Gastronomi, yemek ve kültür arasındaki ilişkiyi inceleyen bir bilim dalıdır. Gastronomi ve Mutfak Sanatları bölümü mezunları için çalışma alanları arasında restoranlar, oteller, yayıncılık/yazarlık, programcılık, yemek fotoğrafçılığı, yat/uçak şefliği, özel amaçlı beslenme yerlerinde şeflik (hastane, anaokulu vb.)
Ülkemizde son yıllarda en popüler olan bölümlerden biri Gastronomi ve Mutfak Sanatları bölümüdür. Bu bölüm, iş olanakları konusunda pek çok sayıda sektörden rahat bir pozisyonda yer almaktadır. Mezun olduktan sonra pek çok alanda rahatlıkla iyi bir iş bulabilirler.
Gastronomi, “Gastronomi ve mutfak sanatları” adı altında çoğu üniversitede güzel sanatlar fakültesinde yer almakta ve 4 yıllık olmaktadır. Gastronomi 2 yıllık, olarak herhangi bir üniversitede bulunmamakta ama 2 yıllık aşçılık eğitimi almış öğrenciler yatay geçişle Gastronomi ve mutfak sanatlarına girebilmektedir.
İlgili 24 soru bulundu
Size getirdikleri başka bölümlere kıyasla daha zor. Çünkü insanla iç içe. Çok komplike bir yapıya sahip olan insanla iç içe olduğu için de yapılabilmesi kolay değil.
Türkiye'de son yıllarda gittikçe popüler olan Gastronomi ve Mutfak Sanatları bölümü, iş imkanları konusunda da pek çok sektörden daha rahat bir konumda yer alıyor. Bu kişiler, mezun olduktan sonra pek çok alanda rahatlıkla iş bulabilirler.
Gastronom: Gastronomiyi uygulayan kişiye gastronom denir.
Gastronomlar; yemeği bir sanat, bir bilim, bir aşk olarak yorumlar.
Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü genellikle aşçılıkla karıştırılan fakat 4 yıllık bir bölüm olup aşçılığa oranla çok daha kapsamlı bir lisans programıdır. Mezunlarının mutfakta çalışmak gibi bir zorunlulukları yoktur.
Gastronomi Şehirleri: Mutfak Mirasımız!
Unesco tarafından şu an için 3 şehir birbiriyle yarışmakta. Antep, Afyon ve Hatay illeri Türkiye'nin gastronomi şehirleri olarak dünya genelinde tanınmaktadır.
Milli Eğitim Bakanlığı'ndan (MEB) yapılan açıklamaya göre, gastronomi bölümü mezunları, yiyecek içecek hizmetleri öğretmenliğine başvuruda bulunabilecek.
Gastronomi eğitiminin heyecan verici kariyer fırsatları sunduğunu belirten Saygı, “Gastronomi derecesinin multidisipliner doğası sayesinde, sadece restoran endüstrisinde değil, gıdayı ve insanı ilgilendiren pek çok alanda çalışma fırsatı bulabilirsiniz” diyor. İnsanoğlu, yaşamı boyunca ortalama 70 bin kez yemek yiyor.
Mezun olduktan sonra birçok alanda rahatlıkla iş bulabilirler. Lisans eğitimini tamamlamış kişiler tercihlerine göre otellerde, restoranlarda, turistik gemilerde, gastronomi ile ilgilenen medya kuruluşlarında ve devlette iş bulabilirler.
Gastronomi ve mutfak sanatları bölümünde okuyan öğrenciler ise gıda mühendisliği, grafik tasarım veya plastik sanatlar ve resim bölümlerinden seçebilecek.
Hijyen kuralları gereği yüzde ve elde makyaj (göz kalemi, far, rimel, allık, fondöten, ruj, oje, tırnak parlatıcısı, parfüm, tıraş losyonu vb.) kesinlikle olmamalıdır. Tüm öğrencilerin tırnakları kısa ve temiz olmalıdır.
Eğer yeni mezun değilseniz bu durumda alacağınız maaş da değişecektir. Özel sektörde yeni mezun bir gastronom: 5.500 ile 7.000 TL ile çalışmaya başlar. Kamu kuruluşlarında yeni mezun bir gastronom: 5.500 ile 6.000 TL ile çalışmaya başlar.
Eğitim dili Türkçe ve 4 yıldır. Gastronomi Bölümü hakkında daha detaylı bilgi için web sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.
Gastronomi mesleği son günlerde ülkemizde de sıkça rağbet görmeye başladı. Bu bölüm genellikle aşçılıkla karıştırılmaktadır ancak gastronomi 4 yıllık bir lisans bölümü iken aşçılık önlisans bölümüdür.
Bu bölümlere yerleşmek için artık özel yetenek sınavı yapılmayacak. Ancak Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü bir üniversitede fakülte bünyesinde bulunurken, başka bir üniversitede yüksekokul içinde yer alıyor. Bu durumda yüksekokuldaki bu bölüme girmek isteyen öğrencinin YGS'ye girmesi yeterli olacak.
Gastronomi bölümü sözel bir bölümdür. Ancak sayısal öğrencileri de tercih etmektedirler.
Gastronomi Yunanca'daki “gaster” ve “nomos” sözcüklerinden gelmektedir. Yemek kanunu olarak çevrilebilir. Yiyeceklerin damak ve göz zevkine hitap ederek sofraya, yenmeye hazır hale getirilmesine kadar olan süreç gastronominin çalışma konusunu oluşturur.
Mezunlar restoran zincirlerinde ve Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığında denetçi olarak çalışabiliyorlar. Diğer yandan bu bölümü bitirenler köşe yazarlığı yapabilecekleri gibi kendi kitaplarını da yayımlayabiliyorlar.
Teorik dersler gastronomi bölümlerinde Gastronomiye Giriş, Hukuka Giriş, Temel Dünya Mutfakları Tarihleri, Yiyecek İçecek Kültürleri gibi derslerden oluşur; pratik dersler ise Gastronomiye Giriş, İleri Gastronomi, Dünya Mutfakları, Temel Pastacılık, İleri Düzey Pastacılık ve Modelleme gibi derslerden oluşur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri