Çilek meyvesi ilk nerede bulundu? 18. yüzyılda Frezier adlı bir Fransız asker, görevli olarak Şili'ye gönderilir. Dönüşünde ilk kez bu ülkede yediği ve tadına doyamadığı küçük kırmızı renkli bir meyveyi, yani çileği Fransa'ya getirir. Oradan tüm dünyaya yayılan çilek, gülgiller familyasından geliyor.
Günümüzde Çilek Yetiştiriciliği
Günümüzde en çok tüketilen, bordomsu kırmızı renkli ve iri çeşidin anavatanı Amerika'dır. İki yaban çileğinin (Fragaria Virginiana – Fragaria Chiloensis) melezidir.
Dünya çilek üretiminde 2019 yılı itibarıyla 3,2 milyon ton ile Çin ilk sırada, 1 milyon tonluk üretimi ile ABD ikinci, Meksika ise 861 bin ton ile üçüncü sırada yer almaktadır.
1996 yılında %100 aile şirketi olarak Türkiye'de kurulduğumuz gün, çocukların düşlerini odalarına kurmak için çalışmaya başladık. İnegöl'den Dünyaya açıldığımız ve bir Türkiye Markasını Dünyaya tanıtmak için yola çıktığımız ilk gün çok heyecanlıydık. cilek.com dijital yayın hayatına başladı.
Latince de Fragaria Ananassa adı ile anılan çilek, gülgiller ailesine mensuptur. Bahar aylarında beyaz beyaz çiçeklenmeye başlar ve bir ay kadar sonra kırmızı, pembe bazen de beyaz renklerde meyveler vermeye başlar.
İlgili 41 soru bulundu
18. yüzyılda Frezier adlı bir Fransız asker, görevli olarak Şili'ye gönderilir. Dönüşünde ilk kez bu ülkede yediği ve tadına doyamadığı küçük kırmızı renkli bir meyveyi, yani çileği Fransa'ya getirir. Oradan tüm dünyaya yayılan çilek, gülgiller familyasından geliyor.
Dünyada, adlandırılmış 20'den fazla çilek türü vardır; ayrıca, çeşitli melezler ve kültivarlar da bulunur. Dünya çapında ticari olarak en çok yetiştirilen çilekler, bahçe çileği olarak adlandırılan Fragaria × ananassa melezinin kültivarlarıdır. Çilekler, yoğun C vitamini barındırırlar.
Türkiye Türkçesinde çigelek sözcüğünden evrilmiştir. Türkçe sözcük Türkiye Türkçesinde çige "1. meyvenin etli ve sulu kısmı, 2. vişne" sözcüğünden +AlAk sonekiyle türetilmiştir. Bu sözcük Eski Türkçe çig "yaş" sözcüğünden türetilmiş olabilir; ancak bu kesin değildir.
Ülkemizde çilek üretimi 1970'li yıllarda başlamış olup 1975 yılında üretim 16.000 ton iken 2007 yılında bu miktar 250.000 tona ulaşmıştır. Türkiye çilek üretiminin %45.54'ü Marmara, %30.39'u Akdeniz, %13.71'i Ege Bölgesinden karşılanmaktadır (Nacar, 2012).
Kış aylarında birçok tezgahta görülebilen çileği nisan, mayıs ve haziran aylarında en lezzetli hali ile tüketebilirsiniz.
Mayıs ayı sonunda hasat edilen Osmanlı çileği hakkında bilgi veren Çetinkaya, "Osmanlı çileği son yıllarda güzel bir ivme kazandı. Her geçen yıl bu ivme artarak devam ediyor.
Türkiye'de çilek hangi bölgede yetişir sorusunu Akdeniz Bölgesi şeklinde cevaplamak mümkündür. Akdeniz Bölgesi'nden sonra ise Ege ve Marmara gelir. İl olarak en çok çilek üretiminin yapıldığı yerler Mersin, Aydın, Muğla ve Konya'dır.
İşte çilekleri kırmızı görüyorsunuz, çünkü gri bir pikselden, maviye yönelik beklentiyi çıkardığınızda renk skalasında kırmızıya ulaşırsınız. Okurlarımızdan fotoğrafçı Cüneyt Özdaş ise şöyle izah ediyor: Bu algı, beyin ortamı aydınlatan ışığın rengini tahmin edip ona göre beyaz ayarı yaptığı için oluyor.
Evet, Çilek bir meyvedir. Üzerinde yer alan çekirdeklerden dolayı çileği meyve olarak nitelendirmek mümkündür. Yeşil yapraklara ait olsa ya da çekirdeksiz bir besin olsa bu ürünü sebze olarak nitelendirmek mümkün olurdu.
1-Gerçek meyve: Sadece ovaryumun gelişimi ile oluşan meyve (Örn: Erik, kiraz, kayısı, üzüm vb.) 2-Yalancı meyve: Çiçeğin diğer organlarının (çiçek tablası, çanak yaprak, taç yaprak, erkek organ ve ovaryumun) birlikte meydana getirdikleri meyve. (Örn: Elma,armut, ayva, çilek, dut, incir vb.).
Çilek çok yıllık bitki olmasına karşılık ekonomik ömrü ortalama 3 yıldır. Ancak ülkemizde bu süre aşılmaktadır. Aynı çilek bitkisinden 6-7 yıl ürün alınmaktadır. Bu durum verimliliği düşürmekte ve hastalık-zararlı etmenlerin çoğalmasına ve toprak yorgunluğuna neden olmaktadır.
İlk hasadına mayıs ayının sonunda başlanan ve 7 kez hasat edilen çileğin son hasadı Aralık ayında yapılacak.
Çilek çekirdeğini toprağa ektikten sonra 20-25 gün sonra çimlenmeye başlayacaktır. Çilekler fide olarak dikiminden 3 veya 4 ay içinde meyve vermeye başlayacaktır.
nv. tûerd, tûfrengî.
çilek {isim}
Erdbeere {diş.}
Çilekten daha çok yararlanmak isteyenler yemekten sonra değil aç karnına yemelidirler. Böylece daha hızla ve daha iyi sindirilerek etkisi artar. Sabahları da erkenden çilek yemek çok yararlıdır.
Çilek ziraati üzerine ilk buluntular M.S.23-79 tarihlerinde Pliny'nin yazdığı “Naturel History” adlı eserde Frage adı ile geçmektedir. M.S. 1000-1300 tarihlerinde yabani çilek Fragaria vesca üretime girmiştir. Önceleri süs bitkisi olarak kullanılmış, daha sonra üretimine başlanmıştır.
C Vitamini Zengini
Farklı vitamin ve mineralleri içeren çilek, C vitamini, manganez, folat (B9 vitamini) ve potasyum açısından zengindir. C vitamini sayesinde bağışıklık sistemi ve cilt sağlığını korur.
Yaz dikiminde dikilen çilek fideleri 15 gün boyunca günde 3 kez sulanmalıdır. Bu dönemden sonra çileğin aşırı sulanmaması gerekir. Aşırı sulanan çileklerde mantar ya da sarılık gibi hastalıklar oluşabilir. Damlama sulama yöntemi çilek yetiştiriciliğinde kullanılan en ideal yöntemdir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri