Katı maddenin ısı alarak sıvı hâle gelmesine erime denir. Erime ve donma birbirinin tersidir. Katı hâldeki çikolatayı ısı etkisi ile eritip kalıplara döktüğümüzde çikolata ısı kaybeder, donar ve tekrar katı hâle gelir.
Erime ve donma olayları birbirinin tersidir. Kar yağarken havanın ısınmasının nedeni maddeler donarken çevresine ısı vermesidir. Bunun tersi kışın buzlar erirken havanın soğuk olmasının nedeni de maddeler erirken çevresinden ısı almasıdır.
Gaz haldeki maddenin sıvı hale geçmesine yoğuşma denir. Yoğuşma sırasında madde dışarıya ısı verir.
Yoğunlaşma veya yoğuşma, maddenin fiziksel halinin gaz fazından sıvı faza değişimi ve buharlaşmanın tersidir. En sık su döngüsü anlamında kullanılır. Atmosfer içinde bir sıvı veya katı bir yüzey veya bulut yoğunlaşma çekirdeği ile temas ettiğinde, su buharının sıvı suya değişmesi olarak da tanımlanabilir.
Sıcaklığı 22ºC, bağıl nem oranı % 65 olan bir ortamda yoğuşma sıcaklığı 15,2ºC'dir. Böyle bir ortamda yoğuşma olmaması için o ortamdaki tüm cisimlerin yüzeyindeki sıcaklık mutlaka 15,2ºC den büyük olmalıdır. 5. YOĞUġMA NEDEN VE NERELERDE OLUR? µ değeri yeteri kadar yüksek olan malzemede Yoğuşma YÜZEYDE OLUR.
İlgili 18 soru bulundu
Maddeler hâl değişimi sırasında çevreden ısı alır ya da çevreye ısı verirler. Çevreden ısı alarak katı hâlden sıvı hâle geçmeye erime, sıvı hâlden gaz hâle geçmeye ise buharlaşma adı verilir. Çevreye ısı vererek gaz hâlden sıvı hâle geçmeye yoğunlaşma, sıvı hâlden katı hâle geçmeye ise donma adı verilir.
Öyleyse bir maddeye ısı veya bir enerji verilince hal değiştirmesi aslında sadece atomları arasındaki bağın azalmasına harcanmaktadır. Atomlarında bir değişiklik olmamaktadır. Fakat gaz halinde atomlar arası bağ neredeyse sıfırdır ve bu durumda gaza ısı verilirse bu enerji atomların parçalanmasına harcanacaktır.
Bir maddenin ısı alarak katı hâlden sıvı hâle geçmesine erime denir. Buzun, demirin ve altının ısı alarak katı hâlden sıvı hâle geçmesi erime olayına örnektir. Benzer şekilde yemek yaparken tereyağının sıvı hâle geçmesi de erime olayına örnektir.
Örneğin, buz eriyip suya dönüştüğünde kütlesi değişmez, hacmi değişir, yoğunluğu ise artar.
Mesela buzun 0 °C'deki erime ısısı, 79,8 cal/g'dır. Bir gram sıvı donduğu zaman erime ısısı kadar ısıyı çevreye verir. Bazı hallerde erimiş madde, donma noktasına kadar soğuduğu halde donmaz.
Fizik kurallarına göre bir madde ısıtıldığında genişler, genleşir. Soğutulduğunda da büzüşür, yani hacmi azalır. Ancak su bu kurala uymaz, aksine sıfır derecenin altına soğutulduğunda donar ve buz olarak hacmi azalacağına artar. Saf su buza dönüşürken, hacminin yüzde 9'u oranında genişler.
Suya ısı verdiğimizde su moleküllerinin hızını yani kinetik enerjilerini artırırız. Moleküller hızlandıkça buharlaşma miktarı artar. Suyun buhar basıncı atmosfer basına eşit olduğunda ise su kaynamaya başlar.
Bir kapta bulunan sıvı ısıtılırsa sıcaklığı yükselir ve buharlaşma artar. Sıvının sıcaklığının yükselmesiyle meydana gelen buhar basıncı, sıvının yüzeyine etki eden basınca eşit olduğu an, sıvı kaynamaya başlar. Kaynama sırasında sıvının sıcaklığı değişmez.
Gaz moleküllerinin kinetik enerjileri sıcaklık düştükçe azalır ve gaz moleküllerinin hareketi yavaşlar. Bu nedenle, bir gaz yeteri kadar y g y soğutulduğunda moleküller arası çekim kuvvetleri etkinleşir ve gaz molekülleri birbirlerini çekerek yoğunlaşır ve gaz halden sıvı hale l geçerler.
Buharlaşma her sıcaklıkta gerçekleşebileceği gibi sıcaklık arttıkça buharlaşma da artmaktadır. Buharlaşma olayı sıvının sadece yüzey kısmında meydana gelir. Madde halinin gaz iken sıvıya dönüşmesine yoğunlaşma ya da yoğuşma denir.
Isınan veya soğuyan maddelerin hacimlerinde değişimler oluşur. Bu değişimler maddelerde genleşme ve büzülme şeklinde oluşuyor. Maddeler ısı alarak ısınır ve ısı vererek soğurlar. Isının maddeler üzerindeki en belirgin etkisi ısınma ve soğumadır.
Süblimleşme, katı maddelerin ısıtılınca, ara bir hâl olan sıvı hâle geçmeden doğrudan gaz hâle geçmesi.
Plastik sıcakta genleşerek zarar verir mi? Hayır. Plastikler hayatımızın zaten her alanında, suyu muhafaza ettiğimiz damacanada, tükettiğimiz besinin dışındaki koruyucu jelatinde veya çocuklarımızın oynadığı oyuncaklarda hatta yapay kalp kapakçıklarında ya da göz lenslerinde ham madde olarak kullanılıyor.
Donma: Herhangi bir maddenin sıvı halden katı hale geçmesine donma denir. Sıvı halde olan suyun donarak buz haline gelmesi donmaya en güzel örneklerden biridir.
Erime Noktası: Saf katı madde erimeye başladığı sıcaklık değerine denir. Katı maddenin tamamı eriyene kadar sıcaklığı sabit kalmaktadır. Suyun erime noktası 0 °C iken demirin erime noktası 1535 °C'dir, yani saf maddelerin erime noktaları birbirinden farklıdır.
anlamlarına gelen kaza; ezelde bilinen ve takdir edilen şeyin, zamanı ve yeri geldiğinde Allah (c.c.) ta- rafından yaratılmasıdır. Örneğin; “Su 100 derecede kaynar.” ifadesi kader kavramını ifade ederken, uygun şartlar gerçekleştiğinde 100 dereceye ulaşan suyun kaynaması da kazadır.
En nihayetinde, kusursuz vakuma ulaştığınızda su, neredeyse anında kaynayacaktır; çünkü sıcaklık en fazla -270°C'ye kadar düşebilecektir.
Örneğin deniz seviyesinde (1 atmosfer basınçta) su 100°C'de kaynarken, 8848 metre yükseklikteki Everest Dağı'nın zirvesinde yaklaşık 70°C'de kaynar. Deniz seviyesinin altındaki yerlerde ise suyun kaynama noktası 100°C'nin üzerindedir.
sudan daha azdır. Eridiği zaman hacmi küçülür ve. bardağın içindeki suyu taşırmaz.
Buzun yoğunluğu sıvı hâldeki suyun yoğunluğundan düşüktür. Bu nedenle buz kütleleri suyun üzerinde yüzer. Buzun yoğunluğu sıvı hâldeki suyun yoğunluğundan düşüktür. Dolayısıyla su donarken hacmi artar yani genleşir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri