi için de uygulayarak ölçülü şekilde tüketebilirsiniz.
Uzmanlar yetişkinlerin gün içinde 60 ile 80 gram arasında bal tüketmesini önermektedir. Bu miktarın fazlası sağlık için tehlikeli olup kilo alımına neden olabilir.
Her gün çikolata yersek ne olur? Her gün çok fazla çikolata yemek kilo aldırabilir, selülite neden olabilir, kalp ve damar sorunları yaşatabilir, şekeri yükseltebilir ve bağımlılığa neden olabilir. Bunun için çikolata tüketiminin abartılmaması gerekir.
Sürekli tatlı yeme ihtiyacı, açlık halinde konsantrasyon güçlüğü, sinirlilik, yemekten 3 – 4 saat sonra anormal acıkma ve gece tatlı isteği gibi şikâyetler insülin metabolizmasında bozukluğu düşündürür.
Fazla tüketilmesi kilo almamıza neden olur. Bitter çikolatada %70'lere varan bol miktarda kakao bulunduğu için normal çikolataya göre daha faydalıdır. Günde 100 gram çikolata tüketmek ideal bir miktardır. Ancak bir çikolatadan günde 100 gramdan fazla tüketmek hem zararlı, hem de kilo almanıza sebep olur.
Yapılan araştırmalar, kahvaltı öğününü atlayan bireylerin obez veya fazla kilolu olmaya daha meyilli olduğunu göstermektedir. Daha geniş çaplı çalışmalarda ise, kahvaltıyı atlayan bireylerin kahvaltı eden bireylere göre 4,5 kat daha fazla kilolu olduğu gösterilmiştir.
Aşırı şeker tüketiminin başlangıçta çok sık acıkmak, sebepsiz yorgunluk, sürekli bitkinlik, sık idrara çıkma, yaraların yavaş kapanması, diş çürümesi, ağız kuruluğu, tekrarlayan idrar yolu enfeksiyonları, ağızda beyaz akıntı/dilde beyazlık, cilt kuruluğu, kilo alımı ile kendini gösterir.
Kilo almak isteyenlere genellikle yatmadan önce yemek yemesi tavsiye ediliyor. O yüzden bu durum kilo aldıran bir durumdur. Gece saatlerinde midenin yatıştığı zamanlarda yemek yemek her zaman fazla kilo alımına neden olacaktır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri