Çilek mevsimi ilkbahardır. Mart, nisan ve mayıs aylarında çilek yetişir; pazar ve manav tezgahlarında tazesini bolca tüketebilirsiniz.
Çilek çekirdeğini toprağa ektikten sonra 20-25 gün sonra çimlenmeye başlayacaktır. Çilekler fide olarak dikiminden 3 veya 4 ay içinde meyve vermeye başlayacaktır.
Çilek ilkbahar aylarında yetişen ve tüketilen bir meyvedir. Bu bitkinin yetiştiriciliği farklı toprak türlerinde yapılabilir. Ancak toprağının mineral açısından zengin olması gerekir. İlkbahar mevsiminde sürgünleri sürekli uzayan çileklerin sürekli tomurcuk vermesi meyve devamlılığı sağlar.
İlk hasadına mayıs ayının sonunda başlanan ve 7 kez hasat edilen çileğin son hasadı Aralık ayında yapılacak.
Akdeniz koşullarında Ağustos dikimlerinde Mart-Nisan'da hasat yapılır. Genelde tek yıllık yapılır, soğuk bölgelerde 2-3 yıl verim alınabilir, buralarda dikim Haziran-Temmuz'a kayar. Dikimden hemen sonra çıkan çiçekler koparılır.
İlgili 35 soru bulundu
Mayıs sonu Haziran gibi çiçek açan çilek fideleri ilk yıl az miktarda olsa da meyve verir. Asıl olarak bir sonraki yıl tam anlamıyla meyve vermeye başlar.
Bir kök 1 kg çilek veriyor. 1 dönüm toprağa yaklaşık 5 bin kök fide dikiliyor. Bir dönümün bir dönemdeki verimi 5 ton çilek.
Bu nedenle çileğin toprağa dikilmeden önce toprağının azot açısından zengin gübre ile desteklenmesi önemlidir. Fidelerin dikileceği toprakta balık sırtı olması ve dikimden bir süre sonra toprağa amonyum sülfat içeren çiftlik gübresi eklenmesi çilek kalitesini ve verimini arttırır.
Ancak kaliteli ve lezzetli çilekler için mutlaka her gün 5-6 saat direkt güneş görmesi gerekir. Sulama: Çilek, meyve zamanı bol su ister. Toprağın kurumasına fırsat vermeden hemen sulanması gerekir.
Yozgat'ta Mayıs ayında başlayan çilek hasadı Ağustos ve Eylül ayı sonuna kadar devam ediyor. Kokusu, rengi ve büyüklüğü ve hormonsuz olması özelliği ile de dikkat çeken yediveren çileğinin yaz ortasında yetişmesi üreticilerin yüzünü güldürdü.
Yaz Meyveleri ile Yapabileceğin Reçeteler
Yaz meyveleri denilince ülkemizde ilk akla gelenler; karpuz, kavun, şeftali, kayısı, vişne, kiraz, üzüm, incir, nektarin, mor erik, karadut, yeşil erik, çilek ve böğürtlen.
2. Çilek. Folik asit içeriği en yüksek olan meyvelerden bir tanesi olan çilek, ilkbahar aylarından yazın başlangıç dönemlerinde kadar bulunabilen oldukça sevilen bir meyve türüdür.
Kırmızı renkteki yaz meyveleri olan çilek, kiraz, böğürtlen ve karadut içerdikleri yararlı bileşikler sayesinde kalp- damar sağlığını korumada oldukça yararlıdır.
Kışı bu şekilde geçiren bitkiler ilkbahar ve yaz aylarında sulanır. Bu nedenle karık sulamada ilkbaharda yağış olmadığı durumlarda haftada bir sulama yapılmalıdır. Damla sulama günlük buharlaşmaya bağlı olarak düşük debi ve su miktarlarında günlük sulama yapılabileceği gibi 3-4 günde bir de sulama yapılır.
Yetişkin bir çilek fidesi yılda 1,5 kilogram meyve veriyor, 6 dönüm arazide yıllık 20 ton üretim yapmayı hedefliyorum. Bir kilogram verse dahi hedefime ulaşabiliyorum.
SAKSIDA ÇİLEK KAÇ GÜNDE BİR SULANIR? Çileklerinizi bahar aylarında 7-10 gün, yaz aylarında ise 4-5 gün aralıkla sulamalı veya damla sulamada, yağışlı günler hariç devamlı damlama sağlamalısınız.
Çilekte çiçekler salkım şeklindedir.Buna değişmiş gövdede denilebilir. Çilekte iyi tozlanma gereklidir.İyi tozlanmış meyvelerde şekil bozukluğu olur.Tozlanmadan sonra meyve genelde 30-35 günde olgunlaşır. Çilekte kısa günde çiçek gözleri, uzun günde kol gelişimi olur.Bu sebeple çilekte verim ile gün uzunluğu ijgilidir.
Çilek güneşi seven bir meyve olduğu için yetiştirildiği tarlalarının mutlaka güneş görmesi gerekmektedir Güneş olmazsa çileklerin fideleri kavruk ve küçük olur.
Ürünün ömrünü uzatmak için hasattan hemen sonra 0 °C'ye soğutulmalı ve 0 °C'de muhafaza edilmelidir. Ürünün sıcaklığı hasat edildiği yerde 30 °C'ye kadar çıkabilir ve çileğin 0 °C'de 4 saat beklemesi %40 oranında fire ile sonuçlanabilir. Paletlenmiş halde zorlanmış hava akımı ile ön soğutulması tavsiye edilmektedir.
İçinde bulunan kuru yaprakları ayırdığımızda üretimde artış oluyor. Budamaya mart ayında başlıyoruz. Bu çalışma yaklaşık iki hafta sürüyor. Daha sonra sulamaya başlıyoruz ardından da yavaş yavaş çilek çıkmaya başlayacaktır.
Çilek çok yıllık bitki olmasına karşılık ekonomik ömrü ortalama 3 yıldır. Ancak ülkemizde bu süre aşılmaktadır. Aynı çilek bitkisinden 6-7 yıl ürün alınmaktadır. Bu durum verimliliği düşürmekte ve hastalık-zararlı etmenlerin çoğalmasına ve toprak yorgunluğuna neden olmaktadır.
Çilek üretimi yapan vatandaşlara, "Çilek Yetiştiriciliği Projesi" kapsamında fide, su borusu, malç desteği verilir. Aynı zamanda serada çilek yetiştiriciliği yapmak isteyen çiftçiler, KOSGEB'e başvuru yaparak 60 bin lira ile 370 bin lira arasında hibe alabilir.
Çilek kaç kere toplanır? İlk hasadına mayıs ayının sonunda başlanan ve 7 kez hasat edilen çileğin son hasadı Aralık ayında yapılacak.
Tozlanmadan sonra meyve genelde 30-35 günde olgunlaşır. ÇİLEĞİN GÜN UZUNLUĞUNA DUYARLILIĞI Çilekte kısa günde çiçek gözleri, uzun günde kol gelişimi olur.
Türkiye'de çilek hangi bölgede yetişir sorusunu Akdeniz Bölgesi şeklinde cevaplamak mümkündür. Akdeniz Bölgesi'nden sonra ise Ege ve Marmara gelir. İl olarak en çok çilek üretiminin yapıldığı yerler Mersin, Aydın, Muğla ve Konya'dır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri