Pasta çizikleri giderir, cila ise parlaklık ve boya koruma sağlar.
Pasta cila, çizik giderme işlemlerinde sıkça başvurulan bir yöntemdir. Otomobil sahiplerinin sıklıkla karşılaştığı yüzey çiziklerini gidermede etkili bir çözüm sunar.
Vernik tabakasının altına yani boyaya kadar inmiş olan çizikleri pasta ile gidermek mümkün değildir.
Arabayı park ederken veya kapıyı açarken sürtme sonucu oluşan küçük izler ve sürtme lekeleri eğer çok ağır seviyede değilse lokal pasta cila uygulaması ile giderilebilir.
Cila uygulamasının ömrü bir ay, pasta uygulamasının ömrü ise 1 yıl civarındadır.
İlgili 26 soru bulundu
Cila aşındırıcı olmadığı için 2-3 ayda bir gibi sık periyotlarda yapılmasında sakınca yoktur. Aşındırıcı pastalarla çizik giderme pasta uygulaması kesinlikle her yıl veya 3 yılda bir gibi belirli periyotlarda değil sadece ihtiyaç olduğunda yapılmalıdır.
Saç Cilası Kaç Yıkamada Akar? Peki cila akar mı? Saç cilası normal boyalar gibi 3 ila 6 hafta içinde zamanla saçtan akar.
Derinliğin boyutuna göre zımpara veya doğrudan cila kullanmanız gerekebilir. Aracınızda oluşan çiziğin derinliği hafif ve düzeydeyse doğrudan pasta cila ile çiziği ortadan kaldırabilirsiniz. Eğer orta derece veya ağır bir çizik söz konusu ise öncelikli olarak zımpara ile çizik yüzeyinin zımparalanması gerekir.
Araçta oluşan çizikler hem görüntüye bozar hem de aracın değerini düşürür. Kaportada oluşan çiziklere müdahale edilmezse çizik giderek derinleşecektir. Araçta çiziklerin oluşma nedenleri ise farklılık gösterecektir.
Yapmanız gereken, çizik olan bölgeye biraz WD-40 püskürtmek ve yaklaşık birkaç saniye beklemektir. Daha sonra aracınızın yüzeyini temizlemek için bir parça bez kullanabilirsiniz ancak temizleme yaparken mikrofiber bir bez kullanmanızı öneririz. Bu işlemi istediğiniz sonucu elde edene kadar tekrarlayabilirsiniz.
Diş macunu ile çizik giderilemez. Diş macunu ile yapılan işlemler telafisi zor ve maliyetli hasarlara yol açan riskleri barındırır. Bu iş için özel olarak üretilmiş çizik giderici pastalar varken, diş macunu ile uygulama yapmak tam bir intihardır. Gerek olmadığı halde aracınızı riske atmaktan başka birşey değildir.
Vernikli ahşabı Cadence akrilik boya ile boyayabilirsiniz. Cadence akrilik boya, vernikli ahşap dahil tüm yüzeylere zımpara gerektirmeden uygulanabilir. Yüzeyleri iyi derecede tutar. Vernikli dolap, vernikli ayakkabılık, vernikli sehpa gibi bir mobilyayı kolayca akrilik boya ile boyayabilirsiniz.
Vernik uygulaması öncesinde, yüzeyin temiz ve kuru olması gerekmektedir. Eğer yüzeyde eski bir vernik veya boya tabakası varsa bu tabakanın zımpara yardımıyla çıkarılması önemlidir. Zımpara işlemi sonrasında, yüzeyin tozdan arındırılması için bir bez ile silinmesi tavsiye edilir.
Sirke birebir ve dakikalar boyunca göze temas etmediği takdirde zarar vermez ve çizik giderici özelliği vardır. Özellikle de sirke detoksu uygulanan ciltlerde gözle görülür bir şekilde çizikler zamanla azalır.
Yüzeysel çizikler için genellikle araba pasta cila uygulaması yeterlidir. Bu yöntem, çiziklerin üzerindeki ince boyayı aşındırarak ve ardından cilalayarak yüzeyi pürüzsüzleştirir. Derin çizikler için ise daha yoğun bir işlem gerekebilir, bu da genellikle profesyonel bir onarım atölyesinde gerçekleştirilir.
Pasta ile aracın boyası dökülüyor. Cila ile ise boya kaplanıyor. Yukarıda ki soruya vereceğimiz cevap ise hayır. Yani eğer bu işlemler uzman kişiler tarafından yapılıyorsa, arabanın boyası zarar görmez.
Doğru ürün, ekipman ve tekniklerle yapılan pasta cila ekspertizde çıkmaz. Pasta ile çizik giderme işlemi boyada değil ama vernik tabakasında incelmeye sebep olur.
Bu nedenle, pasta cilanın aracın değerini düşürüp düşürmediğini merak etmekte haklısınız. Ancak endişelenmeyin, doğru malzemeler ve yöntemler kullanılarak uygulanan bir pasta cila aracın değerini azaltmaz; aksine aracın kusurlarını kapatarak ve daha temiz görünmesini sağlayarak değerini arttırır.
Çizik çok derin değilse uygun renkli çizik giderici kalemlerle bu çizikleri kapatabilirsiniz. Kalemleri kullanırken çizik alanın dışına taşırmamaya özen göstermelisiniz. Aksi takdirde boya kaporta üzerinde iz bırakmaktadır. Yine yüzeysel çizikler için pasta cila ya da dolgu macunu kullanabilirsiniz.
Çizik giderici sihirli sünger, araçların dış yüzeyinde sürtünmeden dolayı meydana gelen çiziklerin saniyeler içerisinde çıkmasına yardımcı olur.
Cif ile Çizik Giderme ve Arabaya Cif ile Pasta Cila
Oto pastalarına alternatif olarak tercih edilen bu kimyasallar çizik giderme için değil, hijyen sağlama ve temizleme amacı ile üretilmiştir.
Bir arabaya 100 – 500 mL pasta cila gider, Netfer 250 mL setler bir araba için yeterlidir.
Pasta cila ne kadar sürer ortalama 3 ya da 4 saat kadar sürebilmektedir. Tabi ki duruma göre bu daha az ya da uzun süre bilirken, bakımın kalitesi de bu konuda süreyi etkiler. Yine de gerekli şekilde yapılan otomobil pasta cila işlemleri, en az 3 saat kadar bir süre içinde yapılabilmekte olup, teslim edilir.
Aracın gemiden, tırdan indirilmesi esnasında sürtme ile oluşan çizikler veya kötü hava şartları altında bekletilme sonucu oluşan vernik matlaşması gibi durumların çözümü olarak sıfır arabalara da pasta cila yapılabilir. Pastadan farklı olarak, aşındırmaya sebep olmadığı için sıfır arabaya cila her durumda yapılabilir.
Hakkını veren işçilikle, kaliteli bir pasta cila işlemi 6 – 12 saat sürer. Pasta cila işleminin süresi aracın büyüklüğüne, çiziklerin yoğunluğuna, kullanılan malzeme ve uygulamayı yapan kişinin uzmanlık seviyesi ve tecrübesine göre değişkenlik gösterir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri