Hassas cilt; temelde tahrişe yatkın ve birçok etkene reaksiyon gösteren cilt anlamına gelir. Kuruluk, sertlik, kızarıklık, gerginlik, aniden çıkan sivilceler, kaşıntı, batma, yanma gibi semptomlar hassas cilt belirtileri arasında sayılabilir. Hatta, yağlı ciltler de hassas olabilir.
Cilt tahrişi; alerjik nedenler ya da dış faktörlere bağlı olarak ciltte meydana gelen döküntü, kızarıklık, kaşıntı gibi durumlardır. Oldukça rahatsızlık yaratan cilt tahrişi, ilaç tedavisine gerek kalmadan da kontrol altına alınabilmektedir.
Hassas cilt, genellikle kendini karıncalanma, batma, yanma hissi ve hatta kızarıklık görünümüyle belli eder. Hassas cilt, kızarıklık görünümünün artmasıyla birlikte bu rahatsızlık hissinin de artığını ve dış etkenlere karşı daha duyarlı bir hale geldiği görülmektedir.
Tahriş olmuş, zarar görmüş cilt görünümü için genellikle hemen La Roche-Posay'in Cicaplast Baume B5 kremi tavsiye edilir. Cildi yatıştıran, rahatlatan ve cildin yoğun bir şekilde nemlenmesini sağlayan bu deri onarıcı merhem, optimum cilt onarımı sağlıyor.
İlgili 45 soru bulundu
Tahriş olan cildine nem sağlayarak cildin su ihtiyacını karşılayabilir ve cildin kendini onarma sürecini başlatabilirsin.
Kozmetik cilt veya saç ürünleri cildi tahriş edebilir ve koyu lekelerin oluşmasına neden olabilir.
Ciltte meydana gelen kaşıntı, kızarıklık, kabuklanma, şişlik ve kabarıklıklar gibi belirtiler genellikle alerjik bir rahatsızlığın vermiş olduğu belirtilerdir. Bu belirtiler özellikle bağışıklık sisteminin bir reaksiyonudur.
Cilt bariyerini güçlendirmek için en çok da cildin su kaybına engel olacak nemlendirici etkili ürünlerden destek almak gerekiyor. Bunun için cilt bakım rutininde gliserin, hyaluronik asit ve çeşitli doğal kaynaklı yağlar içeren alternatiflere yer vermek etkili olabiliyor.
Cilt bakım uygulamasından sonra cilt yüzeyinde bir miktar kızarıklık, kırmızı lezyonlar ya da soyulmalar gözlemlenebilmektedir. Kızarıklıklar genel olarak 24 saat içerisinde ortadan kalmaktadır.
Yeşil çay, antienflamatuar maddeler içerir. Ciltteki kan damarlarının büzüşmesine yardım eder. Bu da yüzde oluşan kızarıklık ile tahrişin azalmasını ve kan damarlarının büzüşmesini sağlar. 1 – 2 poşet yeşil çayı ya da 1 – 2 yemek kaşığı yeşil çayı kaynayan suya koyun ve ocağın altını kapatın.
Normal bir cildin sağlığını sürdürebilmesi için en üstteki ölü hücrelerin sürekli dökülüp yenilenmeleri gerekir. Çünkü dökülüp yenilendikçe yeni deri 'daha temiz' olur. İnsan derisi kendini yaklaşık her 28 günde bir yeniler.
Bu yüzden güneş yanığının geçiş süresi de ciltten cilde göre farklılık gösterebilir. Genel olarak güneş yanığı; 5 ile 15 gün arasında azalarak geçer. Bazı vaziyetlerde daha uzun süreli olabilmektedir. Uygulanacak olan doğal tedavi alternatifleriyle beraber güneş yanığı, bu sürelerden daha az sürede geçer.
Yüz Kızarması Nasıl Geçer? Cevaplamaya, “Yüzüm tahriş oldu kızardı nasıl geçer?” sorusuyla başlayalım. Cildin tahriş olması halinde, tahrişi yatıştırmak ve cildin onarımını sağlamak adına onarıcı bakım kremi kullanman yeterli. Ayrıca alkol ve baharat tüketiminin de azaltılması gerekiyor.
Sık sık el ve yüz yıkamak, aşırı sıcak ve aşırı soğuk ortamlarda uzun süre bulunmak. Genetik olarak kuru ve hassas cilt yapısı. Kronik güneş hasarı. Ailesel genetik aktarım.
Cilt bariyeri bozulduğunda en çok hissedilen, cilt hassasiyetinin artmasıdır. Cilt bariyeri incelmesi ile cilt; kızarık, hassas, nemsiz ve tahriş olmuş bir şekilde görülebilir.
Cilt bariyerinin bütünlüğü bozulunca, cilt nemsizleşir, elastikliğini ve esnekliğini kaybeder. Kuru ciltte ince çizgiler ortaya çıkar, cilt yüzeyi sertleşir ve ışıltısı azalır.
En tehlikeli reaksiyon ise 'anafilaksi' adını verdiğimiz reaksiyondur. Aniden başlayıp ölüme neden olabilir. Eğer alerjen soluduğunuz bir şey ise gözleriniz, burun ve solunum sisteminiz etkilenir.
Tanıda cilt testi (Prick test) ve kan testi kullanılır. Cilt testinde en sık karşılaşılan alerjenler kullanılır, kişinin verdiği cilt reaksiyonu ölçülür, kan testinde ise vücudun oluşturduğu IgE antikorunun kandaki düzeyi ve belli bir madde veya maddelere karşı alerjik belirtiler varsa spesifik IgE düzeyi ölçülür.
Vücutta kaşıntı ve kızarıklığın birçok sebebi olabilir. Alerji, cilt kuruluğu, cilt nemsizliği, tiroid, hastalığı, karaciğer hastalığı, böbrek yetmezliği, böcek ısırığı vb. durumlar söz konusu olabilir.
Ilık, nemli bir bez kullanarak rahatsızlığınızın olduğu bölgeye kompres yapabilirsiniz. Tıraştan sonra cildinizi rahatlatmak için doğal içerikli, serinletici, hipoalerjenik bir nemlendirici sürün. Daha doğal bir yöntem olarak çay poşetlerini deneyebilirsiniz.
Yanan yere buz uygulamak cilde zarar veriyor
Cildi daha da tahriş ettiği için buz tedavisini kesinlikle önerilmemektedir. Yanan bölge el ve yüzümüzü yıkayabileceğimiz normal ısıdaki musluk suyunun altına tutulmalıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri