Birçok meyve çözünür lif içerdiğinden dolayı kolesterolü düşürmede etkilidir. Elma, üzüm, turunçgiller ve çilekte bulunan pektin, kolesterolü düşürmede yüzde 10 oranında etkilidir.
Pancar, bamya, havuç, patlıcan, yeşil fasulye, karnabahar, kuşkonmaz: Bu sebzeler özellikle buharda pişirildiğinde safra asidini bağlarlar. Karaciğerde kötü kolesterolü (LDL) kullanarak safra asidini bağlar. Böylece kanda LDL seviyesi düşer.
Çilek, ideal antioksidan ve lif oranıyla kötü kolesterolü düşürmeye, kalbi korumaya yardımcı olur.
Elma, üzüm gibi meyveler kandaki antioksidan seviyelerini artırlar ve kolesterolün hasara yol açmasını engellerler. Çaydaki flavonoidler, kan damarlarını rahatlatıp kan pıhtılarını önlerler. Flavonoidler aynı zamanda damarlarda plak oluşumuna yol açan LDL kolesterolün oksidasyonunu da engellerler.
İlgili 32 soru bulundu
Tüm çalışmaların %85'i yumurtanın kolesterolü yükselttiğini göstermektedir.
Konuyla ilgili yayınlar, stanol' içeren yoğurtların LDL kolesterol dediğimiz kötü kolesterolü, 21 günlük kullanım sonucunda %9-10 kadar düşürdüğünü gösteriyor.
Beslenme tarzı: Beslenme biçimi, kolesterol yüksekliğine neden olan en önemli faktörlerden biridir. Özellikle doymuş yağlardan zengin; tereyağ, margarin, krema, kaymak, süt, peynir ve etlerin bileşiminde bulunan yağlar, hayvansal kaynaklı ya da yüksek kalorili gıdalar kolesterolü yükseltir.
Günde 1 adet muz yemek gibi kolay bir şey, genel sağlığınızı iyileştirebilir. Bu meyve sadece enerji sağlamakla kalmaz, aynı zamanda zengin smoothieler hazırlayarak kolesterolü düşüren mükemmel bir içeriktir. Muz yağ bakımından çok düşüktür.
Evet, limon kabuğunda bulunan polifenol flavonoidler kötü kolesterol denilen LDL kolesterolü düşürür. Ayrıca limon kabuğundaki potasyum da hem tansiyonu düzenler hem de kalbe faydalıdır.
Açlık ve uyku sırasında ise; karaciğerde glikojen yıkımı; pankreasta glukagon sentezi; yağ hücrelerinde yıkım; kasta da oksidatif metabolizma artar. Bu yüzden uzun süreli açlık dönemleri oluştuğunda glisemik kontrolün sağlanması, kan kolesterol değerlerinin düşmesi ve yağ yakımının artması beklenmektedir.
Kalp Sağlığını Destekler
Oleik asit zengini zeytin, LDL kolesterol (kötü kolesterol) seviyesinin düşmesine yardımcı olarak kolesterol seviyelerinin düzenlenmesine destek olur. Araştırmalar zeytinin kan basıncını düzenleyerek kalp krizi riskini de düşürdüğünü gösteriyor.
Çilek, midede yanma ve gaza neden olabilir. Aşırı dağ çileği tüketmek, zehirlenmeye yol açabilir. Vücut sıvıları içinde yer alan oksalat, vücutta gereğinden fazla bulunduğu zaman mesane ve böbrek rahatsızlıklarına da neden olabiliyor.
Ekmek içeriğinde karbonhidrat, az miktarda protein, lif özellikle B1 ve B6 vitaminleri gibi birçok besin ögesi yönünden zengin bir besindir. Yapılan araştırmalarla birlikte tam tahıllı ekmeklerin kötü kolesterol olarak adlandırılan LDL kolesterolü düşürdüğü ve kolesterol dengesi sağladığı görülmüştür.
Şimdi gelelim yumurta kolesterolü yükseltir mi sorusunun yanıtına... Gerçek şu ki; yumurta sarısında yüksek miktarda kolesterol bulunur ancak yumurta aynı zamanda kolesterol düşürme etkisi olan çoklu doymamış yağ asitlerini de içerir. Bu nedenle yumurtanın kolesterol yükseltici etkisinin hafiflediğini söylemek mümkün.
Çay tüketimi kolesterol seviyelerini düşürürken kalp hastalıkları riskini azaltır.
Fındık, ceviz ve badem kolesterolü düşürür.
Yapılan bilimsel bir çalışmada, düzenli olarak ceviz tüketiminin LDL kolesterolü yüzde 9.3 oranında azalttığı görülmüştür.
Tedavi edilmediğinde başka hastalıklara da sebep olan kolesterol ileride geri dönüşü olmayan kalp ve damar hastalıklarına neden olabiliyor. Peki, kolesterole ne iyi gelir? Sabah'ta yer alan habere göre maydanoz kürü kolesterole iyi geliyor.
Zeytinyağının diğer sıvı yağlardan farkı, kötü kolesterolü (LDL) azaltıcı etkiyi iyi kolesterolü (HDL) yükselterek sağlayabilmesidir. Diğer bitkisel yağlar da, doymuş yağ yerine kullanıldıklarında toplam ve kötü kolesterolü azaltıyorlar ama bunu iyi kolesterol HDL' yi de azaltarak başarabiliyorlar.
Egzersiz çok önemli
Düzenli egzersiz de HDL kolesterolü (iyi kolesterol) yükseltir, LDL kolesterolü (kötü kolesterol) düşürür. Haftada en az 3, tercihen 5 kez, 30 45 dakika süre ile yürüyüş, koşu, yüzme, bisiklete binme gibi sporlar yapılmalıdır.
Sadece 10 günde gönüllülerimizin kolesterolü yaklaşık dörtte bir ve kan basınçları da yaklaşık yüzde 10 oranında azaldı. Peki, 10 gün uzak atalarımız gibi beslenmenin etkisi neydi? Gönüllülerimizin her biri deney sonucu kolesterol seviyelerinin ve kan basınçlarının da önemli oranda düştüğünü söyledi.
Günlük B6 vitamini ihtiyacının % 15'i pekmezle karşılanırken, içeriğimde bulunan (B6) vitamini sayesinde vücuttaki yağ ve kolesterol miktarının kontrolüne yardımcı olur.
Maden suyu kötü kolesterol üretimini durdurur. Vücuttaki yağ oranını azaltan maden suyu böylece kötü kolesterol üretiminin de azalmasına yardımcı olur. Kötü kolesterol yağ dokularına, kılcal damarlara ve çevresine çöker. Kılcal damarları daraltması kalp krizi riskini yükselten kan basıncını artırır.
Kandaki Kolesterol ve Trigliseritleri Düşürür
Bal tüketiminin kolesterol üzerindeki etkilerini inceleyen çalışmalar kötü kolesterolde (LDL) bir azalma ve iyi kolesterolde (HDL) bir artış olduğunu göstermiştir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri