Süt içinde, tatlılarda, meyveli yoğurt yaparken, sabah kahvaltılarında, kahvenizin yanında çikolata sosu ile, gece dolabı açtığınızdaki tatlı kaçamaklarınızda ve sizin istediğiniz her anda çilek sizi mutlu edebilir. Huzur veren kokusuyla, mest eden tadıyla çileğin yeri gönüllerde hep ayrıdır.
Derin dondurucuya kaldırılır. Dondurulmuş çilekler daha sonra çilek şurubu, komposto veya reçel yapımında kullanılabilir.
Çoğumuzun başına gelmiştir taze diye aldığımız çilek çürük çıkar yada 1 gecede hemen yumuşar ve çürümeye başlar. O çilekten 2 porsiyonluk çilek reçeli yapabiliriz. Çilekleri 4′ e bölüp ufak bir tencerede üzerine şekeri ilave edip iyice suyunu çıkmasını bekliyoruz. Suyu çıkıp şeker eriyince yüksek ateşte kaynatıyoruz.
İlgili 16 soru bulundu
Kaynayan suyun içine ayıklanıp yıkanan çilekleri ekleyelim. Şeker ve limon tuzunu da ekleyip karıştıralım. Kaynayan çilek suyunun üzerindeki köpükleri kaşıkla alalım. 15 dk kaynatıp soğumaya bırakalım.
Çilekleri ortalama 50 derece sıcaklıktaki bir suda 30 saniye tutun. Ardından çilekleri kağıt havlu serdiğiniz tepsiye alın. Sıcak su banyosu küf oluşumunu bastırır ve böylece meyvelerin daha uzun süre dayanmasını sağlar. Bu şekilde meyveler yaklaşık 1 hafta bozulmadan dayanacaktır.
Kekinizin daha yumuşacık olmasını istiyorsanız yoğurdunuzun suyundan bolca koyun. Çileklerin dibe çökmemesi ve keki sulandırmaması için mutlaka nişastayla karıştırın. İçerisine dilerseniz farklı meyveler de ilave edebilirsiniz.
Onun da çözümü var! Şekersiz ve tatsız çileklerin bir nebze olsun tadını yerine getirmek için öncelikle çilekleri ikiye bölün. Cam kavanozun içine koyduğunuz çileklerin üzerine dilediğiniz miktarda pudra şekeri serpiştirin. Kavanozun ağzını kapatıp çilekler az bir miktar sulanana kadar bekletin.
Çileklerinizi küçük bir borcama alın ve üzerine şekeri serpin. 200°C önceden ısıtılmış fırına atın ve 30 dakika pişirin.
Çilekleri yıkayıp, ikiye bölelim. Ufak bir tencereye çilekleri ve şekeri alıp, kısık ateşte çilek suyunu bırakıp pişmeye başlayıncaya kadar pişirelim. Suyunu bırakınca, blenderla geçelim üzerinden. Kısık ateşteyken nişastalı karışımı azar azar ekleyip, karıştıralım.
DOĞRU YIKANMAYAN ÇİLEK İLTİHABA NEDEN OLABİLİR!
Tüketmeden önce uzmanlar sık sık çileğin doğru bir şekilde yıkanması gerektiğini söylüyor. Çilek, yıkanmazsa vücutta iltihap oluşumuna sebep olabilir. Bu sorunla karşılaşmamak için çilekleri doğru şekilde temizlemek gerekiyor.
2- Saplarından ayırdığınız çilekleri su dolu bir kabın içerisine doldurun. Çilekleri burada 5-10 dakika bekletin. Böylelikle çileğin üzerindeki toprağın dibe çökmesini sağlarsınız.
Çilek, alındıktan sonraki iki gün boyunca buzdolabında saklanmalı ve buzdolabının derecesi maksimum 4 derece olmalıdır. Çilek yıkanmadan saklanmalıdır, eğer yıkanıp saklanırsa bozulma hızı artacaktır. Çilek saklanırken sapları da koparılmamalıdır, çünkü bu da bozulma hızını artırır.
Çilekleri derin bir tencereye alın ve üstüne şekeri dökün. Bu durumda çilekleri ortalama 8-10 saat yani 1 gece civarı dinlenmeye bırakın. Sürenin sonundan çilekleri orta ateşte pişirmeye başlayın. Pişme esnasında ortaya çıkan köpükleri süzgeç yardımıyla sürekli temizleyin. 45 dakika kadar pişirme işlemine devam edin.
Çilekte iyi tozlanma gereklidir.İyi tozlanmış meyvelerde şekil bozukluğu olur.Tozlanmadan sonra meyve genelde 30-35 günde olgunlaşır. Çilekte kısa günde çiçek gözleri, uzun günde kol gelişimi olur.Bu sebeple çilekte verim ile gün uzunluğu ijgilidir.
Kekiniz fırında tam kıvamında kabardıktan sonra çıkar çıkmaz sönüyorsa bir diğer sebebi de ısı değişimi olabilir. Kekinizi fırından almadan önce fırının kapağını hafif aralayın. Fırını kapatın ve ısının yavaş yavaş değişmesini sağlayın. Kek piştikten sonra bir süre kekinizi fırında bırakın.
Kekinizin arasına muz, kivi, çilek gibi meyveler ekleyebilirsiniz. Pastanızın üzerine dilediğiniz sostan dökebilirsiniz. Leziz çikolata sosu tarifi için buraya bakabilirsiniz. Pastanızın arasındaki kremayı çilekli, çikolatalı ya da pastacı kreması olarak dilediğiniz şekilde hazırlayabilirsiniz.
Akçağaç şurubu ya da özütü vanilya yerine kullanabileceğiniz mükemmel bir ekstredir. Hamurişi tariflerinizde kolaylıkla kullanabilirsiniz. Ancak burada da miktar çok önemli. Eğer tarifiniz de şeker yoksa miktarı çoğaltabilirsiniz.
-10 dereceye kadar soğuğa dayanabilen bir bitki olan çilek, kumlu tınlı ve hafif toprakları sever. Kireç oranı yüksek olan topraklarda çilek yetiştirmek zordur. Çilek dikiminin ilkbahar, kış, yaz ve sonbahar olmak üzere 4 dikim zamanı vardır.
Birçok sebze ve meyve poşetlenip gelişigüzel bir şekilde buzluğa yerleştirilebilir; ancak çilek özenle yaklaşılması gereken meyvelerden biridir.
Paylaşılan videolarda tuzlu suya atılan çileğin içerisinden böceklerin çıktığı görüldü. Bu tür meyvelerde kurtçukların görülmesinin çok normal olduğunu belirten Gıda Mühendisi Prof. Dr. Bülent Nazlı, "Kelebek, böcek ve sinekler üreme dönemlerinde yumurtalarını meyvelerin üzerine bırakabiliyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri