Çikolata kisti adet gecikmesi, kısırlık gibi durumlara neden olmaktadır. Küçük kistlerde cerrahi tedavi yapmadan tüp bebek uygulanabilir. Ancak büyük kistlerde tüp bebek tedavisi öncesi kistlerin tedavi edilmesi gebe kalma şansını arttıracaktır. Çok büyük kistler hamileliğe engeldir.
Tedavi edilmemiş olan çikolata kistleri, kadınlarda görülen kısırlığın en önemli sebeplerinden biridir. Kadınların çocuk sahibi olmasını engeller. Üstelik vücutta başka bölgelere yayılma riski olduğundan, ilerleyen zamanlarda çikolata kistinin vereceği zarar nedeniyle, yumurtalıklar bile kurtarılamaz.
Çikolata Kisti (Endometrioma) Tanısı
Muayene sırasında saptanan yumurtalık kistlerinin ayırıcı tanısında transvajinal ultrasonografi çok önemli rol oynar. Çikolata kistlerinin tanısı ultrasonografi ile konulabilmektedir. Ultrason ile tümoral kist olma olasılığı varsa ameliyat yapılması gerekir.
Çikolata kisti hastalığında 4 cm boyutundan büyük olan kistlerin ameliyat ile alınması gerekmektedir. Kist oluşan bölgenin tamamen temizlenmesi ve tekrar oluşmaması için önlem alınması gerekmektedir. Kistlerden arındırıldıktan sonra üremeyi sağlayan yumurtalıkların zarar görmemesi için gerekli önlemler alınmalıdır.
Her çikolata kisti kansere dönüşüyor demek yanlış bir teşhis olur. Endometriozis ve yumurtalık kanseri ilişkisi, biyolojik ve katılımsal mutasyon açısından değerlendirilmiş ancak iki sağlık sorunu arasında sebep-sonuç bağlantısı oluşturacak kuvvetli bir delile rastlanmamıştır.
İlgili 32 soru bulundu
Çikolata kistinin nedeninin tam olarak bilinmediğine, adı tatlı olsa da hastalığın tehlikeli olduğuna dikkati çeken Çiftçi, "Korkulacak bir hastalıktır ve tedavi edilmediğinde hastaların yarısında yumurtalık rezervini ve tüplerin yapısını bozarak çocuk sahibi olmayı engellemektedir.
Çikolata kisti patladığı sırada bıçak saplanması gibi ani bir acı hissedilebilir. Kist nedeniyle görülen kanama ve ağrılar patlamadan bir süre sonra kendiliğinden ortadan kalkmaktadır. Çikolata kistlerinin patlama ya da yırtılma oranları vücutta görülen diğer kistlere göre daha az olarak görülmektedir.
Bu nedenle hastalığın yaygınlığı, ilk yada tekrarlayan ameliyat olması cerrahi süresini önemli derecede etkiler. Sadece yumurtalıkta sınırlı bir kiste müdahale 60-90 dakika sürerken, yaygın ve derin çikolata kisti hastalığında süre 270-300 dakika arasında sürebilir.
Belirtiler karın, kasık ve bel ağrıları şeklinde hissedilebilir. Ağrı genelde adet görmeye başlandıktan uzun bir süre sonra ortaya çıkar ve giderek artar. İlişki sırasında da oluşabilen ağrı, cinsel isteksizlik ve vajinismusa kadar gidebilir.
ÇİKOLATA KİSTİ KÜÇÜLTÜLEBİLİR Mİ? Kistlerin küçülmesi ile hamileliğin görülme şansı da yükselmektedir. Çikolata kistleri genel olarak kendiliğinden küçülmeleri sık görülmemektedir. Ancak çeşitli ilaç kullanımı veya beslenmede değişiklik sonucunda kistlerde küçülme görülebilir.
Kapalı çikolata kisti ameliyatı endometriozisin neden olduğu şikayetlerin giderilmesi amacıyla yapılır ve zararlı değildir.
Boyutları 1 cm ila 15 cm aralığında olan çikolata kistleri, şiddetli sancılara, yumurtalıklarda, tüplerde veya rahimde yapışıklığa neden olabilir. Bu kistlerin varlığı, hamile kalmayı zorlaştırabilir ya da tersi senaryoda var olan kistlerin alınmasının ardından hastalar, hamile kalabilir.
Soğan Kürü, Prof Saraçoğlu'nun üst solunum şikayetlerinde, adet düzensizliklerinde, prostatite bağlı ağrılarda ve çikolata kistlerine karşı yardımcı ve destekleyici olarak önerdiği başlıca kürleri arasındadır.
İyi huylu kistler ise 8-10 cm uzunluğuna ulaşmamaları durumunda herhangi bir risk teşkil etmez ve basit şekilde tedavi edilir. Kistin yumurtaları baskılaması ya da döndürmesi gibi durumlar söz konusu oluyorsa, 4-5 cm'lik lezyonlar da tehlikeli olarak değerlendirilir.
Bazı çikolata kistleri kendi kendine yok olur, bazıları ise doğum kontrol hapı ile küçülebilir. İlaca cevap vermeyen çikolata kistlerinin ameliyatla çıkarılması gerekebilir.
Çikolata Kisti Adetle Atılır mı? Hayır, çikolata kisti adetle atılmaz.
Çikolata kisti tedavisinde kullanılan ilaçlar arasında doğum kontrol hapları, progesteron içeren ilaçlar ve GnRH agonistleri yer alır. Doğum kontrol hapları, adet döngüsü sırasında endometriyal dokuların büyümesini azaltarak kistlerin büyümesini engeller.
Çikolata kistleri adet öncesinde ya da sonrasında görülen kahverengi akıntıya neden olabilmektedir.
Bazı hastalarda kilo artışı ile beraber şişkinlikte görülebilir. Bu karın şişkinliği, çikolata kistinin leğen kemiğinin içindeki organlarda yaptığı yoğun yapışıklıklar sonucu ortaya çıkabilir ve bazı kadınlarda kilo artışı olarakta değerlendirilebilir.
Yumurtalık kisti ameliyatı için cerrahi müdahale sonrası doktorunuzun tavsiyesine göre 1 ya da 2 gün hastanede kalmanız önerilir. Evde iyileşme süresi yaklaşık 2 haftayı bulabilir. İyi huylu bir kist alındıysa bu durum daha kısa olurken kötü huylu kist için daha da uzama ihtimalini göz önünde bulundurmak gerekir.
Yumurtalık kisti ameliyatı sonrası kişiler genellikle 1 veya 2 gün hastanede gözlem altında tutulur. Ameliyat sonrasında iyileşme süreci ameliyatın zorluk derecesine göre değişkenlik gösterir.
Açık ve kapalı kist ameliyatları arasındaki diğer fark hastanın iyileşme süresidir. Laparoskopik (kapalı) ameliyatlardan bir gün sonra hasta taburcu edilebilir ve ameliyat sonrası 7 gün içerisinde iyileşme beklenir. Diğer taraftan açık ameliyatlarda bu süreler daha uzundur.
Endometriozis eğer erken dönemde teşhis edilirse, ilaçla kontrol altında tutulması mümkün olur. Eğer çikolata kistleri yaygınlaşmışsa ve hasta 35 yaş üzerindeyse, ameliyat tercih edilir.
Döngüsel olarak büyür, genişler, olgunlaşır ve zamanla dökülür. Bu yapım ve yıkım döngüsü nihayetinde dokunun işgal ettiği bölgelerde de çeşitli düzeylerde hasara neden olarak hastalık semptomlarını meydana getirir. Çikolata kisti toplumda sık görülen sağlık sorunları arasında yer alır.
Kişinin ailesinde endometriozis hastalığı olan birisi varsa, bu kişide hastalığın görülme riski normal popülasyona göre daha yüksektir. Ters yöne menstrüasyon olması: Adet kanamasıyla birlikte rahmi döşeyen endometrium dokusu vajina yoluyla vücuttan atılır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri