Apel Ahşap ve Hobi Tutkalı da bu tutkal türü içerisinde yer alan kaliteli ve oldukça güçlü bir yapıştırıcıdır. Su geçirmez özelliği sayesinde pek çok farklı kullanım alanına sahiptir.
Tutkal ağaç, mobilya, tekstil, kâğıt ambalaj, plastik, kırtasiye ve dekorasyon işlerinde kullanılan yapıştırıcı maddedir.
Suya dayanıklı olduğu için, su buharı ve rutubete dayanıklı pencere, doğrama, kapı, harici kapı kasaları, merdiven ve ağaç mobilya üretiminde dekoratif kâğıtların yüzeylere yapıştırılması gibi yüksek hacimli yapıştırma işlemlerinde, montaj işlemlerinde ve sert-yumuşak ağaç suntaların yapıştırılmasında kullanılır.
Beyaz tutkal, genel amaçlı yapıştırma işlemleri için farklı alanlarda ve malzemelerde kullanılabilecek bir üründür. Genel olarak parke, masif ürünler ve ahşaptan yapılan ürünlerin yapıştırılması sırasında beyaz tutkalı kullanabilirsiniz.
Ahşap Neyle Yapıştırılır? Ahşabı yapıştırmak için birkaç farklı ürün türü mevcuttur. En yaygın kullanılanlar arasında ahşap tutkalı, epoksi yapıştırıcı, süper yapıştırıcı ve ahşap iğnelemesi bulunur. Ahşap tutkalları, özel olarak ahşap yüzeyler için tasarlanır.
İlgili 31 soru bulundu
Uygulanan film kalınlığına, yüzeyin cinsine ortam sıcaklığına ve rutubetine bağlı olarak 0,5-2 saat arasındadır.
Kuruma süresi havanın sıcaklığına ve tahtanın rutubetine bağlı olup, normal şartlarda 40-45 dakikada kurur.
D3 normunda PVAc. bazlı şeffaf ahşap tutkalıdır. Nem oranı yüksek bile olsa yüksek kaliteli yapıştırma gücüne sahiptir. Kumaş, ahşap, kağıt ve kendin yap uygulamalarında üstün yapıştırma gücüne sahip D3 normunda su bazlı PVAc. tutkaldır. Hobi ürünleri için tercih edeceğiniz en iyi tutkal.
Ahşap Zemin Yapıştırıcısı Sınıfları
baskısı doğrudan şapa aktarılır. Şap yeterince güçlü değilse yapıştırıcı bozulur ve şap içerisinde dağılır. Yapışkanlık yeteri kadar güçlü değilse ara yüzde yapıştırıcı bozulması meydana gelecektir.
Ahşap tutkalı, ahşap bazlı ürünlerin birbirlerine sıkı sıkıya bağlanmalarını sağlayan özel formüle sahip bir yapıştırıcı türüdür. Günümüzde ahşaptan yapılmış mobilya, sandalye veya mutfak takımlarının yapılmasında/döşenmesinde sıkça kullanılan bir üründür.
Bunun için sıcak suyu elin sığacağı kadar küçük bir kaba doldurup içerisinde bir süre tutkalın yapıştığı bölgeyi bekletmek gerekir. Suyun içerisine bir miktar zeytinyağı damlatılarak yumuşatma işlemi hızlandırılabilir. Yumuşatma işleminden sonra çoğu ev tipi tutkal biraz katı sabun yardımıyla ovalanarak çıkar.
Piyasada bulunan en iyi ahşap yapıştırıcılar arasında APEL Süper Masif / Beyaz Tutkal öne çıkmaktadır. Mobilya endüstrisinde her daim tercih edilen ekipmanların başında gelen bu yapıştırıcılar ahşap materyalleri en kısa sürede, kuvvetli bir şekilde yapıştırmasıyla geniş bir kullanım alanına sahip olmaktadır.
Aşırı nemli ya da rutubetli ortamların dışında, normal bir alan sıcaklığında ortalama 40 veya 50 dakika gibi bir sürede kurur.
Ahşap yapıştırıcı ürünlerin kullanımında çeşidi ne olursa olsun öncelikle yapıştırılacak olan parçaların yüzeyleri iyice temizlenip toz ve parçacıklardan arındırılmalıdır. Pürüzsüz yüzeyler arasına tek veya çift taraflı olarak ahşap yapıştırıcı uygulanabilir.
Tutkal hattı sıcağa, soğuğa, neme ve kimyasallara karşı son derece dayanıklıdır. Düşük sıcaklıklarda bile kalıcı esneklik.
Sirkeli bez, kumaştaki lekenin üzerinde gezdirilmeli, hatta ovalanmalıdır. İyice ovaladıktan sonra kumaş bol suyla durulanmalıdır. Eğer tutkal pamuklu ya da yünlü bir kumaşa bulaştıysa metal bir kaşık ya da bıçağa ihtiyacınız olabilir. Kaşık ya da bıçağın kenarıyla önce kumaştaki lekeli kısmı kazımanız gerekir.
D3 mekanik tutkal fırçası, sıkma tüp, havalı tutkal tabancası ya da mauel silindir ile uygulanabilir. Soğutma süresi ahşabın şekline ve boyutlarına bağlıdır. Su dayanımı üretimden 7 gün sonraya kadar sağlanamaz. Uygun şartlarda orijinal açılmamış ambalajında depolanması durumunda 12 ay'dır.
Deniz tutkalı nerelerde kullanılır? Tekne imalatlarında ve tamiratlarında yaygın olarak kullanıldığı için deniz tutkalı adını alan deniz tutkalları ayrıca ahşapların birbirine yapıştırılmasında, ahşapların metallere, plastik, beton ve tuğlalara yapıştırılmasında kullanabilir.
Bu tür su bazlı yapıştırıcıları üretmek için polivinil asetat ve etilen vinil asetat polimerleri ile su karıştırılarak parlak beyaz bir sıvı karışım elde edilir. Yapıştırıcı uygulandıktan ve kurumaya bırakıldıktan sonra kağıt, ahşap ve plastik için de kullanılan şeffaf, esnek bir bağ oluşturur.
Almanya'nın Münih kenti merkezli endüstriyel yapıştırıcı firması DELO, 17,2 tonluk kamyonu havada tutarak Guinness Rekorlar Kitabı'na girdi.
Hızlı, güçlü veya süper özellikleriyle öne çıkan 502 yapıştırıcı, genel kullanım için üretilir. Ürün, tek bileşenden oluşur ve kullanımı kolaydır. Birkaç saniye içerisinde uygulandığı yüzeyleri birbirine yapıştırır. Seramik, ahşap, metal, plastik, deri gibi birçok malzeme üzerinde etkilidir.
Kağıt, karton, deri, ahşap, kumaş, metal, plastik ve porselen gibi materyallerde silikon tabancasını rahatlıkla kullanabiliriz. Silikon çok kısa sürede kuruduğu için işimizi diğer yapıştırıcılardan daha hızlı bitirebilirsiniz.
Öyleyse öncelikle ''Tutkal ne demek?'' sorusunu detaylı olarak yanıtlayalım. Tutkal; hayvansal maddelerden ya da yapay olarak elde edilen, katılaşıp sertleşme özelliğine sahip bir yapıştırıcı. Kâğıt, ahşap ve duvar kâğıdı gibi alanlarda kullanmak için farklı tutkal çeşitleri bulunuyor.
Bu tür çalışmalar için özel olarak üretilen bu tutkallar, kuruyunca şeffaflaşır ve su ile inceltilerek kullanılabilir. Kağıdın buruşmasını ya da kırışması, dekupaj işlemi sırasında en çok karşılaşılan sorunlardan birisidir.
Polivinil asetat esaslı, tahta, su bazlı emülsiyon tutkalı.Tahta, MDF, Sunta Formika tarzı ürünlerin yapıştırılmasında kullanılır. Bakteriyolojik bozunmaya karşı korunmuş, zehirsiz, kuruyunca şeffaflaşan, kokusuz EN 204 standartına göre D3 sınıfındadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri