Ürünü alan kişi ürünün ambalajını kontrol etmeli, delik ve yırtık olmadığından emin olmalı. Çikolatanın rengi koyu kızıldan koyu kahveye arasında bir renktir. Rengi parlak ve canlı olmayan çikolata kalitesiz demektir.
Çikolata üzerinde kabarcık, grimsi mat görünüm veya renk değişikliği bulunmamalı. Çikolatanın donmuş gibi bir kokusu olmamalı, güçlü bir kakao kokusu olmalı. Kırdığınızda çıtırtı çıkarmalı, bükülmemeli. Ancak beyaz çikolatanın daha yüksek oranda şeker içerdiği için bükülebileceğini de göz önünde bulundurun.
Yüksek kakao içerikli çikolata yiyin - %70 ila %85. Sade bitter çikolata daha sağlıklıdır. Kuruyemiş ya da meyve içermedikçe dolgulu olanlardan kaçının. Fazla kalori almaktan kaçınmak için günlük 30 gramdan fazla tüketmeyin.
Gerçek çikolata 31 derece sıcakta erimeğe başladığı halde, sahte çikolata şeklini nerdeyse hiç bozmaz. Gerçek çikolata kırıldığı zaman kendine has ses çıkarır, sahte çikolata ise içerdiği bitkisel yağlar nedeni ile sessiz kırılır. Gerçek çikolata yüzeyi pürüzsüz ve parlak olmalıdır.
Bitter Çikolatadaki Kalori Miktarı
Kakao yüzdesi düşük olan bitter çikolatalar daha fazla şeker ve sağlıksız yağ içerir. Bu nedenle bitter çikolata alırken en az yüzde 70 kakao içermesine ve şeker içermemesine özen gösterin. Bitter de olsa çikolata kalorili bir gıdadır ve dikkatli tüketilmedir.
İlgili 20 soru bulundu
Bitter Çikolata Besin Değeri
Çikolatanın çeşitleri arasında yer alan yüzde 70-85 aralığında kakao içeren katı 101 gramlık (g) bir bitter çikolata besin değerleri şu şekilde sıralanabilir: Kalori: 604. Protein: 7.87 gr. Yağ: 43.06 gr.
Beyaz çikolata ise başak sarısına çalan parlak bej renginde tercih edilmelidir. - Kaliteli bitter çikolataların rengi neredeyse kırmızıya dönük koyu kahverengi bir renk olmalıdır. - Çikolatanın üzerinde renk değişiklikleri varsa,(koyuluk ve açıklık gibi) fazla sıcakta kaldığından deforme olmuş demektir.
İnce bitter çikolata kırmızımsı kahverengidir. Sütlü çikolata açık kahverengidir, çok koyu değildir ve beyaz çikolata, açık fildişi saman rengidir.
Çikolata pastacılıkta kullanılan temel ürünlerden biridir. Değişik tekniklerle ürünlerin içinde, süslemede, dekor hazırlamada, kaplamada kullanılır. Çikolatanın kalitesini belirleyen beş özellik vardır: Tat, renk, erimeye karşı hassasiyet, akışkanlık ve incelik.
Çikolatanın bozulduğu şeklinden, tadından ve kokusundan anlaşılabilir. Kokusu değişmiş çikolatalar tüketilmemelidir. Acımsı ve yabancı bir tat çikolatanın bozulduğunu gösterir.
Hiç tatlandırılmamış, %100 kakao oranı ile bitter çikolatamız Aroha şefleri tarafından geliştirildi. İlave şeker yok, yüksek kakao oranı ile besleyici ve sağlıklı bir üründür. Aroha çikolata tarafından reçetelendirilen bu ürünün çikolatasında sadece kakao çekirdeği ve kakao yağı kullanıldı.
Başta bitter çikolata olmak üzere, test edilen ürünlerin üçte birinin ciddi düzeyde kurşun ve kadmiyum içerdiği ortaya çıktı. Bu ürünler Hershey's, Hu, Perugina, Walmart ve Nestlé gibi markalara ait.
Tabiki bir tanesi Godiva, diğeri ise Leonidas. Bunları Not Edin: Dünya'nın en iyi çikolatalarının üretildiği Brüksel'deki en iyi çikolata markaları şöyledir: Wittamer, Pierre Marcolini, Neuhaus, Godiva, Leonidas ve Zaabar.
1) Belçika Çikolatası
Çikolata dendiğinde herkesin aklına ilk önce Belçika çikolatası gelir. Yıllardır benzersiz kalitesiyle övgüleri hak eden Belçika çikolatası, yiyenleri kendine hayran bırakıyor.
Örneğin, sütlü çikolata katı hâldeyken yaklaşık bir yıl boyunca rahatlıkla muhafaza edilebilir. Bitter çikolata ise katı hâldeyken yaklaşık iki yıl saklanır. Bu koşullarda en az dayanan ise beyaz çikolata. Beyaz çikolata uygun koşullar sağlandığında en fazla dört ay muhafaza edilebilir.
Belçika çikolatası, el yapımı olarak üretilen bir çikolatadır. Aynı zamanda farklı aromaya sahiptir ve özel dolgular ile renklendirilmektedir. Bu çikolata daha fazla miktarda kakao içermektedir. Daha az oranda da içinde süt ve süt ürünleri bulunmaktadır.
Bitter Kuvertür ALT 45 - Kakao oranı minimum % 56 - Sütlü Kuvertür ALT 70 - Kakao oranı minimum % 34 - Fildişi Kuvertür ALT 16 - Kakao oranı minimum % 0 - Kahve kokulu, mutlu ve sağlıklı günler dileriz.
Çikolatanın kıvamı, daldırma odasındaki havanın koşullandırılması ile kontrol edilmektedir. Tekdüze dağılım için genel itibariyle önerilen koşullar %50 bağıl nem ve 24-27 °C sıcaklıktır.
Konfiseri, pasta ile keklerin kaplamasında kullanılır. Kuvertüre göre yağ oranı biraz daha fazladır. Çabuk donması nedeniyle bu çikolata daha çok kaplamalarda ve dekorlarda kullanılır. Kuvertürde olduğu gibi konfiseri çikolatanın da bitter, fildişi ve frambuaz gibi çeşitleri vardır.
Kakao ağacı sıcak ülkelerde yetişir; Güney Amerika ve Afrika. Kakao bitkisinin anavatanı, Güney Amerika'nın Kuzey Batısıdır ve en fazla çeşitlilik de yine burada görülür. Çikolata sektörünün ana sağlayıcısı, %80'lik bir oranla Batı Afrika'dır.
Çikolatanın içinde düzensiz kakao kristalleri vardır. Bu kristallerin düzenli bir şekilde kristalize olmasını sağlama işlemine temperleme denilir. Temperleme çikolata işlemi ile çikolata çok daha pürüzsüz ve parlak bir hale gelir.
Temelde, bitter, sütlü ve beyaz çikolata olmak üzere, üç farklı çikolata çeşidi vardır.
Bitter çikolata vücutta kan yağlarından insülin direncine, kalp hastalıklarından strese karşı fayda sağladığı yapılan çalışmalarla gösterilmiştir. Bunlara ek olarak bitter çikolatanın yani kakaonun bilinen bir diğer faydası ise beyin fonksiyonları üzerinde faydalı etkileri vardır.
Bitter çikolata veya diğer isimleriyle siyah çikolata veya sade çikolata, çikolata çeşitlerinden biridir. Diğer çikolata türlerinden farkı, daha yüksek oranda kakao ve daha az kakao yağı içermesidir. Bu da onun diğer çikolata türlerine göre daha yoğun bir lezzette olmasını sağlar.
Kakao yağı doğal halde katı formda bulunur, vücut ısısında erir. Bu nedenle iyi bir çikolatayı anlamanın yolu onu iki parmağınız arasında tutmak ve erimesini beklemetir. Kolayca eriyorsa gerçek kakao yağından yapılmış, iyi kalite bir çikolatadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri