Hemşireniz sizden ameliyat kıyafetlerini giymenizi ve bir saç bonesi takmanızı isteyecektir. Eğer doktorunuz gerekli görürse bacak toplar damarlarında oluşabilecek pıhtıları engellemek amacıyla özel çoraplar çoraplar giymenizi isteyebilir.
Varis Çorabı
Hekiminizin önerisi ile ameliyat sonrası varis çorabınızı ortalama 1-1,5 ay boyunca giymeniz gerekmektedir. Çorabın giyilmesi için en doğru ve en uygun zaman yataktan kalkmadan öncedir.
Varis çorabını kullanmak, kan sulandırıcılarını kullanmak, ameliyattan sonra emboli riskini azaltmak için oldukça önemli. Ayrıca ameliyattan önce sıvı diyet daha sonra pre şeklinde gıda ve katı gıdalara geçişle ilgili bizlerin ve diyet uzmanlarının vereceği bilgilere problem yaşamamaları açısından.
Varis Çorabı Neden Kullanılır? Varis çorabının kullanımının temel amacı; bacağın alt kısmında biriken kanın aşağıdan yukarıya daha kolay akışını sağlamaktır. Bu sebeple bu çoraplarda basınç yukarıya çıktıkça kademeli olarak azalır. Bu da varise bağlı şikâyetlerin azalmasını sağlar.
Embolik ameliyat öncesi ve sonrası yatan hastalar için kan akışını düzenleyici ve koruyucu tedavide ve bilhassa Travma sonrası tedaviye tabi olan ve hidrostatik ödem, ezilme ve burkulmaya maruz kalan hastalar için uygundur.
İlgili 27 soru bulundu
“Varis zayıflayınca geçer mi?” sorusuna cevap olarak; zayıflama ile kalp ve damar hastalıklarının oluşmasına engel olarak, varis oluşumunun önüne geçmenize yardımcı olur. Beslenmenin yanı sıra varise yönelik çeşitli egzersizleri de uygulayabilirsiniz.
Varis çorabı uyku saati dışındaki tüm zamanlarda giyilmelidir. Uykudan kalktıktan sonra yataktan çıkmadan varis çorabını giymek en etkili yöntem olacaktır.
Varis çorapları, derin ven trombozu riskinin arttığı uzun uçak ya da otobüs yolculukları sırasında, gebelik döneminde, Ortopedi ya da Genel Cerrahi ameliyatları sonrasında ve uzun süreli yatak istirahatı gerektiren tıbbi durumlarda derin ven trombozu gelişmesini önlemek amacıyla kullanılırlar.
Kimler Varis Çorabı Giymemelidir? Varis çorabını giymesi önerilmeyen kişiler; şeker hastalığı bulunanlar, alt ekstremite bölgesinde atardamar problemleri yaşayan hastalardır. Bunun sebebi ise varis çorabının kan akımını önemli derecede azaltıcı etkisi bulunmasıdır.
Uygulam öncesi bacağa pudra sürülmesi yada ince normal külutlu çorap giyilmesi çorabın daha rahat giyilmesini sağlamaktadır. Çorabın giylmesidenn önce sadece ayak parmaklarını örtecek yarım çorap giyilebilir. Sonra çorap ayak kısmı üzerine ters düz edilir. İlk olarak çorabın ayak kısmı giyilir.
Ayrıca uzun süreli yolculuklarda örneğin 2-3 saati geçeceği belli olan yolculuklarda veya uzun süre yatmak zorunda kaldığımız durumlarda mesela ameliyat sonrası gibi, o zaman hafif basınçlı çorap giyilir ki bacakta varis veya DVT yani varis pıhtısı gelişmesin.
Eğer doktorunuz gerekli görürse bacak toplar damarlarında oluşabilecek pıhtıları engellemek amacıyla özel çoraplar çoraplar giymenizi isteyebilir. Ameliyat ekibi ameliyathaneye gitmeden önce isminizi, doğum tarihinizi ve ne ameliyatı olacağınızı kontrol edecektir.
6. en kaliteli varis çorabının ömrü 6 aydır, gerekirse değiştiriniz. 7. Ameliyat sonrası gün içinde başlamak üzere günde 45 dakika yürür iseniz ve bacak kasları güçlenirse varis çorabını 1 ay içinde bırakacak hale geleceksiniz.
Çoraplar, kış aylarında soğuktan koruma özelliği için tercih edilir. Yaz aylarında ise ya tercih edilmez ya da ayağın direkt olarak ayakkabıya temas etmesinden rahatsız olunduğu için giyilir.
Uyku Sorununun Nedenleri
Buna ek olarak, ameliyat sonrası melatonin salgılanmasının geçici olarak bozulmasının uyku problemlerinin ortaya çıkmasında rol oynadığı tespit edilmiş ve buna paralel olarak ameliyat öncesi ve sonrası melatonin tedavisi uygulamasının uyku problemlerini azalttığı görülmüştür.
Kompresyon Çorabı Nedir? Bacakları klasik çoraplardan daha fazla sıkarak kan akışını iyileştirmek amacıyla tasarlanan farklı boyut ve sıkılığa sahip çorap çeşitleri kompresyon çorabı olarak tanımlanır. Özellikle bacaklardaki venöz damarların tedavisinde yaygın olarak kullanılır.
Varis çorabını ne zaman giymeli, ne zaman çıkarmalı? Varis çorabı genel olarak sabah giyilir ve gece yatmadan önce çıkarılır.
Varis çorapları yanlış veya çok uzun süre giyildiğinde ciltte tahrişe neden olabilir. Kompresyon çorapları kasıtlı olarak sıkı olduğundan, giyilmesi zor olabilir. Bacaklar temiz ve kuru olmalıdır.
Varis, tedavi edilmezse ilerler ve hayatı tehdit edecek risklere yol açarlar. Hayat konforu bozulur sürekli ağrı ve ağırlık hissi yanında bacakta yaralara yol açar ve varis içinde pıhtı birikerek damar tıkanıklığına yol açar.
Genel yaklaşım olarak stent sonrası ikili-kan sulandırıcı 6 ay ile 1 yıl verilir. Bu yüzden, ameliyatın özelliği ve stentin takılma durumuna göre, hastalarda yukarıda belirtilen süreler tamamlanana kadar, ameliyatın ertelenmesi düşünülmelidir.
Pıhtılaşma (koagülasyon) vücudunuzun temel savunma mekanizmalarından biridir. Vücudunuz, bir yara aldığında, kanamayı durdurmaya yardımcı olmak için, bölgeyi pıhtı adı verilen kalın ve yoğun bir kan dokusu ile kapatır. Oluşan kan pıhtıları damar duvarına yapışık halde, sabit olabilir.
Varis çoraplarının gündelik hayatta giydiğimiz çoraplara göre farkı, bacağı daha kuvvetli basınçla sarmasıdır. Varis çorabının uyguladığı basınç sayesinde bacaktaki toplardamarlarda yaşanan göllenme beraberinde ağrı, sızı gibi bireyi üzen yakınmalar azalır. Varis çorabının iyileştirici bir etkisi bulunmamaktadır.
Günümüzde kullanılan varis tedavisi yöntemlerinin çoğu sosyal güvenlik sistemi ve özel sağlık sigortaları tarafından ödenmektedir.
Varis çorabı, basıncı aşağıdan yukarıya doğru giderek artan, özellikli bir çoraptır. Gerek istirahat halinde gerekse çalışırken dışarıdan uygulanan bu basınç toplardamarlardaki göllenmeyi ve buna bağlı olarak gelişen ödem ve sızlama gibi şikâyetleri azaltmaya yardımcı olur.
Genetik yatkınlık genç yaşta varis oluşumunun büyük oranda nedenidir. Ayrıca özellikle vücut geliştirmek için ağırlıkla yapılan sporlar, ayakta uzun süre durmak, bacakları biryerlere vurmak çarpmak bu hastalarda daha fazla varis oluşumuna neden olmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri