Çikolatanın geçmişi bundan tam 4000 yıl öncesine dayanıyor. Tarihi kaynaklara göre çikolata ilk kez Meksika topraklarında içecek şeklinde kullanılıyor. M.Ö. 1900'lerde şu anki Meksika topraklarında yaşamını sürdüren Olmekler'den önceki toplumun keşfi.
Milattan önce 1500'lü yıllarda Olmekler ile başlayan çikolata tarihi ve ilginç yolculuğuna gelin hep birlikte çıkalım. MÖ 1500–400 yılları arasında Meksika Körfezi'ndeki Olmekler, “kakawa” ismini verdikleri kakao ağacını ıslah eden ilk toplum olur. Böylece lezzetli çikolata tarihi başlar.
Bugüne kadar bulunan en eski çikolatanın izlerine 2600 yıllık bir çömleğin içinde rastlanmıştır.
Çikolata denilince akla ilk gelen ülkelerden biridir Belçika. Uzun yıllardan beridir kalitesi ve lezzetinden övgü ile söz ettiriyor. Yaklaşık 16 çikolata fabrikası bulunması ülkede çikolataya olan değeri gözler önüne seriyor. Belçika'da çikolata dükkanlarını gezerken adeta kendinizi kaybedeceksiniz.
Pastalarda, kurabiyelerde, kahvaltıda hatta Türk kahvesi yanında bile sürekli olarak tükettiğimiz çikolata, zamanımızdan 4.000 bin yıl önce, Honduras'ta yaşayan yerliler tarafından kakaonun bulunmasıyla ortaya çıktı.
İlgili 15 soru bulundu
Ana vatanı Afrika ve Güney Amerika bölgesi olan kakaonun işlenmesi Avrupa'da olmaktadır. Bu nedenle kurutma işleminden sonra, fermentasyonla lezzeti doğal gelişen kakao meyvesi, kuruduktan sonra çuvallara koyulur ve kakaonun Avrupa seyahati başlar.
1) Belçika Çikolatası
Çikolata dendiğinde herkesin aklına ilk önce Belçika çikolatası gelir. Yıllardır benzersiz kalitesiyle övgüleri hak eden Belçika çikolatası, yiyenleri kendine hayran bırakıyor. Belçika'da 16'ya yakın çikolata fabrikası bulunuyor. Ülkedeki çikolata markaları ise dünyaca ünlü markalar.
1 Godiva, Belçika
Tabiki bir tanesi Godiva, diğeri ise Leonidas. Bunları Not Edin: Dünya'nın en iyi çikolatalarının üretildiği Brüksel'deki en iyi çikolata markaları şöyledir: Wittamer, Pierre Marcolini, Neuhaus, Godiva, Leonidas ve Zaabar.
Çikolata üreten ilk fabrika olan Van Houten 1815'te Hollanda'da kurulmuş olmakla birlikte çikolatanın asıl gelişim yeri İsviçre'dir. 1819 yılında François-Louis Cailler'in Vevey'de ismini taşıyan Cailler çikolata fabrikasını açmasıyla İsviçre`nin çikolata macerası başlamış.
Tropik kakao ağacının çekirdek tohumlarından yapılan ve tarihi milattan öncesine dayanan çikolatanın bilinen çeşit sayısının son 12 yılda 1068 çeşit artarak 2 bin 238 çeşide ulaştığı öğrenildi.
Kayıtlara göre Osmanlı'ya 17. Yüzyıl'da bir İtalyan seyyahla geliyor bu leziz yiyecek. İtalyan seyyah, İzmir'de bir 'seyde ağasına' çikolata ikram ediyor.
Çikolata Osmanlı'ya ne zaman ve nasıl geldi? Dünya üzerindeki varlığı milattan önceye, Olmek topluluğuna dayandığı düşünülen kakao ağaçlarından bu yana çikolata hayatımızda aslında. Ama çikolatanın bu topraklara gelmesi, Osmanlı mutfağına giriş yapması görece çok daha yeni bir tarihe, 17. yüzyıla dayanıyor.
ABD Ulusal Okyanus ve Atmosfer İdaresi (NOAA) tarafından hazırlanan bir rapora göre, çikolatanın hammaddesi kakao tohumlarının hasat edildiği kakao bitkisi yaşamakta zorlanıyor ve önümüzdeki 40 yılda yok olabilir.
İlk katı çikolata kalıbı 1847'de İngiltere'nin Bristol eyaletinde J. S. Fry & Sons şirketi tarafından üretildi. Daha sonra 1866'da Fry's Chocolate Cream olarak seri üretildi.
'Gerçek' çikolata, kakao çekirdeğinden elde edilen iki malzeme (kakao kütlesi ve kakao yağı) ile şeker kullanılarak yapılır. Bitter çikolata yapımında bunlara ek olarak şeker, sütlü çikolata yapımında ise şeker ve süt tozu eklenir.
Tarihçe. Kakao Orta Amerika'da tarihin en eski dönemlerinden beri yetiştirilmekteydi. Veracruz Körfezi arkeolojik alanında bulunan Pre-Olmek dönemine ait kaplardan kakao üretiminin M.Ö 1750 yılına dayandığı görülmektedir.
Birçok ülke kakao çekirdeği üretirken, en çok üretim yapan ülke Fildişi Sahili dir. Dünyanın kakao arzının% 30'unu oluşturan Fildişi Sahili, 1995'te 900.000 ton üretime sahipken, kakao üretimindeki artış güneydoğudan güneybatıya doğru kaymıştır.
Dünya'daki 11,2 milyon tonluk çikolata üretimine rağmen, Türkiye'de yaklaşık yılda ortalama 400.000 ton çikolata ve türevleri üretilmektedir.
Sağlık açısından en faydalı çikolatanın bitter çikolatadır. Bitter çikolatanın kakao oranı yüksek. Kakaonun içerisindeki fenolik bileşenler sağlık açısından destekleyici. Bunlar vücuda destek sağlayan bileşenler.
Frrrozen Haute Chocolate
Guinness Dünya Rekorlar Kitabı'nda yer alan ve değeri tam 25 bin dolar olan bu çikolata La Madeleine Au Truffe ve 24 ayar altından oluşan bir üründür.
Kuruluşundan bu yana dünyanın lider premium çikolata ve çikolatalı ürünler markasına sahip Godiva, 2007 yılı sonunda, Türkiye'nin lider gıda kuruluşu Yıldız Holding'in bünyesine katıldı.
Bolçi - Bolu Çikolatası ve Fazlası BOLÇİ, ülkemizde doğal güzellik denince akla ilk gelen şehir Bolu'nun meşhur markası ve tescilli çikolata üreticisidir.
ITC firması, dünyanın en pahallı çikolatasını üretti. 15 gramlık 15 trüfün yer alacağı 8100 TL değerindeki kutularda satılacak çikolatanın bir kilosunun fiyatı 35 bin TL olacak.
İşte bu sorunun cevabını Almanya Stiftung Warentest 25 farklı çikolata ürününü farklı kriterlere göre inceledi ve şu sonuca vardı: Özellikle Lidl Marketlerinde satılan Fair Trade- Die güte Schokolade, hem fındıksı tadı, hemde hafif karamela ve vanilya tadıyla 1,9 derecesiyle en iyi çikolata seçildi.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri