Ticari tanım: Ticari standartlara uygun boyutlarda blok verebilen, kesilip parlatılan veya yüzeyi işlenebilen ve taş özellikleri (malzeme özellikleri) kaplama taşı normlarına uygun olan her türden taş (tortul, magmatik ve metamorfik) ticari dilde mermer olarak bilinmektedir.
Mineral bileşim ve oranlarına göre
Kalsiyum karbonat minerallerinin deniz dibinde çökelip taşlaşmasıyla oluşan bir metamorfik kayaçtır. Kalkşist; %60-70 kalsit içerir. Şisti yapıda ve yönlü dokuya sahiptir. Klorit, epidot, m,ka ve lepidolit gibi diğer mineralleri içerebilir.
Doğal bir taş olan ve günümüzde birçok alanda kullanılan mermer kalker ve donomitik kalkerlerin basınç ve ısı altına kalıp, metamorfizmaya uğrayıp, yeniden kristalleşmesi ile birlikte oluşur.
Metamorfik kayaç kategorisinde bulunan hakiki mermer, oldukça serttir ve dış etkenlere karşı dayanıklıdır. Aynı zamanda bu taş kesilebilir, şekil verdirilebilir ve parlatılabilir özelliktedir. Dolayısıyla mermerin hem yüzey kaplamalarda kullanımı hem de çeşitli dekoratif eşya yapımı mümkündür.
Başkalaşım kayaçları ya da metamorfik kayaçlar, magmatik ve tortul kayaçların çeşitli etkilerle (örneğin basınç, sıcaklık) değişime uğraması sonucu oluşurlar. Mermer, başkalaşım kayaçlarına bir örnek olarak verilebilir.
İlgili 33 soru bulundu
Mermer Hangi Taş Grubuna Girer? Mermer, metamorfik kayaç türüdür ve genellikle karbonat minerallerinden oluşur. Bu nedenle, mermer kalker taşı grubuna girer. Kalker, kalsiyum karbonat minerallerinden oluşan bir tortul kayaçtır.
Grub Madenler” sınıfında “Mermer, Dekoratif Taşlar Traverten, Kalker, Dolomit, Kalsit, Granit, Siyenit, Andezit, Bazalt ve benzeri taşlar” tanımlaması ile verilmektedir. Bu nedenle mermerlerin kendi içerisinde daha detaylı olarak sınıflandırılmasında yarar bulunmaktadır.
Mermer Özellikleri
Bileşim açısından ise %90-98 CaCO3 (Kalsiyum karbonat) üzerinden oluştuğu görülmektedir. Aynı zamanda düşük olan MgCO3 (Magnezyum karbonat) içerdiği biliniyor.
Mermer, kalsit, dolomit gibi minerallerden oluşan metamorfik bir kayaçtır. Bu doğal taş, yüksek basınç ve sıcaklık altında kireçtaşının kristalleşmesiyle oluşur, bu da ona kendine özgün damarlı ve çekici bir görünüm kazandırır.
Doğal taş yapısına sahip olan granit, büyük bloklar halinde çıkarılıp, kesilip, istenilen şekil verildikten sonra cila yapılarak kullanılır. Yüksek dirençli bir yapısı bulunurken, çok zor çizilir ve suya karşı yüksek dayanıklılık sağlar.
Ekonomik şartlara göre mermer türleri üçe ayrılır. Normal mermerler, sert mermerler ve traverten oniks mermerler. Bu mermerlerin özellikleri ise şu şekildedir; Normal mermerler; dolomit, konglomera.
Çoğu mermer, yer kabuğunun geniş alanlarının bölgesel metamorfizmaya maruz kaldıkları yakınsak plaka sınırlarında oluşur. Bazı mermerler, sıcak magma tabakasıyla kireç taşı veya dolomitin temas etmesiyle oluşur.
Mermer, metamorfik hareketlerin zamanla oluşturduğu kireçtaşının ısı ve basınca maruz kalmasıyla oluşur. Çoğunlukla mineral kalsitten (CaCO 3 ) oluşmakta ve genellikle kil mineralleri, mikalar, kuvars , pirit , demir oksitler ve grafit gibi diğer mineralleri de içerir .
jeolojide mermer madendir. madencilik işletme yöntemleri konulu makaleler var ekonomik olarak değerli olduğu, devlet tarafından maden ocağı kabul edildiği ve konu ile ilgili jeologların maden makaleleri olduğuna göre mermer madendir.
Mermer, oluşması milyonlarca yıl alabilen bir doğal taştır
Bir metamorfik kayaç olan mermer kalker ve dolomittik kalkerlerinin yeniden kristalleşmesiyle meydana gelir. Yapısının %75'inden fazlası kalsiyum karbonattan oluşur. Mermerin doğada oluşumu milyonlarca yılı bulabilir.
Ülkemizde çok geniş alana yayılan mermer maden ocakları; İzmir, Gebze, Kütahya, Niğde, afyon, Bilecik, Yozgat, Koçhisar pek çok ilde bulunmaktadır. Rezervler Trakya ve Anadolu boyunda geniş bir bölgede yer almaktadır.
Bileşiminde Kalsiyum Karbonattan Oluşur. Üstelik düşük oranda Magnezyum karbonat içermektedir. Kısaca mermer kalker adı verilen kireç taşlarının metamorfizma geçirmesinden dolayı oluşan bileşimdir. Metamorfizma yer altı derinliklerinde yüksek basınç ve sıcaklıktan dolayı oluşur.
bazı mermerlerin yapısında bulunan kalsiyum karbürü tükürüğünüzde ıslatıp, salyanızdaki su ile tepkimeye sokuyorsunuz. bu tepkime de asetilen gazı ortaya çıkartıyor. kokladığınız şey işte bu gaz. e peki evde neden kokmuyor diyorsanız; mermer ne kadar az işlenmişse içinde o kadar fazla kalsiyum karbür kalır...
Ocakların %90'ı Ege ve Marmara Bölgesinde yoğunlaşmıştır. Mevcut ocakların %27'si Balıkesir, %24'ü Afyonkarahisar, %12'si Bilecik, %8'i Denizli, %6'sı Muğla ve % 4'ü de Eskişehir İllerinde yer almaktadır. Bu bölgelerdeki üretim tüm üretimin %65'ini oluşturmaktadır.
Ülkemizde mermerin nitelikli bir şekilde çıkarıldığı ve kullanıldığı temel bölgeler arasında Marmara Adası, Afyon, Kırşehir, Kütahya, İzmir ve Tokat yer almaktadır. Bu temel bölgeler dışında özellikle yine Yozgat, Gebze, Niğde, Koçhisar, Bilecik gibi alanlarda da mermer ocakları yer almaktadır.
Genelde de ortamın sıcaklığı, beden sıcaklığından (36 C) düşüktür. Mermerin ısı iletim hızı yüksek olduğundan mermere dokununca hızlı bir şekilde ısı kaybedersiniz ve bu yüzden soğukmuş gibi hissedersiniz.
Türkiye genel olarak Alp-Himalaya dağ kuşağı üzerinde bulunduğu için doğal olarak mermer yatakları yönünden oldukça zengindir. Özellikle Batı Anadolu'da Menderes, Menteşe, Kazdağ, Istıranca, İç Anadolu'da Kırşehir, Doğu Anadolu'da Bitlis masifleri, Elazığ ve çevresi oldukça zengin mermer yataklarına sahiptir.
Mermer çeşitleri, doğal bir kayaç türüdür ve genellikle kireçtaşı veya dolomit gibi kalker minerallerinin uzun süreli ısı ve basınç etkisiyle dönüşmesi sonucu oluşur. Bu süreçte mineraller kristalleşir ve mermerin özgü olan doku ve desenler oluşmaya başlar.
Dünyadaki mermer rezervlerinin yüzde 40'ının ülkemizde olduğu tahmin edilmektedir. Bu mermer rezervine traverten, magmatik orjinli kayaçlar ve mermer olarak kullanılabilecek niteliklerde diğer kayaçlar da dahildir.
Mermer granite göre daha yumuşaktır çünkü farklı oluşum evrelerine sahiptirler, granit oluşum evresini geç tamamladığı için daha sert ve geçirgenliği daha azdır mermer ise daha yumuşak olmasından dolayı leke tutar ve çizilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri