Çikolata kafein içermektedir ve asidik bir yapıya sahiptir. Bu nedenle mide ve bağırsak sağlığına zarar verebilmektedir. Ayrıca çikolata yemek borusu ve mide arasındaki kasın gevşemesine neden olur bu nedenle özellikle reflü, ülser gibi hastalıklara sahip kişiler çikolata tüketmemelidirler.
Dikkat edilmesi gereken besinlerden biri de çikolata. Çikolata çok fazla tüketildiğinde, içeriğindeki kakao ve kafein, benzeri kimyasallar ile mide asit miktarını artırarak ve midenin korunma bariyerlerini bozarak mide hastalıklarına yol açabiliyor.
Çikolata, mide ekşimesi için başka bir yaygın tetikleyicidir. Yüksek yağlı gıdalar gibi, çikolata da alt özofageal sfinkteri gevşetebilir. Bu mide asidinin yemek borusuna kaçmasına ve mide yanmasına neden olabilir.
Düzensiz beslenme, dengesiz egzersiz yapımı, kadınlarda regl dönemi gibi birçok durumun sonucunda kan şekeri düşebilir. Kan şekeri düştüğünde vücut enerji ihtiyacı duyar ve bu ihtiyacı karşılamak için tatlı yeme isteği uyandırır. Yani çikolata krizi vücudun enerji eksikliğinde verdiği bir reaksiyondur.
Her gün çikolata yersek ne olur? Her gün çok fazla çikolata yemek kilo aldırabilir, selülite neden olabilir, kalp ve damar sorunları yaşatabilir, şekeri yükseltebilir ve bağımlılığa neden olabilir. Bunun için çikolata tüketiminin abartılmaması gerekir.
İlgili 24 soru bulundu
Çikolata kafein içermektedir ve asidik bir yapıya sahiptir. Bu nedenle mide ve bağırsak sağlığına zarar verebilmektedir. Ayrıca çikolata yemek borusu ve mide arasındaki kasın gevşemesine neden olur bu nedenle özellikle reflü, ülser gibi hastalıklara sahip kişiler çikolata tüketmemelidirler.
İlk 10 dakika içinde: Modumuzu yükseltiyor ve bizi canlandırıyor. Çikolatanın içinde bulunan triptofan, serotonin üretimine yardımcı oluyor. Bu da kendimizi daha mutlu, daha enerjik, daha hayat dolu hissetmemiz demek.
Vücuda fazla şeker alınması durumunda diş çürükleri, kalp problemleri oluşabilir ve obezite riski artar. Bu nedenle günde 25 gramdan (2,5 kare gibi) fazla çikolata tüketmemek gerekir. 3 günde bir 20 gram kadar bitter çikolata tüketmek ise ideal bir tercih olacaktır. Hürriyet Gazetesi yazarı Prof. Dr.
Aşırı tatlı yeme isteği, magnezyum, çinko ve krom eksikliğinin bir göstergesi olabilir. Kadınların menstural döngülerinde canları çikolata gibi tatlı şeyler çekebilir. Ancak bunun yanı sıra aşırı çikolata yeme isteği, magnezyum eksikliğinin de bir göstergesi olabilir.
Sürekli tatlı yeme ihtiyacı, açlık halinde konsantrasyon güçlüğü, sinirlilik, yemekten 3 – 4 saat sonra anormal acıkma ve gece tatlı isteği gibi şikâyetler, insülin metabolizmasında bozukluğu düşündürür.
Limon sindirim sisteminin aktif şekilde çalışmasını sağlayacak ve oluşacak mide rahatsızlıklarını önleyecektir. Gün içinde içme suyunuza bir iki dilim limon atıp içebilirsiniz. Yemeklerden sonra midede gaz oluşuyorsa büyük bir bardak limonlu su midenizi rahatlatacaktır.
Gastriti tetikleyen yiyecek ve içeceklerden bazıları;
Çikolata. Kahve. Alkol. Domates gibi asitli yiyecekler.
Mide ağrısına iyi gelecek pek çok gıda vardır. Mide yanmasına ve ağrısına iyi gelen başlıca besinler ise; zencefil çayı, armut, keten tohumu, patates, baklagiller, yoğurt, zeytinyağı, muz, az yağlı besinler, lahana, karnabahar, maden suyu ve lifli besinler olarak da sıralanabilir.
Sağlık açısından en faydalı çikolatanın bitter çikolatadır. Bitter çikolatanın kakao oranı yüksek. Kakaonun içerisindeki fenolik bileşenler sağlık açısından destekleyici. Bunlar vücuda destek sağlayan bileşenler.
Magnezyum içeriği yüksek besinler olan badem, fındık, fıstık, ceviz, kabak çekirdeği gibi kuru yemişler, kuru baklagiller, kakao, tam tahıllılar, yeşil yapraklı sebzelerin tüketimi de tatlı krizlerini azaltacaktır.
Çikolatanın serotonin içerdiğini ve dolayısıyla endorfin üretimini arttırdığını gösteren araştırma sonuçları var. Bunun anlamı şu: Özellikle bitter çikolata doğal olarak bir antidepresandır. Çikolatanın kokusu bile beyinde mutluluk hormonu olan serotonini artırır.
Çikolatanın tansiyonu yükseltip yükseltmediği kısmında da ince bir çizgi vardır. Aslında bu durum istisnaidir. Bu durum siyah çikolatanın hipertansiyona iyi gelmesidir. Tabii burada siyah çikolatanın porsiyonu da çok önemlidir.
Daha koyu, daha iyi! Yüksek kakao içerikli çikolata yiyin - %70 ila %85. Sade bitter çikolata daha sağlıklıdır.
Ne kadar yerseniz yiyin, 10 kilogramı aşmamaya çalışın. Zira 10 kilodan fazla çikolata yemek, zehirlenme ve ölümle sonuçlanabiliyor.
Karın ağrısı genellikle kızartma gibi yağlı yiyecekler, yumurta, çikolata ve kahve tüketiminden sonra gelişiyor. Bunun nedeni ise bu tür besinlerin safra kesesinin kasılmasına yol açmaları.
Çikolata, özofagus (yemek borusu) ve mide arasındaki düz kasları gevşeterek gittikçe artan reflü veya mide ekşimesine neden olabilir. Migren baş ağrılarını da tetikleyebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri