Spazm çözücü ve ağrı kesici özelliği olduğu bilinen kekik çayı ile regl ağrıları azaltılabilir. Hem ağrıların hafifletilmesi hem de adet dönemlerinin dengelenmesi açısından kekik çayının faydaları görülebilir. Adet dönemlerini daha kolay geçirmek için ılık bir fincan kekik çayı günlük olarak tüketilebilir.
Antiviral özelliği sayesinde vücuttaki mikrobiyal yükü azaltabilen kekik çayı, fibromiyalji, kronik yorgunluk sendromu, romatoid artrit, haşimato, lupus, vertigo, kulak çınlaması ve multipl skleroz gibi hastalıklarla savaşta destek olur.
Soğuk algınlığını, öksürüğü ve boğaz ağrısını tedavi etmektedir. Taş kekiği, antiseptik ve antibiyotik özelliklerinde olup, öksürük ve soğuk algınlığı için kusursuz bir ilaçtır. Taş kekiği ayrıca bronşit tedavisi içinde de kullanılmaktadır. Kekik yağı en kuvvetli doğal antimikrobiyallerden birisidir.
Öksürük, bronşit gibi solunum sisteminizi etkileyen rahatsızlıkları iyileştiriyor. Kekik çayı bronşları açarak astımdan bronşite kadar birçok hastalık üzerinde iyileştirici etkisi bulunuyor. Özellikle öksürük, soğuk algınlığı gibi kış hastalıklarında çok ama çok etkili.
İlgili 29 soru bulundu
Vücutta biriken zararlı toksinlerin arınmasına katkı sağlayan kekik, sindirim sistemi üzerinde olumlu etkiye sahiptir. Düzenli içildiği takdirde şişkinlik, gaz, mide ve bağırsak şikayetlerini de azaltmaktadır.
Vitaminler yönünden oldukça zengin olan kekiği kaynatıp içmek de oldukça faydalıdır. Antiseptik ve antibiyotik özelliklere sahip olan kekiği kaynatarak tükettiğimizde baş ağrısı, ateş ve öksürüğe iyi gelmektedir. Kaynatıp içilen kekik bağışıklığı güçlendirici etkiye sahiptir.
Bedensel yorgunluğu alır ve daha rahat uyumanıza yardım eder. Bu nedenle her gece uykudan 20 dakika önce kekik çayı içebilirsiniz. Ancak kronik bir hastalığınız yoksa! Gece uykusundan önce kekik çayı içerek vücudunuzda birikmiş toksinleri atabilirsiniz.
Gece yatmadan önce bir bardak kekik suyu tüketmek gece uykuya rahat dalmayı sağlar. Kekik suyu hazımsızlığa karşı iyi gelir. Kabızlık, gaz, şişkinlik ve bağırsak kramplarını hafifletici etkisi bulunmaktadır.
Kekik ve Kekik Çayı
Antispazmodik, antimikrobiyal ve balgam söktürücü olan uçucu yağlar açısından zengin olan Kekik, mukusun dışarı atılması ve nefes darlığının giderilmesindeki etkinliği nedeniyle genellikle gözden kaçan yaygın bir yemeklik bitkidir. Ayrıca kekik çayı akciğerlerin iyileşmesine de yardımcı olur.
Kekik suyu, kan basıncını düşürdüğü için düşük tansiyonu olan kişilerin tüketmemesi gerekir. Gebelik döneminde kekik suyunu tüketmek düşüğe neden olabilir. Kalp problemi olan kişilerin kekik suyundan kaçınmaları gerekir.
Sindirim sisteminde ortaya çıkan sorunlar için kullanılabilen kekik suyu mide yanması, ekşimesi ve bulantısına faydalıdır. Ayrıca kekik suyu düzenli olarak tüketildiğinde hazımsızlığı önler ve şişkinlik ile kabızlığı engeller. Antiseptik ve antioksidan özelliğe sahip olan kekik suyu sivilce tedavisini destekler.
Lezzetli oluşu ve keskin hoş kokusu ile insanların sürekli tercih ettikleri kekik, Türkiye'de daha çok baharat olarak yemeklerde kullanılıyor. Vücudun genel işlevini artırmanın yanında, iltihap kurutucu özelliğine sahiptir.
Fazla miktarda alınan Kekik suyu ve çayının yan etkileri ve zararları vardır. Yan etkilerine detaylarıyla bakılacak olursa mide bulantısı, kusma, ishal, bağırsak florasının bozulması, kan basıncı düşüklüğü sebebiyle tansiyon rahatsızlıkları başlıca zararları arasında yer almaktadır.
İçeriğinde bulunan eterli uçucu yağlar nedeniyle akciğerleri temizleyen diğer besin ise kekiktir. Özellikle göğüs tıkanıklığına karşı oldukça etkili olan kekik, üst solunum yolu enfeksiyonlarına ve öksürüğe karşı iltihap gidericidir.
İdrar yolu enfeksiyonunun iyileşmesinde vücudun temizlenmesi önemlidir ve kekik bunu destekler. Kekik ayrıca idrar yolu enfeksiyonuna neden olan mikroorganizmalarla da savaşarak hem rahatsızlığı hafifletebilmekte hem de tekrar yakalanma riskini düşürebilmektedir.
Kekik çayı metabolizma hızlandırıcı etkisi sayesinde yağ yakımını hızlandırıp kolayca kilo vermenizi sağlıyor. Uzmanlar da kilo vermek isteyen bireyler için kekik çayını önermektedir. Özellikle göbek ve bel bölgesinde yağlanmadan şikayetçi olan kişiler için kekik çayı idealdir.
Kekik bitkisinin içeriğinde yer alan uçucu yağ asitlerinin antioksidan etkisi vücuttan toksinleri ve ödemi atar.
Öte yandan kekik suyunun vücuttan tüm toksinleri atma özelliği sayesinde de ödem (şişkinlik) sorununun da ortadan kalkmasına destek olacaktır.
Aşağıdaki rahatsızlıkları olan kişiler doktora danışmadan kekik çayı içmemelidir. -Kan sulandırıcı ilaç kullanan kişiler. Ayrıca piyasada bulunan çeşitli kekik suyu gibi ürünlerin de mutlaka güvenilir yerlerden satın alınmasına dikkat edilmelidir.
Uzmanlar, kekik çayının gün içerisinde en fazla 2 bardak içilebileceğini belirtirler. Daha fazla içilmesi durumunda, bazı yan etkiler görülebilir. Ayrıca kekik çayı devamlı olarak tüketilmemelidir. Kekik çayı aşırı tüketildiğinde çeşitli yan etkilere neden olabilir.
Boğaz ağrısına iyi gelir ve öksürüğü engeller. Vücutta bulunan bakterilerle savaşarak antibiyotik görevi görür. Gaz ve şişkinlik şikâyetlerini en aza indirir. A, C ve E vitamini taşıdığından dolayı bağışıklık sistemini güçlendirerek sağlığın korunması noktasında önemli bir görev üstlenir.
Kekik sirkesi, metobolizmayı hızlandırarak kan şekerini dengede tutar. Kekik sirkesi idrar yolu enfeksiyonu için ilaç değerinde bir şifa kaynağıdır. Aç karnına içilen kekik sirkesi idrar yolu enfeksiyonunda etkilidir. Kekik sirkesipasta ve tarlalarda kullanıldığı da, pastanın daha uzun ömürlü olmasını sağlar.
Antioksidan özelliği sayesinde vücuttaki zararlı toksinlerin atılmasına yardımcı olan kekik, özellikle toksinlerin biriktiği karaciğeri korumada oldukça etkilidir. Düzenli olarak tüketildiğinde karaciğerde oluşan hücre hasarının önüne geçer, başta karaciğer olmak üzere tüm vücudu toksinlerden arındırır.
Kekiğin çayı kanın pıhtılaşmasını yavaşlatabilir. Bu nedenle kan sulandırıcı ilaç kullananlar kekik çayı tüketmemeli ya da içmeden önce doktorlarına danışmalıdır. Ayrıca ameliyat sırasında ve sonrasında da ekstra kanama riskini artırabileceği için tüketilmemelidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri