Çikolata kistleri olan kadınlarda ara kanama sık görülen bir durum değildir.
Gebelik söz konusu değilse adet kanaması ile kist dışarı atılır. Her ay vücudun bu şekilde yenilenmesini sağlayan kistlerin zararı yoktur; fakat adetle atılamayan kistler vücutta büyümeye başlar. Bu fizyolojik kistler zamanla küçülüp kaybolmaktadır.
Çikolata kistinin patlaması sonucunda kanama, yüksek ateş, mide bulantısı, kusma ve şiddetli ağrı görülebilir. Ayrıca karında ciddi bir enfeksiyon gelişebilir. Bu tarz belirtiler söz konusu ise hemen doktorunuza başvurmanız gerekir.
Çikolata kistleri bazen adet olmayı engelleyebilir. Bunun nedeni bu kistlerin östrojen salgısını arttırması ve yüksek östrojenik ortamda gelişimlerini devam ettirmeleri nedeniyledir. Sürekli salgılanan östrojen hormonu nedeniyle adet gecikmesi oluşur ve rahim iç tabakası kalınlaşabilir.
Basit yumurtalık kistlerinin içinde sadece sıvı vardır ve bu sıvının karın içine dökülmesi ağrı şikayetine neden olmaktadır. Ayrıca bu kistlerin yırtılması sonrasında kanama olabilmektedir, bu kanama yoğun olursa hastanın genel durumunun bozulmasına neden olabilir ve kanamayı durdurmak için ameliyat gerekir.
İlgili 36 soru bulundu
Ara kanama (metroraji), yaygın olarak hormonal değişimler, rahim içi enfeksiyon, miyomlar, rahim içi polipleri, spiral ve acil doğum kontrol hapları gibi doğum kontrol yöntemlerinin kullanımı sonucu meydana gelir. Bazı durumlarda düzensiz olarak görülen ara kanamalara rahim kanseri de sebep olmaktadır.
Yani her adet döneminde kist içine doğru kanama olmaya başlar. Kist içinde biriken kan, aylar, yıllar sonra koyu kıvamlı, kahverengi bir sıvı haline gelir. Bu benzerliğinden dolayı “çikolata kisti” adı verilmiştir.
Ca125 değerinin yüksek olması veya kist büyüklüğünün 5 cm'nin üzerinde olması durumlarında ameliyat düşünülebilir. Ameliyat öncesinde yumurtalık kapasitesi ultrason ve AMH ölçümü ile değerlendirilmeli ve yumurtalık kapasitesi düşük ve çocuksuz kadınlarda mümkün olduğunca ameliyattan kaçınılmalıdır.
Kist patladığı takdirde acil müdahale etmek gerekebilir. Kistin patlaması sonucunda kanama, yüksek ateş, mide bulantısı ve kusma ya da şiddetli ağrı görülebilir. Karında ciddi bir enfeksiyon gelişebilir.
Dr. Halit Fırat Erden verdi. Erden'e göre çikolata kistinden korunmak için çikolatadan uzak durmak, bol su içmek, domates, balık, baklagiller, yeşil çay tüketmek gerekiyor. Endometriozis halk arasında bilinen ismiyle Çikolata Kisti kadın hastalıklarında en sık rastlanan rahatsızlıklardan biridir.
Eğer çikolata kisti zamanında teşhis ve tedavi edilmezse çok daha büyük hacimlere ulaşıp yırtılabilir. Bu durumda içerisindeki sıvı hastanın karın boşluğuna yayılarak son derece ciddi komplikasyonlarla karşı karşıya kalınmasına neden olabilir.
Bel, sırt, karın, kasık ağrısı:
Günümüzde en sık görülen ağrılar arasında bel ve sırt ağrıları geliyor. Ancak bu ağrılar dolayısıyla şüphesiz kadın doğum uzmanına başvurmak akla gelmiyor. Oysa geçmeyen bel, sırt, karın ve kasık ağrıları çikolata kistinden kaynaklanabiliyor.
Endometriozis (çikolata kisti), yumurtalıklarda yerleşirse yumurtaların kalitesini ve ayrıca fallop tüplerinin işleyişini olumsuz yönde etkiler ve karın boşluğunun iç kısmında yapışıklığa neden olur. Bu hastalık, belirtiler hafife alındığı için kısırlık ortaya çıkana kadar genellikle fark edilmez.
Kanama sırasında görülen kanın yapısı açık kırmızı veya koyu kırmızı kahverengidir. Bu kan yapısı adet döneminin başındaki veya sonundaki kanamalarda görülen kan yapısına benzerdir. Ara kanamanın temelinde yatan nedene göre görülen kan yapısı adet döneminde görülen kanama şekli ile benzer olabilir.
Bu kanamaların arası 21 gün ile 35 gün arasında olabilir. Adet kanaması birkaç gün sürebildiği gibi bir haftaya kadar da uzayabilir. Kanama miktarı birkaç çay kaşığından, çok daha fazla miktarlara kadar çıkabilir.
Kadınlarda adet döneminden 10 gün sonra kanama şikayetlerinin en yaygın nedenleri hormon dengesizliklerini olmasıdır. Kadınların adet döngüsünde progesteron ve östrojen hormonları çok önemli işleve sahiptir. Bu hormonlarda bir dengesizlik olursa hemen adet dönemi dışında ara kanamalar da sıklaşabilir.
Adet arasındaki kanama sebepleri ele alınacak olursak; rahim ağzında büyüme, kullanılan ilaçların yan etkisi, stresli bir hayat tarzı, vajinal kuruluk, düşük yapma, kanser hastalığı, hormon düzensizliği görülebilir. Ortalama olarak adet döngüsü 21 ile 35 gün aralığında gerçekleşmektedir.
Adet dışı kanama ve kasık ağrısı bir arada olabilir. Ara kanamalarda kasık ağrısı olması halinde belirtileri izlemeli ve hemen altta yatan nedeni bulmalısınız.
Adetten 10 gün sonra yaşanan kanamalarda hemen bir doktora başvurmak gerekir .Bu. durumda ilk olarak pelvik muayene ve sonrasında fiziksel muayene uygulanması gereken süreçler arasında yer alır. Teşhis için yapılacak testler ile adetten 10 gün sonra görülen kanama nedenleri belirlenebilir.
Kısırlık nedeniyle ileri üreme tekniklerine başvuran kadınların %17'sinde görülen çikolata kistleri, gebe kalmanın önündeki en önemli engellerden biri olarak kabul ediliyor. Hastalık, bağırsak ve idrar yolu rahatsızlıkları ile ağrılı adet gibi sorunlara da yol açıyor.
Hayır, çikolata kisti adetle atılmaz. Kadınların her ay adet kanı olarak dışarıya attıkları, endometrium tabakasıdır.
Büyük çikolata kistleri aynı zamanda ultrasonda net bir şekilde görüntülenebilmektedir. Ultrason ile görüntüleme sayesinde çikolata kistlerinin yanı sıra rahim, yurmurtalık ve barsaklar arasında oluşan ciddi yapışıklıklar, bağırsak, rektum ve mesanede bulunan endometriotik nodüller de görüntülenebilmektedir.
Çikolata kisti patladığı sırada bıçak saplanması gibi ani bir acı hissedilebilir. Kist nedeniyle görülen kanama ve ağrılar patlamadan bir süre sonra kendiliğinden ortadan kalkmaktadır. Çikolata kistlerinin patlama ya da yırtılma oranları vücutta görülen diğer kistlere göre daha az olarak görülmektedir.
Patlayan kist bir damar üzerinde bulunuyorsa kanama oldukça şiddetli olabilir. Karın ağrısı (özellikle kasıklarına bıçak saplanır şekilde), karında dokunmakla hassasiyet, göz kararması, bayılma, düşük tansiyon gibi belirtiler kist kanamasına işaret eder.
Yerleşme veya implantasyon kanaması; doğal adet döngüsüne göre beklenen kanama tarihinden genellikle 2 – 5 gün önce yaşanan, iç çamaşırda leke olarak görülebilen, pembe veya kahverengi renklerindeki akıntı şeklinde kanamaya denir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri