Özetle tekrar belirtecek olursak, sözleşme hazırlanırken dikkat edilmesi gereken hususlar temelde başlık, tarih, konu, taraflar, sözleşme özeti, şekil şartı, cezai şart, yetki belgeleri ve vekaletnameler, görevli mahkeme, sözleşmenin yenilenmesi ve uzaması, teminat, devir yasağıdır.
Sözleşmelerin Geçerlilik Şartları
Bir sözleşmenin geçerli olması için tarafların sözleşmeyi özgür iradeleriyle ve bilinçli olarak yapmış olmaları gereklidir. Sözleşmenin kurulabilmesi için sözleşmenin taraflarından birinin yönelttiği sözleşme yapma teklifinin diğer tarafın kabul etmesi gerekir.
Bunlardan en önemlisi de sözleşmenin noter huzurunda düzenlenip tarafların noter onayı ile sözleşmeyi kabul etmesidir. Çünkü sözleşme şartları uygulansa bile noter onayı olmadığı takdirde taraflar arasında taşınmazın satış vaadine dair yapılan bu sözleşme geçerli olmaz.
MADDE 1- Sözleşme, tarafların iradelerini karşılıklı ve birbirine uygun olarak açıklamalarıyla kurulur. İrade açıklaması, açık veya örtülü olabilir. MADDE 2- Taraflar sözleşmenin esaslı noktalarında uyuşmuşlarsa, ikinci derecedeki noktalar üzerinde durulmamış olsa bile, sözleşme kurulmuş sayılır.
İlgili 24 soru bulundu
Sözleşmeyi geçersiz kılan sebepler; sözleşmenin içeriğinin imkansız, hukuka ve ahlaka aykırı olması, tarafların her ikisinin veya yalnız birisinin ayırt etme gücüne ve dolayısıyla sözleşme ehliyetine sahip olmaması, şekil şartına uyulmaması, muvazaa, gerekli icazetin verilmemesi ve bazı iptal davalarıdır.
Madde 27 - Kanunun emredici hükümlerine, ahlaka, kamu düzenine, kişilik haklarına aykırı veya konusu imkânsız olan sözleşmeler kesin olarak hükümsüzdür. Sözleşmenin içerdiği hükümlerden bir kısmının hükümsüz olması, diğerlerinin geçerliliğini etkilemez.
Türk ve İsviçre hukuk sistemlerinde sözleşmelerde şekil özgürlü- ğü ilkesi geçerlidir. Buna göre sözleşmenin tarafları sözleşmenin kurul- masını sağlayan iradelerini diledikleri şekilde açıklayabilirler. 1 Borçlar Kanunu'nun buna ilişkin 11. maddesi; “Akdin sıhhati, kanunda sarahat olmadıkça hiçbir şekle tabi değildir.
Hukuk düzeninin sınırları içerisinde bir sözleşmenin konusu sözleşmeyi yapanlar tarafından yasaların sunduğu serbesti içinde diledikleri şekilde belirlenebilir. Yasalardaki emredici hukuk kurallarına, ahlaka, kamu düzenine yada kişilik haklarına aykırı olmadığı sürece iki tarafın yaptığı sözleşme geçerlidir.
Özet: Metin, içerik, anlam ve devam eden maddelerin bir bütünlük taşıması kaydıyla birden çok sayfadan oluşan yazılı sözleşmelerin tüm sayfalarının taraflarca imza edilmesi zorunluluğu bulunmamaktadır.
Sözleşmenin Unsurları Bir sözleşmenin esaslı unsurları, o sözleşmenin mevcut olabilmesi için mutlak surette bulunması gerek olan unsurlardır. Sözleşmede bu unsurlar; “satılan şey”, “semen” ve “tarafların satılan şey ile semenin mübadele edilmesi (değiştirilmesi) hususundaki anlaşmaları”dır.
İptal sebepleri ise TBK'da dört ayrı hükümde düzenlen- miştir. Bu sebeplerden üçü irade bozukluklarına ilişkindir. Yanılma (TBK m. 30 vd.), aldatma (TBK m. 36) ve korkutma (TBK m. 37), bir hukuki işlemin iptaline neden olan irade bozukluğu halleridir.
Türk Borçlar Kanunu'nda sözleşmeler, kural olarak, hiçbir şekle bağlı değildir. Diğer bir ifadeyle, kanunda kendisi için bir şekil kuralının öngörülmediği bir sözleşmenin taraflarca sözlü, yazılı veya resmi şekilden herhangi birinin tercih edilmesi suretiyle yapılması mümkündür.
SÖZLEŞMEDE NOTER ONAYININ OLMAMASI YAPILMIŞ İŞİ GEÇERSİZ KILMAZ. Sözleşmede noter onayı olmaması bu sözleşmeye dayanılarak düzenlenen iş deneyim belgesini kendiliğinden geçersiz hâle getirmez.
Sözleşmeler üç biçimde yapılır: sözlü sözleşme, adi biçimde yazılı sözleşme ve resmi biçimde yapılan yazılı sözleşmeler.
Toplu İş Sözleşmesi Grev ve Lokavt Kanununun 4 üncü maddesine göre “toplu iş sözleşmesi yazılı olarak yapılmadıkça geçerli değildir”.
Kira sözleşmesi hazırlanıp imzalandıktan sonra bir nüshası ev sahibinde, bir nüshası ise kiracıda kalır.
Sözleşmenin kurulmasının incelendiği bu çalışmada, sırasıyla, irade açıklaması, irade açıklamalarının karşılıklı olması, irade açıklamalarının birbirine uygun olması ve irade açıklamalarının sözleşmeyi kurmasına bağlanan sonuçlar ele alınmaktadır.
YARGITAY 9. HUKUK DAİRESİ 01/03/2021 tarihli kararında düzenleme tarihi bulunmayan iş sözleşmesini geçerli kabul etmedi.
Sözleşmenin Feshi
Sözleşmede düzenlenmemişse, Kanun'da o sözleşme için düzenlenmiş özel bir fesih sebebi varsa o sebebe dayanarak, böyle bir hüküm yoksa TBK genel hükümlerine göre sözleşme feshedilebilir. Sürekli edimli sözleşmeler için genel bir hüküm TBK m. 126'da yer almaktadır.
Bir anlaşmaya varabildikleri sürece sözleşme kendilerince uygun görüldüğü şekilde değiştirilebilir. Kamu ihale kurallarına tabi olan ihale makamları ise farklı bir konumdadır.
Eğer hazırladığınız sözleşmede tarafların ıslak imzası yoksa pek çok Yargıtay kararı örneğinde olacağı gibi sözleşmeniz hiçbir hüküm ifade etmeyecektir. Bu nedenle sözleşmelerin ıslak imzalı ve mavi tükenmez kalem ile imzalanması tavsiye edilmektedir.
İrade bozukluklarını; hata (yanılma), hile (aldatma) ve ikrah (korkutma) olarak üç başlık altında inceleyebiliriz. Yanılmaya ilişkin hükümler TBK'nın 30-35. maddeleri arasında düzenlenmiştir.
Bu sınırlar; sözleşmenin içeriğinin kanunun emredici hükümlerine, ahlaka, kamu düzenine, kişilik haklarına aykırı olmaması ve sözleşme konusunun imkânsız olmaması gerektiği şeklinde ifade edilerek belirlenmiştir.
Borçlunun alacaklı ile yapmış olduğu taahhüt sözleşmesi ile kararlaştırılmış olan ödeme tarihlerinde, ödemelerini yapmaması halinde taahhüdü ihlal suçu meydana gelir. İcra ve İflas Kanunu madde 340 ile düzenlenen Taahhüdü İhlal Suçunda borçlu, alacaklının talebi doğrultusunda tazyik hapsi ile karşı karşıya kalabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri