Baharatın dışında endorfin hormonunun salgılanmasını sağlayan en önemli yiyeceklerden birisi de herkesin severek yediği çikolata ve muzdur. Bu yiyecekler kişilerin beyninde daha fazla endorfin hormonunun salgılanmasına yardımcı olmaktadır.
Mutluluk hormonu, insan vücudunda bulunan morfin, opiat benzeri bir etki oluşturan peptik yapıya sahip olan hormonlara verilen addır. Endorfin hormonu, beyindeki hipofiz bezi ön lobu tarafından sentezlenip salgılanır.
Mutluluk hormonu olarak da anılır. Heyecan, ağrı, egzersiz, baharatlı yiyecek tüketimi, seks, orgazm gibi durumlarda ve duş gibi suyla olan temaslarda salınımı artış gösterir.
Uzun bir yürüyüş sonrası sizin daha iyi hissetmenizi sağlayan şey endorfin hormonudur. Yenilen yiyeceklere dikkat etmek, bolca D vitamini almak, stresten uzak durmak ve düzenli spor yapmak vücuttaki salgılanan mutluluk hormonlarının miktarını arttırır.
Endorfin ve serotonin beyin kimyasını etkileyen nörotransmitterden ikisidir. Endorfin genelde hazla ilişkilendirilse de, endorfinin birincil tetikleyicileri stres ve acıdır. Serotonin rahatlamayı ve sakinleşmeyi sağlayan kimyasaldır; mutluluk, canlılık ve zindelik hissi veren bir nörotransmitterdir.
İlgili 32 soru bulundu
Endorfin. Endorfin doğal ağrı kesici işlevi gören bir hormondur ve beynin Morfin'e tepki veren kısımlarını etkileyerek işini yapar. Bu yolla acıyı, stresi azaltırken zevk verir.
Baharatın dışında endorfin hormonunun salgılanmasını sağlayan en önemli yiyeceklerden birisi de herkesin severek yediği çikolata ve muzdur. Bu yiyecekler kişilerin beyninde daha fazla endorfin hormonunun salgılanmasına yardımcı olmaktadır.
Aşık olduğumuzda beynimizde dopamin denilen mutluluk hormonu salgılanır. Dopamin, aşık olduğumuz kişiyle aramızdaki o özel bağı oluşturur. Bu nedenle pek çok kişinin yer aldığı bir ortamda bizi heyecanlandıran tek kişi 'aşık olduğumuz kişi' olur ve kendimizi mutsuz hissettiğimizde onun sesini duymak yüzümüzü güldürür.
Oksitosin eksikliği mutsuzluğa sebep olur. Beraberinde stresli, gergin, huzursuz, depresyona eğilimli durumlar oluşabilir. Oksitosin hormonu, tıbbi tedavilerde de yerini almıştır, ilaç olarak da kullanılır. Endorfin hormonu vücudumuzun morfinidir.
Triptofan açısından zengin; peynir, süt, et, yumurta, kuruyemiş gibi besinler, B6, B9 ve B12 açısından zengin; tahıllı yiyecekler, muz, avokado ve ay çekirdeği gibi besinler Serotonin (mutluluk hormonu) artmasını sağlamaktadır.
Endorfin hormonu insan vücudunda özellikle belirli saatlerde artış göstermektedir. Endorfin salgılanması ile insan vücudunda iyilik görünür. Kişilerin kendilerini daha iyi hissetmelerini sağlayan endorfin hormonu, kişilern hayattan aldığı zevki artıran bir etkiye sahiptir.
Serotonin daha çok mutluluk hali, dikkat, odaklanma ve sakinlik ile ilişkiliyken dopamin ise ödül-ceza algısından ve motivasyondan sorumludur. Dopamin ile serotoninin diğer bir ortak noktası ise ikisinin de depresyon ve duygudurum bozuklukları gibi bazı ruhsal problemlerin mekanizmasında ortak rol almasıdır.
Anksiyete bozukluğu, beyinde ruh hali düzenleyici olarak görev yapan serotonin ve noradrenalin isimli beyin kimyasallarının dengesizliği durumunda ortaya çıkar.
Serotonin: Mutluluk hormonu olarak da adlandırılan bu hormon, endorfin ile sürekli olarak karıştırılmaktadır. Nedeni ise her iki hormon da enerji ve mutluluk seviyesi üzerinde direkt etki gösterir. Serotonin yalnızca ruh halini düzenlemek için çalışmaz, rahat uykuya, besinlerin kolay sindirilmesine katkı sağlar.
Doğal Yollarla Serotonin Düzeyini Arttırmak
Triptofan miktarı fazla olan besinlerden olan et, süt, yumurta, peynir, kuruyemiş tüketimi; B6 B9 ve B12 vitaminleri içeren muz, avokado, tam tahıllı yiyecekler, ay çekirdeği gibi besinler serotonin düzeyinin arttırılmasına yardımcı olur.
Serotoninin azalması durumunda uyku problemleri ortaya çıkar. Halsizlik ve Yorgunluk: Mutluluk hormonunun etkilediği bir diğer konu ise vücuttaki enerji üretimidir. Bu hormonun az seviyede salgılanması kişide enerji düşüklüğüne neden olur. Kronik halsizliği olan çoğu kişide yetersiz serotonin seviyesi görülmektedir.
Haz alma duyusunun oluşmasına yardımcı olan dopamin hormonunun odaklanma ve dikkat üzerinde olumlu etkileri bulunmaktadır. Beyindeki bilgi akışı üzerindeki etkisi bulunan dopamin mutlu ve sosyal bir kişilik ile birlikte özgüven ve başarı hissini artırarak mesleki hedeflere ulaşmada önemli katkı sağlamaktadır.
Kortizol. Stres hormonu olarak bilinir. Stres-tehlike altında salgılanan adrenalin ve noradrenalin hormonlarının verdiği komuta göre vücudun ihtiyacı olan enerjiyi saniyeler içinde yağları yakıp glikoza çevirerek elde etmenizi sağlar ki kendinizi koruyup kollayacak güce kavuşasınız.
Yükselmiş stres hormonları vücuttan gözyaşı ile atıldığı sırada, bizi iyi hissettirecek hormonlar da içeride salgılanır. Aşık olduğumuzda ve başkalarıyla bağ kurduğumuz anda salgılanan oksitosin hormonu ağlama sırasında da salgılanır. Bunun yanı sıra vücudumuzun doğal ağrı kesicileri endorfinler de artar.
Erkeklerde temel eşey hormonu testosteron ve türevleri iken, kadınlarda bu hormonlar östrojen ve progesterondur. Bu eşey hormonlarının yanında, her iki cinsiyette böbreküstü bezlerinden salgılanan, androjen türevi hormonlar da libido düzeyini etkiler.
Dihidrotestosteron; erkek vücudunda bulunan testosteron hormonunun aktif versiyonu olan güçlü metobolitine verilen addır.
Adrenalin hormonu nedir? Stres, korku ve şok gibi durumlarda böbreküstü bezlerinden salgılanan adrenalin ve noradrenalin vücudun direncini artırır. Kan basıncının artması, kalp hızının artması, göz bebeklerinin büyümesi ve kan şekerinin yükselmesi, adrenalin salgılandığında oluşan olaylardır.
Kan şekeri düştüğünde vücut enerji ihtiyacı duyar ve bu ihtiyacı karşılamak için tatlı yeme isteği uyandırır. Yani çikolata krizi vücudun enerji eksikliğinde verdiği bir reaksiyondur.
Çikolatanın içinde östrojene benzeyen maddeler vardır ve bu da çikolata tüketiminin östrojen seviyelerini yükseltebileceğine işaret eder.
Çikolata İsteği Nereden Geliyor? Çikolataya olan aşırı isteğin magnezyum eksikliğinden kaynaklandığı Almanya'da yapılan yeni bir çalışmada gösterildi. Magnezyum değerleri düşük olan grubun, kontrol grubuna göre daha fazla çikolata tükettikleri ve tatlı isteklerinin daha fazla olduğu gösterildi.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri