Türkiye Diri Fay Haritası incelendiğinde Kayseri merkezde diri fay hattı bulunmamaktadır. Bu da demek oluyor ki Kayseri merkezli yıkıcı bir deprem olması mümkün değildir.
Halk arasında da paniğe yol açtığı belirtilen “Kayseri'de büyük deprem bekleniyor” söylentilerine ünlü Jeoloji Mühendisi Dr. Ramazan Demirtaş konuya ilişkin açıklama yaptı. Demirtaş Ecemiş Fayı ile ilgili yapılan birçok açıklamanın gerçeği yansıtmadığını söyledi. Konuyla ilgili yanlış bilgiler verildiğini kaydetti.
Bu sabah (24/03/2023) 03.39 da yerin 5 km derinliğinde 4. 7 büyüklüğünde yeni bir artçı deprem olmuştur. Kayseri'de de hissedilen depremde Savrun fayı kırılmış olup Kayseri için herhangi bir tehlikesi yoktur.” İfadelerini kullandı.
Kayseri kent merkezi zayıf bir zemine sahip olmanın, bu nedenle de olası bir depremde şiddetle sarsılacak olmanın yanı sıra il merkezindeki binalarının altından diri fay geçen illerimizden biridir.
KAYSERİ DEPREM BÖLGESİ Mİ? MTA'nın diri fay haritasına göre; Kayseri bölgesine yakın olan Erciyes Fayı ve Erkilet Fay Zonu bulunmaktadır. Kayseri il merkezi kuzeybatısından ve güneydoğusundan geçen fay hatlarıyla sınırlanmıştır. Kayseri, Türkiye deprem haritasına göre üçüncü derece riskli bölgeler arasında yer alıyor.
İlgili 30 soru bulundu
Buradaki ivmelerimiz 6 büyüklüğüne kadar oluşturabilir. 100 yıl önce Develi'de deprem meydana gelmişti. O bölgede 100 yıldır olmuyor. Güneşli bölgesinde de 10'ar yıl ara ile deprem oluyor. Kayseri 6 büyüklüğünde deprem yaşayabilir. 2010'dan önce yapılan yapılar kontrol edilmelidir.
KAYSERİ'DE EN FAZLA 5.5 ŞİDDETİNDE BİR DEPREM. OLUR. KOLONLARDA VE KİRİŞLERDE SIKINTI YOKSA EVE.
Fay kazılarından elde edilen C-14 yaş tayinlerine göre çalışma alanında meydana gelmiş olan en son depremin bir standart sapma hatayla 1890- 1750 M.Ö ve 2490- 2300 M.Ö tarihleri arasında olduğu sonucuna varılmıştır.
Kayseri'den büyük bir fay hattının geçtiğini belirten Görür, "Kayseri'den de büyük bir fay hattı geçmektedir. Ecemiş fayı dediğimiz fay, Kuzey Anadolu fayı zonundan ayrılır. Erzincan civarında 730 km uzunluğunda sol yönlü bir faydır ve Kayseri'den geçerek Adana, Mersin'e kadar hareket eder.
Özdemir, Kahramanmaraş merkezli depremden sonra Ecemiş fay hattına bağlı olarak meydana gelen son depremde İncesu Saraycık arasındaki aktif iki fay hattının kırıldığını, Boğazköprü bölgesindeki üçüncü aktif fay hattının ise kırılmadığını açıkladı.
2- Savrun fayının Kayseri'ye an yakın yeri 110 km uzaklıktadır. Tekrarlama aralığı net olarak bilinmemektedir.
Kahramanmaraş Elbistan merkezli 7,6 büyüklüğündeki deprem Kayseri'de de hissedildi.
İstanbul depremini Kayseri'den hissedebiliriz. 2, 2,5 büyüklüğünde deprem olmuş gibi hissedebiliriz. Bir zararı olmaz bunun, Kayseri'ye sarsıntıyı hissederiz sadece. Ama İstanbul etrafındaki şehirler bu depremi şiddetli yaşarlar” şeklinde konuştu. 1999 depreminde neden önlem alınmadı?
Yakın zamanda Kayseri ili ve çevresinde can ve mal kaybına yol açan yıkıcı bir deprem görülmemiştir. Pınarbaşı ilçesi, Kayseri ilinin güneyinden geçen Ecemiş Fayı, kuzeydoğusundan geçen Bünyan Fayı ve bu fayların bağlandığı Kızılırmak Fayı'na yaklaşık olarak 100-120 km uzaklıktadır.
AFAD'ın yayınladığı Türkiye Deprem Risk haritasına göre Kayseri, üçüncü riskli bölgede yer almaktadır.
Kayseri'de 4,7 büyüklüğünde deprem! Kahramanmaraş'tan da hissedildi...
Ecemiş fayı Eosen yaşlı bir fay olup daha sonra Kuvaterner'de sınırlı bir aktivitesi olan bir faydır. Yapılan hesaplara göre 0.6 mm/yıl yıllık birikim vardır. Bunun anlamı bu fayın üzerinde 1 metrelik atım için 1600 yıl gerekir.
Naci Görür, Maraş merkezli depremlerin ardından deprem beklentilerinin biraz değiştiğini belirterek, Kayseri'nin “canlı fay üzerinde oturduğunu” söyledi. YouTube üzerinden yayınlanan bir programına konuk olan Prof. Dr. Görür, "Türkiye'deki deprem beklentim benim biraz daha değişti" diyerek dikkat çeken uyarılar yaptı.
Türkiye Diri Fay Haritası incelendiğinde Kayseri merkezde diri fay hattı bulunmamaktadır. Bu da demek oluyor ki Kayseri merkezli yıkıcı bir deprem olması mümkün değildir.
Deprem araştırmacısı Feyza Biçer: Ecemiş fayı Kayseri'den aşağı uzanan yaklaşık 110 km...7 büyüklüğünde deprem potansiyeli düşük. Kayseri'den başlayarak Pozantı üzerinden geçip Gülek Mahallesine doğru uzanan Ecemiş Fayında olası bir deprem anında Pozantı ilçesi ne derecede etkilenecek?
Ecemiş Fay Hattı en fazla 6 büyüklüğünde deprem üretebilecek kabiliyete sahip potansiyel aktif bir faydır. Yani 6 büyüklüğündeki bir deprem neleri hasara uğratabilir bunu konuşmakta fayda görüyorum. Ecemiş Fayı Mersin'in Tarsus ilçesinden başlayıp, Toroslardan Yahyalı'ya kadar gelmektedir.
Özdemir konuyla ilgili, “Biz bu fayın tam üzerindeyiz, yüksek deprem üretme kapasitesine sahip bir fay. Ecemiş Fayı 6,5- 7 şiddetinde deprem üretecek bir fay.
Ecemiş fayı, Sarız fayı gibi diri faylar, Kayserimizi etkileyen en önemli faylardır." dedi.
Kayseri içerisinde diri fay bulunan bir şehirdir, 1900 öncesi depremlerinden etkilenmiştir, zemini zayıftır. Kayseri içerisinden geçen fay çok uzun aralıklarla deprem üretmektedir ancak yine de tarihi depremleri ve kötü zemini dikkate alarak depreme hazır olmak gerekir.” dedi.
Türkiye deprem risk haritasına göre Kayseri 3. derece riskli iller arasında yer alıyor. Haritaya göre toplamda 5 farklı seviye risk bölgesi bulunuyor. Kayseri ve ilçeleri ise 3.dereceden riskli bölgeler arasında gösteriliyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri