Hazımsızlık belirtileri çoğunlukla tüketilen yiyecek ve içeceklere bağlı olarak ortaya çıkar ve kısa sürede kendiliğinden düzelme gösterir. Diğer taraftan bazı durumlarda hazımsızlık semptomları ciddi hastalıklarla ilişkili olarak da gelişebilir.
Hazımsızlık, genellikle birkaç gün içinde geçer ve genellikle ciddi komplikasyonları olmaz.
Hafif hazımsızlık şikayetleri geçici olabilir ve kişi beslenme düzenine dikkat ederek yakınmaların geçmesini bekleyebilir. Ancak belirtiler ile sık karşılaşıyorsa ve bu durum iki haftadan uzun sürdüyse mutlaka uzman yardımı almalıdır.
Rezene, toz kimyon, zencefil, elma sirkesi, tarçın, anason tohumu, narenciye meyveler, nane, papatya, karanfil, ananas suyu gibi hazımsızlık problemini ortadan kaldırmaya yardımcı olan birçok yiyecek-içecek vardır. Bu besinler, mide ve sindirim sistemini destekleyerek rahatlamasını sağlar.
İlgili 34 soru bulundu
Kıvrandıran mide ağrısı sırta, göğüs bölgesine ve bazı durumlarda da sağ yan ağrısına neden olur. Sırta vuran mide ağrısı, midede yaşanan ağrılar mideyi kasılmaya zorlar ve bu durum mide spazmına neden olur. Mide spazmı ise sırt ve bel bölgesinde ağrı yaratır.
Çok yağlı, yağda pişirilmiş veya yiyecekler tüketilmesi. Çok fazla alkol, kafein, gazlı içecekler veya şekerleme türü ürünlerin tüketilmesi. Sigara kullanılması, Anksiyete veya kaygı gibi psikolojik sorunların varlığı ile bazı antibiyotikler, ağrı kesiciler ve demir takviyelerinin kullanılması sayılabilir.
Strese bağlı yaygın gastrointestinal semptomlar arasında, mide ekşimesi, hazımsızlık, bulantı, kusma, ishal, kabızlık ve bununla ilişkili alt karın ağrıları bulunur. Stres, sindirim sisteminizi birçok yönden olumsuz etkiler.
Hidrojen karbonat bakımından zengin mineralli su tüketimi; mide ekşimesi, kusma ve hazımsızlığı önemli ölçüde azaltır. Düzenli olarak mineralli su tüketimi hazımsızlık semptomlarının iyileşmesine destek olur.
İbrahim Saraçoğlu şişkinlik için limonlu su ve melisa çayı önerilerinde bulunmaktadır. Elbette bu öneriler geçici, anlık hazımsızlık yaşayanlar ve sindirim sistemi sağlığını güçlendirmek isteyenler içindir.
Zencefil, ıhlamur ve papatya gibi bitki rahatlatıcı etkisi bulunan bitki çayları, karbonatlı su ve elma sirkesi gibi asidikler, bol su tüketmek ve mideye sıcak su uygulamak ağrı sebeplerini önleyerek mide ağrılarını durdurur.
Süt, şeker, yumurta, soya, glüten, buğday ve mısır gibi gıdaları tükettiklerinde hazımsızlık ve buna bağlı olarak da şişkinlik gözlenebilir. Bunlara ek olarak kuru baklagiller, lahana, karnabahar, brokoli gibi gaz yapan yiyecekler de şişkinlik nedenleri arasındadır.
Stres, vücutta bir dizi fizyolojik tepkiye neden olduğu için mideyi etkileyebilir. Genellikle karın bölgesinde bir rahatsızlık, gerginlik veya ağrı şeklinde kendini gösteren rahatsızlık, kişiye göre farklılık gösterebilir. Kimi insanda mide bulantısı, hazımsızlık, şişkinlik veya ishal gibi belirtiler de görülür.
Bu karışım gaz problemlerine ve hazımsızlığı azaltmada yardımcı olabilir. Bir bardak su içerisine 1 tatlı kaşığı limon ve 1 çay kaşığı karbonat eklenip bekletilerek içilebilir. Midede oluşan gazı azaltmada faydalıdır.
Mide Spazmı Kaç Dakika Sürer? Mide spazmı süreleri kişiden kişiye ve spazmın nedenine bağlı olarak değişebilir. Bazı mide spazmları sadece birkaç dakika sürerken, diğerleri daha uzun sürebilir. Eğer sürekli veya şiddetli mide spazmları yaşıyorsanız, bir sağlık profesyoneli ile görüşmelisiniz.
Ülserin belirtileri arasında midenin yanması, kazınması, kemirilmesi hissi ve hazımsızlık halidir. Genellikle öğün aralarında hissiyat artar. Duodenal ülserde, bazen hastayı gece uykusundan uyandıracak şekilde ağır seyredebilir.
Mide ağrısının belirtileri arasında midede ekşime ve yanma, mide bulantısı, gaz sıkışması, ağız kokusu, iştah kaybı, öksürük ve hıçkırık gibi belirtiler yer alır. Kabızlık ve ishal gibi sorunlara da sebep olan mide ağrısının görüldüğü durumlarda, bağırsaklardaki hareketlenme sonrasında, ağrı kendiliğinden azalabilir.
Nane, zencefil tarçın ve rezene bitkileri sindirimi düzenleyici ve mideyi yatıştırıcı özelliklere sahip olduklarından bu bitkileri çay şeklinde tüketmek ya da baharat olarak yiyeceklere eklemek hazımsızlık belirtilerinin giderilmesine destek olabilir.
Pek çok insanda yemekten sonra hazımsızlık, ekşime ve yemek borusunda yanma yakınmaları mevcuttur. Bu rahatsız edici durum yemek borusuna, hatta ağza kadar gelen yemek ve mide asidi ile belirgindir.
Ağır yemek sonrasında hazımsızlığa bağlı çarpıntı atakları da sık görülür. Besin alerjisi sadece o besini tüketmekle değil, alerjik besinin koklanması, solunması veya dokunulması sonucu ortaya çıkabilir.
Tam tahıllar, meyve ve sebzeler, yulaf ezmesi ve keten tohumu gibi besinler sindirim sistemi çalışmasını düzenleyerek şişkinliği önleyebilir. Bazı baharatlar da mide şişkinliğini hafifletmede etkili olabilir. Zencefil, nane yaprağı, rezene tohumu ve kimyon gibi baharatlar gaz oluşumunu azaltarak rahatlama sağlayabilir.
Çoğu geğirme aşırı havanın yutulmasından kaynaklanır. Bu hava çoğu zaman mideye bile ulaşmaz, ancak yemek borusunda birikir. Çok hızlı yerseniz veya içerseniz aşırı havayı yutabilir, yerken konuşabilir, sakız çiğneyebilir veya sert şekerleri emebilir, gazlı içecekler içebilir veya sigara içebilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri