Endometriozis tedavisi mümkündür ve ne kadar erken teşhis edilirse tedavinin bedene vereceği zarar o kadar az olacaktır. Endometriozis eğer erken dönemde teşhis edilirse, ilaçla kontrol altında tutulması mümkün olur. Eğer çikolata kistleri yaygınlaşmışsa ve hasta 35 yaş üzerindeyse, ameliyat tercih edilir.
Çikolata kisti hastalığında 4 cm boyutundan büyük olan kistlerin ameliyat ile alınması gerekmektedir. Kist oluşan bölgenin tamamen temizlenmesi ve tekrar oluşmaması için önlem alınması gerekmektedir. Kistlerden arındırıldıktan sonra üremeyi sağlayan yumurtalıkların zarar görmemesi için gerekli önlemler alınmalıdır.
Çikolata kisti tedavisinde kistin neden olduğu şikâyetleri kontrol altına alacak ilaçlar kullanılabilmektedir. Eğer kistler gebeliği engelliyorsa ve adet düzenleri ile ilgili ciddi rahatsızlıklara neden oluyorsa cerrahi ile çıkarılması da tercih edilebilmektedir.
Çikolata Kisti (Endometrioma) Tanısı
Muayene sırasında saptanan yumurtalık kistlerinin ayırıcı tanısında transvajinal ultrasonografi çok önemli rol oynar. Çikolata kistlerinin tanısı ultrasonografi ile konulabilmektedir. Ultrason ile tümoral kist olma olasılığı varsa ameliyat yapılması gerekir.
Çikolata kisti tedavi edilmediğinde, yumurtalıkların içinde olan çikolata kistleri, burada yumurtalıkların fonksiyonlarını bozarak, kadının yumurta rezervini olumsuz olarak etkileyebilir. Yumurtalık içinden çikolata kisti tamamen temizlenemediğinde, yumurtalıkların alınması gündeme gelebilir.
İlgili 40 soru bulundu
İyi huylu kistler ise 8-10 cm uzunluğuna ulaşmamaları durumunda herhangi bir risk teşkil etmez ve basit şekilde tedavi edilir. Kistin yumurtaları baskılaması ya da döndürmesi gibi durumlar söz konusu oluyorsa, 4-5 cm'lik lezyonlar da tehlikeli olarak değerlendirilir.
Kapalı çikolata kisti ameliyatı endometriozisin neden olduğu şikayetlerin giderilmesi amacıyla yapılır ve zararlı değildir.
Tedavi edilmediğinde kısırlığa neden olan çikolata kistleri, açık cerrahiye gerek kalmaksızın girişimsel radyolojiyle uygulanan "Skleroterapi" diye isimlendirilen tedaviyle yok ediliyor.
Çikolata kisti patlayan kadınlarda ani başlayan şiddetli karın, bel ve kası ağrısı oluşur. Bununla birlikte bulantı ve kusma görülebilir. Ultrasonda ise karın içerisinde sıvı ve büzüşmüş bir kist yapısı görülür. Kan testinde akut batın belirteçleri yükselir.
Yapılan araştırmalara göre başta çikolata olmak üzere şekerli gıdaların, et, buğday ve süt ürünlerinin azaltılmasının olumlu etkileri olduğu gözlemlenmiştir. Çikolata kistinin neden olduğu ağrıları azaltmak için karbonhidrattan uzak durmak etkili olabilir.
Kan testleri
CA 125 ve CA 19.9 gibi bazı tümör belirteçleri çikolata kisti varlığında yükselebilir. Bu çikolata kistinizin kansere dönüştüğü anlamına gelmez. Bu kan tahlillerinin yüksekliğinde düzenli kontrol ile kan seviyeleri takip edilir.
ÇİKOLATA KİSTİ KÜÇÜLTÜLEBİLİR Mİ? Kistlerin küçülmesi ile hamileliğin görülme şansı da yükselmektedir. Çikolata kistleri genel olarak kendiliğinden küçülmeleri sık görülmemektedir. Ancak çeşitli ilaç kullanımı veya beslenmede değişiklik sonucunda kistlerde küçülme görülebilir.
Çikolata kisti 5- 6 cm sonrasında tehlike arz etmektedir. 5 cm'den küçük kistler genelde sorun yaratmazken, kistin büyümesi patlama ihtimalini arttırır.
Boyutları 1 cm ila 15 cm aralığında olan çikolata kistleri, şiddetli sancılara, yumurtalıklarda, tüplerde veya rahimde yapışıklığa neden olabilir. Bu kistlerin varlığı, hamile kalmayı zorlaştırabilir ya da tersi senaryoda var olan kistlerin alınmasının ardından hastalar, hamile kalabilir.
Çikolata kisti hastalığı yani endometriozis, genellikle ameliyat sonrası tekrarlayabilmektedir. Bu tekrarlama, 5 yıllık takip sürecinde her 10 hastadan 2'sinde görülmektedir. Çikolata kistinin tekrarlamaması için birtakım işlemler ve ilaçlar bulunmaktadır.
Çikolata kistleri adet öncesinde ya da sonrasında görülen kahverengi akıntıya neden olabilmektedir.
Yani şeker hastalığı gibi bir kere oluştuktan sonra sürekli vücutta devam eder ve tedavi ile kontrol altında tutulması gerekir. İyi bir takip ile hastalığın ilerlemesi engellenebilir, takip ve tedavi ile kadının yaşam kalitesini yükseltmek hedeflenir, fakat çikolata kisti hastalığı kendiliğinden yok olmaz yani geçmez.
Soğan Kürü, Prof Saraçoğlu'nun üst solunum şikayetlerinde, adet düzensizliklerinde, prostatite bağlı ağrılarda ve çikolata kistlerine karşı yardımcı ve destekleyici olarak önerdiği başlıca kürleri arasındadır.
Çikolata Kisti Tedavisi (İlaçla)
Ancak ilaçlarla endometriosis odaklarının tamamen ortadan kaldırılması mümkün olmadığı gibi hastaların ilaç tedavisinden sağladığı yarar kişiye göre değişebilmektedir. Doğum kontrol hapları veya progestinler en sık tercih edilen ve uzun sürelerle kullanılabilen tedavilerdir.
Antioksidan ağırlıklı beslenme, çikolata kisti tedavisinde önemlidir. Bazı çalışmalarda çikolata kisti olan kadınların karın içi sıvılarında antioksidan enzimler ile C ve E vitamini gibi antioksidan maddelerin azaldığı görülmüştür.
·kırmızı et, trans yağ ve kahve tüketenlerin ise ters etki yaşayabileceğini öne sürmüştür. Çikolata kistini önlemek mümkün değildir. Ancak, uzmanlara göre; östrojen seviyelerini artıran gıdalardan ve kimyasallardan kaçınarak çikolata kisti geliştirme riskini azaltabilirler. Bu maddeler arasında kafein ve alkol bulunur.
Çikolata kisti, çocuk sahibi olamayan kadınlarda %17 oranında görülmektedir. Hastalık, karın boşluğunda inflamasyon oluşturması, tüp ve yumurtalıklarda yapışıklıklara yol açması nedeniyle rahim iç duvarının gebeliğe uygunluğunu bozmakta ve yumurtalık rezervinin azalmasına, dolayısıyla da kısırlığa yol açmaktadır.
Bugüne kadar yapılan araştırmalarda çikolata kisti ve kilo problemi arasında doğrudan bir ilişki bulunamamıştır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri