Çilekler önce bol suyla yıkanmalı, sularının tamamen süzülmesi ve kendi kendilerine kurumaları beklenmelidir. Eğer acelen varsa çilekleri tek tek kurulayabilirsin. Sonrasında çilekler birbirine değmeyecek şekilde büyük tepsilere serilmeli ve önce bu şekilde dondurulmalıdır.
Buzdolabı poşetlerine doldurularak mümkün olduğunca havasız bir şekilde kapatılır. Derin dondurucuya kaldırılır. Dondurulmuş çilekler daha sonra çilek şurubu, komposto veya reçel yapımında kullanılabilir.
Oda sıcaklığındansa buzdolabında saklamak gerekir. Buzdolabında ise 2-3 güne kadar saklanabilir. Çilekler kese, poşet ya da saklama kabı içerisinde buzdolabında saklanmalıdır. Çileklerin önden yıkanması bozulma hızını arttırır, bu sebeple çilekleri yemenden ya da kullanmadan önce yıkamanız önerilir.
Ürünün ömrünü uzatmak için hasattan hemen sonra 0 °C'ye soğutulmalı ve 0 °C'de muhafaza edilmelidir. Ürünün sıcaklığı hasat edildiği yerde 30 °C'ye kadar çıkabilir ve çileğin 0 °C'de 4 saat beklemesi %40 oranında fire ile sonuçlanabilir. Paletlenmiş halde zorlanmış hava akımı ile ön soğutulması tavsiye edilmektedir.
Biber, üzüm, portakal, limon, çilek gibi meyveler ise mutlaka buzdolabında saklanmalı.
İlgili 17 soru bulundu
Çilekler önce bol suyla yıkanmalı, sularının tamamen süzülmesi ve kendi kendilerine kurumaları beklenmelidir. Eğer acelen varsa çilekleri tek tek kurulayabilirsin. Sonrasında çilekler birbirine değmeyecek şekilde büyük tepsilere serilmeli ve önce bu şekilde dondurulmalıdır.
Buzluk poşetlerine yerleştirdiğiniz çilekleri derin dondurucuda da muhafaza edebilirsiniz. Derin dondurucuda çilek 12 aya kadar bozulmadan saklanabilir.
Taze çilekleri hava geçirmez bir cam kavanozda saklayabilirsiniz. Çilekleri güzelce yıkadıktan sonra doğrudan cam bir kavanoza koyun ve buzdolabında saklayın. Bu yöntemle meyveleri yaklaşık 2 hafta taze tutabilirsiniz. Hava almayacak şekilde sakladığınızdan meyvelerin de ömrünü uzatacaksınız.
AÇIKTA ÇİLEK YETİŞTİRİCİLİĞİ Çilek -10 oC 'ye kadar soğuk koşullarda yetiştirilebilir. Daha soğuk bölgelerde bitkilerin saman, kuru yaprak gibi materyalle örtülerek dondan korunması gerekir.
Ben yazdan 1 kasa çileği yıkadım temizledim ve buzdalabı poşetlerine istediğim miktarda koydum. Geçelim tarife akşamdan buzluktan çıkardığımız çileğin üzerine buzluyken şekeri döküp, sabaha kadar bekletiyoruz. İyice sulanıyor. Sabah ocağa alıp 20 dakika yüksek ateşte kaynatıyoruz, dikkat edin taşabilir.
Bir yıl yaşar, ertesi yıl meyve döneminde ölürler. Çilekte köklerin %90'ı 15cm derinlikte bulunur. Fakat çilek kökleri iyi drene olmuş kumlu topraklarda 60-90cm derinliğe kadar inebilmektedir.
Reçel kavanozlarını hava almayacak şekilde kapatın ve ters çevirerek bir süre daha dinlendirin. Reçellerinizi mümkünse serin ve kuru bir ortamda ya da orta ısıdaki buzdolabında saklamaya özen gösterin. Oda sıcaklığında, kuru ve serin bir ortamda, güneş ışıklarını doğrudan almayacak bir şekilde bekletmenizi öneririz.
Muz, yetişme durumuna göre buzdolabında, dışarıda veya buzlukta saklanabilir.
Buzluğa girebilecek bir tepsiye yağlı kağıt veya streç serin ve dilimlediğiniz meyveleri tek kat olarak tepsiye dizin. Öylece dondurun, sonra donmuş meyveleri poşetlere aktarın, tekrar buzluğa koyun.
Çilek ve şeker bir kaba alınarak 6-24 saat arası bekletilir. Çilek suyunu saldıktan sonra şeker ile birlikte ocağa alınır ve kaynatılır. Kaynadıktan sonra limon suyu ilave edilir ve çilekler blender yardımı ile püre olana kadar karıştırılır. Afiyet olsun.
Çilekleri ince dilimler halinde kesin. Çilek dilimlerini örtünün üzerine birbiriyle temas etmeyecek şekilde yerleştirin. Doğrudan güneş ışığı almayan ama hava sıcaklığının 20 derece ve üzeri olduğu bir yere yerleştirin. Ortalama 7 gün içinde çilekler kuruyacaktır.
Dünya çilek üretiminde 2019 yılı itibarıyla 3,2 milyon ton ile Çin ilk sırada, 1 milyon tonluk üretimi ile ABD ikinci, Meksika ise 861 bin ton ile üçüncü sırada yer almaktadır. Çilek üretiminde lider konumda olan Çin, toplam dünya çilek üretiminin %36,2'lik kısmını karşılamaktadır.
Yoğun lezzeti ve kokusu ile reçel için en uygunolan çilektir. Adından da anlaşılacağı üzere kokulu çilek, yoğun bir kokuya sahiptir. Bu özelliğinden dolayı çilek kokusu âşıklarının çilek kokusuna doymak için tercih edebileceği en doğru seçenek olabilir.
Yaz meyvesi olarak bilinen çilek ile reçel yapmak için en uygun aylar Haziran ve Temmuz'dur.
Çilekleri temizlemek için 4 bardak suya yaklaşık 4 çay kaşığı tuz eklemeniz gerekiyor. Çilekleri 5 dakika kadar tuzlu suda beklettikten sonra su ile durulayın ve kuruması için kağıt havlunun üstüne bir kenara alın. EL HİJYENİNE DİKKAT!
Karışımı şekerle hazırlamak istiyorsanız sıvı kıvamlı çilek püresini yeniden tencere alın, üzerine şeker ekleyip 5 dakika kaynatın. Kaynatıp oda sıcaklığında beklettikten sonra temiz ve kapaklı cam şişelere aktarıp buzdolabına kaldırın.
Besinleri dondurma işlemi, mevsiminde olmayan sebze veya meyveleri sanki mevsimindeymişçesine taze özellikte tüketmemizi mümkün kılar. Mevsiminde bulunmayan meyve ve sebzeler gönül rahatlığıyla dondurulmuş şekli ile tüketilebilir.
Sızdırmayan kilitli poşete, hazırlanan şeftaliler poşetin 1/2 sine kadar yerleştirilir ve üzerine yapılan şekerli su dökülür. Poşetin havası iyice alınarak kapatılır. Dondurucunun en serin yerinde muhafaza edin.
Çilekler dallarından koparıldıktan sonra gelişmez. Gelişme göstermediklerinden dolayı, kolayca bozulabilen meyveler arasında yer alır. Çileklerde en çok dikkat edilmesi gereken nokta, dolaplara koymadan önce yıkanmamasıdır. Yıkanan çilekler dolaba koyulduğunda, kısa bir süre içinde bozulacaktır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri