Çikolata, tropik kakao ağacının çekirdek denen tohumlarından yapılan yiyecektir. Çikolataya istendiğinde fıstık, fındık ve süt de katılır. Çikolata kalori değeri yüksek, enerji veren bir yiyecektir.
Bakıldığında kakao, İçinde bol miktarda mineral (magnezyum, çinko, demir, manganez, kalsiyum, bakır, kükürt, potasyum) ve Vitamin (B1, B2, B3, B5, B8 ve E vitaminleri) içerdiğinden doğal bir mucizedir.
19. yüzyıla kadar çikolatanın koleradan kansızlığa, kabızlıktan vereme, ateş düşürmekten çocuk ishaline kadar pek çok hastalığın tedavisinde kullanıldığını görüyoruz.
Sağlık açısından en faydalı çikolatanın bitter çikolatadır. Bitter çikolatanın kakao oranı yüksek. Kakaonun içerisindeki fenolik bileşenler sağlık açısından destekleyici. Bunlar vücuda destek sağlayan bileşenler.
İlgili 31 soru bulundu
"Her yaştan insan için risk var"
Tüketici haklarını savunmak üzere 1936'da Tüketici Birliği adıyla kurulan kurumun yeni raporunda Hershey's, Godiva ve Trader Joe gibi tanınmış markaların ürünlerinden bahsedildi. Araştırmada incelenen 28 ürünün tamamının kurşun ve kadmiyum içerdiği anlaşıldı.
Çikolatanın en masum hali, bitter çikolata. %60 oranında yoğun kakao içeren 1 adet ülker bitter çikolata (40 gr) 226 kcal içerir. Gün içinde küçük kare parçalar halinde tüketildiğinde iştah kesen bir yiyecek olduğu bilinir.
Fakat aşırı oranda teobromin alımı insan bedeninde zehirli etkiye de sebep olabilir. Damar açıcı, idrar söktürücü ve gastrointestinal etkileri kalp krizine yol açabilir. Tansiyonu düşürme ve kalp krizi riskini artırma gibi etkiler de ölüme neden olabilir.
Çikolata kafein içermektedir ve asidik bir yapıya sahiptir. Bu nedenle mide ve bağırsak sağlığına zarar verebilmektedir. Ayrıca çikolata yemek borusu ve mide arasındaki kasın gevşemesine neden olur bu nedenle özellikle reflü, ülser gibi hastalıklara sahip kişiler çikolata tüketmemelidirler.
Baharatın dışında endorfin hormonunun salgılanmasını sağlayan en önemli yiyeceklerden birisi de herkesin severek yediği çikolata ve muzdur. Bu yiyecekler kişilerin beyninde daha fazla endorfin hormonunun salgılanmasına yardımcı olmaktadır.
Kan şekeri düştüğünde vücut enerji ihtiyacı duyar ve bu ihtiyacı karşılamak için tatlı yeme isteği uyandırır. Yani çikolata krizi vücudun enerji eksikliğinde verdiği bir reaksiyondur.
100 gram çikolatada ortalama 7 – 8 mg demir bulunur. Canınız çikolata çektiğinde sütlü çikolatalar yerine bitter tercih ederek vücudunuzda demir artışına destek olabilirsiniz.
Yaklaşık olarak 8 gram protein ve 3,5 gram da lif içeren 100 gramlık sütlü çikolata bunlara ek olarak, çoktan aza doğru, potasyum, fosfor, kalsiyum, sodyum, magnezyum, demir, çinko, manganez ve bakır içermektedir. Ayrıca, kolesterol ile A vitamini, E vitamini ve K vitamini de içermektedir.
Çikolata bileşiminde temel olarak şeker, kakao tozu, kakao yağı, kakao kitlesi ve süt tozu bulunur. İyi bir çikolata elinize aldığınızda erimeye başlar. Kırıntı yapmadan net bir şekilde kırılır ve içi ağaç kabuğunu andıran bir görüntüye sahiptir.
Çikolatanın içeriğinde güçlü kakao antioksidanları, karbonhidratlar, yüksek miktarda bitkisel protein, potasyum ve magnezyum, az miktarda kalsiyum ve tuz, demir zerreleri, A vitamini, B1 tiamin vitamini, B2 riboflavin, D, E vitaminleri ile kafein bulunur.
Vücuda fazla şeker alınması durumunda diş çürükleri, kalp problemleri oluşabilir ve obezite riski artar. Bu nedenle günde 25 gramdan (2,5 kare gibi) fazla çikolata tüketmemek gerekir. 3 günde bir 20 gram kadar bitter çikolata tüketmek ise ideal bir tercih olacaktır. Hürriyet Gazetesi yazarı Prof. Dr.
İlk 10 dakika içinde: Modumuzu yükseltiyor ve bizi canlandırıyor. Çikolatanın içinde bulunan triptofan, serotonin üretimine yardımcı oluyor. Bu da kendimizi daha mutlu, daha enerjik, daha hayat dolu hissetmemiz demek.
Çikolata sağlık için gerekli birçok mineral, kalsiyum, fosfor, magnezyum, demir, çinko, polifenoller ve bakır içerir. Yapılan pek çok araştırma, özellikle bitter çikolatanın düşük miktarlarda tüketildiğinde sağlığa faydalı olduğunu ortaya koyuyor.
Ne kadar yerseniz yiyin, 10 kilogramı aşmamaya çalışın. Zira 10 kilodan fazla çikolata yemek, zehirlenme ve ölümle sonuçlanabiliyor.
Çikolata her ne kadar mutluluk hormonu salgılamaya yardımcı olsa da uyumadan önce tercih etmemeniz gereken yiyeceklerden biridir. İçerdiği fazla kafein uyku öncesi sinir sistemini uyararak ve kalp atışını hızlandırarak uykuya dalmanızı zorlaştırır.
Bayramla ilgili illaki tatlı şeyler yiyeceğiz ama muhakkak yedikten sonra ağızdaki asidik ortamı yok etmemiz gerekiyor. Bu nedenle tatlı bir şeyler yedikten sonra ardından su içmeli ya da ağzı nötralize etmek amaçlı peynir, süt, yoğurt gibi yiyecekler yenilebilir." şeklinde konuştu.
Bitter çikolata sizin için en iyisidir çünkü en az işlenmiş çikolatadır ve bu en yüksek oranda flavonoid içerdiği anlamına gelir.
1 Godiva, Belçika
Tabiki bir tanesi Godiva, diğeri ise Leonidas. Bunları Not Edin: Dünya'nın en iyi çikolatalarının üretildiği Brüksel'deki en iyi çikolata markaları şöyledir: Wittamer, Pierre Marcolini, Neuhaus, Godiva, Leonidas ve Zaabar.
Çikolataların hormon üzerinde yarattığı etkiler mutlu olmanızı sağlar. Kakaonun içerisinde bulunan biyoaktif besin bileşenleri ve magnezyum vücuttaki serotonin adlı mutluluk hormonunun artmasını sağlar. Bu durum size mutluluk olarak geri döner.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri