Lezzetli çikolataların mimarı kakao ağacı, dünyanın Güney Amerika ve Afrika kıtalarında yetişiyor. Çikolatanın temel bileşeni olan kakao ise "Theobroma Cacao" Latince ada sahip. Bu ağacın boyları genellikle 4 metre ile 15 metre arasında değişiyor.
Tropikal iklim ağaçlarından olan çikolata ağacı olarak da söylenilen kakao ağacının en çok üretildiği yer Ekvator bölgesi olmaktadır. Kakao ağacı meyveleri çeşitli işlemlerden geçirildikten sonra çikolata üretimi yapılabilmektedir.
Kakaonun en fazla yetiştirildiği diğer ülkeler: Kamerun, Nijerya ve Brezilya'dır. Kakao Türkiye'de nerede Yetişir ve Yetiştirilir? Ülkemizde dört mevsim yaşanıyor olmasına rağmen kakao üretilmemektedir. Bunun en büyük nedeni arada yüksek sıcak farklılıkları ve nem oranıdır.
Kakao ağacının yetişmesi için uygun iklim koşulları olmadığı için, dünyanın birçok yerinde olduğu gibi Türkiye'de de kakao ağacı yetişmez.
Kakao, dünya çapında 70 bin kilometrekarenin üzerinde bir ekim alanına sahiptir. Üretimin % 40'ını gerçekleştiren Fildişi Sahili'ni, %15'er payları ile Gana ve Endonezya izlemektedir. Diğer kakao üreticileri, küçük miktarlarda olmakla beraber, Brezilya, Nijerya ve Kamerun'dur.
İlgili 39 soru bulundu
Çikolatanın geçmişi bundan tam 4000 yıl öncesine dayanıyor. Tarihi kaynaklara göre çikolata ilk kez Meksika topraklarında içecek şeklinde kullanılıyor. M.Ö. 1900'lerde şu anki Meksika topraklarında yaşamını sürdüren Olmekler'den önceki toplumun keşfi.
Nibs'in preslenmesiyle Toz kakao ve Kakao tozu elde edilir. Çikolata üretmek için Kakao kitlesine kakao yağı eklenir. Karıştırma, İnceltme, Konçlama ve Temperleme (Şekil Verme) işleminden sonra çikolatamız hazırdır.
Çikolatanın anavatanı Orta ve Güney Amerika. Avrupalılar 15. yüzyılda istilaya başladıklarında Aztekler'de görüyorlar kakaoyu.. Aztekler kakao içinden çıkan çekirdekleri kurutuyor, mayalanmaya bırakıyor, öğütüp bir hamur haline getiriyor.
Çikolata, tropik kakao ağacının çekirdek denen tohumlarından yapılan yiyecektir. Çikolataya istendiğinde fıstık, fındık ve süt de katılır.
Çikolatanın ham maddesi kakao tohumlarının hasat edildiği kakao bitkisi 2050 yılında tükenebilir. ABD Ulusal Okyanus ve Atmosfer İdaresi (NOAA) tarafından hazırlanan bir rapora göre, çikolatanın ham maddesi kakao tohumlarının hasat edildiği kakao bitkisi yaşamakta zorlanıyor ve önümüzdeki 40 yılda yok olabilir.
1) Belçika Çikolatası
Çikolata dendiğinde herkesin aklına ilk önce Belçika çikolatası gelir. Yıllardır benzersiz kalitesiyle övgüleri hak eden Belçika çikolatası, yiyenleri kendine hayran bırakıyor. Belçika'da 16'ya yakın çikolata fabrikası bulunuyor. Ülkedeki çikolata markaları ise dünyaca ünlü markalar.
1) Vakko Patisserie
Vakko Patisserie tarafından hazırlanan çikolataların bir numunesi İsviçre'ye onay için gönderilmektedir. Yani İsviçre çikolataları ile eş değer olan Vakko çikolata, lezzetin ve kalitenin adresidir. El yapımı çikolataları sütlü ve bitter olmak üzere İsviçre'nin en iyi firmalarından onay almıştır.
Türkiye'nin Çikolata Fabrikası olarak adlandırılan Gaziantep fabrikası, endüstri 4.0 donanımı ve ileri teknolojisiyle dünyanın sayılı tesisleri arasında yer alıyor. 17 futbol sahası büyüklüğünde alana kurulu tesis, günlük 900 ton üretim kapasitesine sahip. Bunları biliyor musunuz?
Milattan önce 1500'lü yıllarda Olmekler ile başlayan çikolata tarihi ve ilginç yolculuğuna gelin hep birlikte çıkalım. MÖ 1500–400 yılları arasında Meksika Körfezi'ndeki Olmekler, “kakawa” ismini verdikleri kakao ağacını ıslah eden ilk toplum olur. Böylece lezzetli çikolata tarihi başlar.
Çikolata üreten ilk fabrika olan Van Houten 1815'te Hollanda'da kurulmuş olmakla birlikte çikolatanın asıl gelişim yeri İsviçre'dir. 1819 yılında François-Louis Cailler'in Vevey'de ismini taşıyan Cailler çikolata fabrikasını açmasıyla İsviçre`nin çikolata macerası başlamış.
Öğütme. Ezme işleminin ardından kakao yağı olarak adlandırılan yağ her zaman liflerde mevcut olduğundan, çekirdekler öğütülür ve ince tohumlar haline getirilir. Bu işlem, kakao yağından arındırır ve sert kakao parçacıklarının yoğun ve sıvı bir kakao hamuruna dönüşmesini sağlar.
'Gerçek' çikolata, kakao çekirdeğinden elde edilen iki malzeme (kakao kütlesi ve kakao yağı) ile şeker kullanılarak yapılır. Bitter çikolata yapımında bunlara ek olarak şeker, sütlü çikolata yapımında ise şeker ve süt tozu eklenir.
Bitter çikolata için, kakao kütlesi, kakao yağı ve şeker karıştırılır. Sütlü çikolata elde etmek için kakao kütlesi, kakao yağı, şeker ve süt tozu karıştırılır. Beyaz çikolata yapımında ise, çikolatanın kararmasına neden olacağından kakao kütlesi kullanılmaz. Bunun yerine kakao yağı, şeker ve süt tozu kullanılır.
İçeriği yalnızca kakao yağı, kakao ve şekerden oluşur. Bitter çikolata sütlü çikolataya göre daha yoğun kakao içerir ve genellikle piyasadaki çikolatalar içerisindeki kakao oranına göre yüzdeli şekilde ibarelerle satılırlar.
1 Godiva, Belçika
Tabiki bir tanesi Godiva, diğeri ise Leonidas. Bunları Not Edin: Dünya'nın en iyi çikolatalarının üretildiği Brüksel'deki en iyi çikolata markaları şöyledir: Wittamer, Pierre Marcolini, Neuhaus, Godiva, Leonidas ve Zaabar.
Kayıtlara göre Osmanlı'ya 17. Yüzyıl'da bir İtalyan seyyahla geliyor bu leziz yiyecek. İtalyan seyyah, İzmir'de bir 'seyde ağasına' çikolata ikram ediyor.
Guinness Dünya Rekorlar Kitabı'nda yer alan ve değeri tam 25 bin dolar olan bu çikolata La Madeleine Au Truffe ve 24 ayar altından oluşan bir üründür. Serendipity 3 isimli restoranın spesiyali olarak satılmaktadır.
Çikolata en az % 35 kakao bileşenlerini ihtiva eder. Eğer ürün % 35'ten az kakao bileşeni ihtiva ediyorsa buna kakao ürünü denir. Çikolata genel olarak çikolata barlarına ve çikolata ürünlerine verilen özel bir isimdir.
Beyaz çikolatanın yapımında bildiğiniz çikolatalardan farklı olarak direkt kakao kullanılmaz. Kakao çekirdeğinin yağı alınarak kullanılır ve çikolata tadı verilir. Kakao yağının içine şeker ve süt ilave edilir ve beyaz çikolata elde edilir. Beyaz çikolatada kakao bulunmaması nedeniyle bazılarına tadı farklı gelebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri