Çilek narin bir meyve olduğu için satın alındıktan sonra en fazla iki gün içinde tüketilmesi gerekir. Aksi takdirde rengini ve formunu kaybetmeye başlar ve kokusu da değişir. Çilek, alındıktan sonraki iki gün boyunca buzdolabında saklanmalı ve buzdolabının derecesi maksimum 4 derece olmalıdır.
Çilekler dallarından koparıldıktan sonra gelişmez. Gelişme göstermediklerinden dolayı, kolayca bozulabilen meyveler arasında yer alır. Çileklerde en çok dikkat edilmesi gereken nokta, dolaplara koymadan önce yıkanmamasıdır. Yıkanan çilekler dolaba koyulduğunda, kısa bir süre içinde bozulacaktır.
Çilek su ile dolu, yumuşak bir meyvedir. Oda sıcaklığındansa buzdolabında saklamak gerekir. Buzdolabında ise 2-3 güne kadar saklanabilir. Çilekler kese, poşet ya da saklama kabı içerisinde buzdolabında saklanmalıdır.
-10 dereceye kadar soğuğa dayanabilen bir bitki olan çilek, kumlu tınlı ve hafif toprakları sever. Kireç oranı yüksek olan topraklarda çilek yetiştirmek zordur. Çilek dikiminin ilkbahar, kış, yaz ve sonbahar olmak üzere 4 dikim zamanı vardır.
Çilekleri ortalama 50 derece sıcaklıktaki bir suda 30 saniye tutun. Ardından çilekleri kağıt havlu serdiğiniz tepsiye alın. Sıcak su banyosu küf oluşumunu bastırır ve böylece meyvelerin daha uzun süre dayanmasını sağlar. Bu şekilde meyveler yaklaşık 1 hafta bozulmadan dayanacaktır.
İlgili 41 soru bulundu
BÜTÜN OLARAK DONDURMA
Çileklerin sap kısımlarından tutulup kağıt bir havlu üzerine yerleştirilir. Fazla suyunu salınca, düz bir tepsiye yerleştirilip dondurucuya kaldırılır. 1-2 saat sonra, uygun büyüklükteki bir dondurucu kabına ya da buzdolabı poşetine tek sıra halinde dizilip, tekrar dondurucuya yerleştirilir.
Bozulmaya yüz tutmuş böğürtlen, çilek, ahududu, ananas ya da kavun gibi meyveleri blender yardımıyla püre haline getirin. Böylece meyveli smoothie yaparken bu püreyi kullanabilirsiniz. Meyveleri yıkadıktan sonra şeker ve bol su ekleyin, meyveler yumuşayana kadar kaynatın.
Çilek narin bir meyve olduğu için satın alındıktan sonra en fazla iki gün içinde tüketilmesi gerekir. Aksi takdirde rengini ve formunu kaybetmeye başlar ve kokusu da değişir. Çilek, alındıktan sonraki iki gün boyunca buzdolabında saklanmalı ve buzdolabının derecesi maksimum 4 derece olmalıdır.
Çileklerin Dondan Korunması
Kışın sıcaklığı 8-10 °C'nin altına düşen yerlerde, çilek bahçelerinin soğuktan zarar görmemesi için korunması gerekir. Bunun için en pratik yol, çilek sıralarının arası ve üzeri, buğday, çavdar sapı ve samanı ile yaklaşık 5-10 cm kalınlığında örtülür.
DOĞRU YIKANMAYAN ÇİLEK İLTİHABA NEDEN OLABİLİR!
Tüketmeden önce uzmanlar sık sık çileğin doğru bir şekilde yıkanması gerektiğini söylüyor. Çilek, yıkanmazsa vücutta iltihap oluşumuna sebep olabilir. Bu sorunla karşılaşmamak için çilekleri doğru şekilde temizlemek gerekiyor.
2- Saplarından ayırdığınız çilekleri su dolu bir kabın içerisine doldurun. Çilekleri burada 5-10 dakika bekletin. Böylelikle çileğin üzerindeki toprağın dibe çökmesini sağlarsınız.
Yıkanan çilekler yaprakları ile birlikte saklanmalıdır. Kurumak için oda sıcaklığında çilekleri kısa süre ile bekletmek, çileklerin suyunu temiz pamuklu bir bez yardımı ile hafifçe almak gene ömürlerini uzatacaktır. Eğer çilekleri dilimleyecekseniz, işlemden sonra mutlaka saklamayı buzdolabında yapmalısınız.
Türkiye'de doğal olarak yetişen ve 'güvey feneri', 'kamber otu', 'gelin feneri' gibi isimlerle bilinen bu çileğin yabani türü, yiyenlerde zehirleyerek ölüme yol açıyor.
Çilekler ve diğer taze meyveler oldukça gözenekli ve bu özellikleri nedeniyle ortamdaki nemi zahmetsizce emiyor. Bu da yüzeylerinde küf sporlarının gelişmesi için ideal. Bu yüzden çilek en çabuk bozulan meyveler arasında yer alıyor.
Çilekler 400-500 saat soğuklamaya ihtiyaç duyuyor. Çileğin çok sıcaklarda yetişebildiği zannedilse de, bitkilerin -10 dereceye kadar soğuk koşullarda yetiştirilebildiğinin altı çiziliyor. Çok soğuk bölgelerde bitki, kuru otlarla örtülerek soğuktan korunuyor.
Ülkemizde çilek sertifikasyonunda testlenmeyen bu viral hastalık etmenleri Strawberry Crinkle Virus (Cytorhabdovirus, SCV), Strawberry Mild Yellow Edge Virus (Potexvirus, SMYEV), Strawberry Mottle Virus (Sadwavirus, SMoM) olup, bu etmenlerin varlığı, Ege Bölgesi'nde çilek üretim alanlarında tespit edilmiştir ( ...
Ürünün ömrünü uzatmak için hasattan hemen sonra 0 °C'ye soğutulmalı ve 0 °C'de muhafaza edilmelidir. Ürünün sıcaklığı hasat edildiği yerde 30 °C'ye kadar çıkabilir ve çileğin 0 °C'de 4 saat beklemesi %40 oranında fire ile sonuçlanabilir.
AÇIKTA ÇİLEK YETİŞTİRİCİLİĞİ Çilek -10 oC 'ye kadar soğuk koşullarda yetiştirilebilir. Daha soğuk bölgelerde bitkilerin saman, kuru yaprak gibi materyalle örtülerek dondan korunması gerekir.
İçerdiği lif yüksek olduğu için, 2. beynimiz ve bağışıklık sisteminin ana organlarından biri olan Bağırsakları çalıştırır. Yüksek lifli meyveler grubunda olan çilek, bu özelliği ile kabızlığı da önlemektedir.
Paylaşılan videolarda tuzlu suya atılan çileğin içerisinden böceklerin çıktığı görüldü. Bu tür meyvelerde kurtçukların görülmesinin çok normal olduğunu belirten Gıda Mühendisi Prof. Dr. Bülent Nazlı, bu durumun doğanın döngüsü olduğunu ve sağlık açısından risk oluşturmayacağını açıkladı."
Reçel yaparken birebir ölçü kullanmak diğer en önemli püf noktalarından biridir. Yani yarım kilo çilek yarım kilo toz şeker ya da 1 kase çilek 1 kase toz şeker gibi. Çilek reçeli kaynama esnasında çok fazla köpük yapar.
Ülkemizde çilek yetiştiriciliği yapılan alanlarda en önemli hastalığın çileklerde meyve çürüklüğüne neden olan Kurşuni Küf'dür. Hastalık olgunlaşmış ve hasat edilen meyvelerde olduğu kadar yeşil meyvelerde yaprak ve yaprak saplarında, çiçek tomurcukları, petaller ve çiçek saplarında da zarar vermektedir (Şekil 6 - 7).
Çileklerin zarar görmemesi için önce geniş bir tepsi içerisinde birbirine değmeyecek şekilde dondurun, daha sonra poşetleyip derin dondurucunuzun en üst kısımlarına yerleştirin.
Her ne kadar seracılık sayesinde artık her mevsim bu meyveye ulaşılabildiği gözlense de yaz aylarında olduğu gibi lezzetli olması mümkün değildir. Bu sebeple çileği mevsiminde almak ve doğru şekilde dondurucuya koyarak her mevsim aynı lezzette ulaşmak mümkündür.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri