Çilek servis edilmeden ya da kullanılmadan önce yıkanmalı ve sapları da o zaman koparılmalıdır. Eğer çileğin ömrünü biraz daha uzatmak istersen oda ısısındaki elma sirkesi eklenmiş suda bir süre beklettikten sonra çilekleri çıkarmalı tek tek kuruladıktan sonra buzdolabına almalısın.
İşte çileğin ömrünü uzatan yöntem...
Oda sıcaklığında bekleyen suyun içine bir çay bardağı elma sirkesi koyun. Çilekleri sirkeli suyun içine atın ve 15 dakika bekletin. Çilekleri suyun içinden çıkardıktan sonra tek tek kurulayın ve buzdolabına kaldırın. Bu işlemin ardından çileklerinizin ömrü 3-4 gün daha uzayacaktır.
Çilek su ile dolu, yumuşak bir meyvedir. Oda sıcaklığındansa buzdolabında saklamak gerekir. Buzdolabında ise 2-3 güne kadar saklanabilir. Çilekler kese, poşet ya da saklama kabı içerisinde buzdolabında saklanmalıdır.
Ana Sayfa » Sıkça sorulan sorular » Çilek dışarıda bozulur mü? Çilek su ile dolu, yumuşak bir meyvedir. Oda sıcaklığındansa buzdolabında saklamak gerekir. Buzdolabında ise 2-3 güne kadar saklanabilir.
İlgili 19 soru bulundu
Çilek çok yıllık bitki olmasına karşılık ekonomik ömrü ortalama 3 yıldır. Ancak ülkemizde bu süre aşılmaktadır. Aynı çilek bitkisinden 6-7 yıl ürün alınmaktadır. Bu durum verimliliği düşürmekte ve hastalık-zararlı etmenlerin çoğalmasına ve toprak yorgunluğuna neden olmaktadır.
Normalde çilekler birbirine sürtmesi nedeniyle deforme olur, toplandıktan sonra raf ömrü de en fazla 5-6 gündür. Bu üretim ve sosyal mesafeli paketleme yöntemiyle raf ömrü 10 güne kadar çıkıyor.
* Saplarından ayrılmış çilekleri su dolu bir kabın içerisine doldurun. * Çilekler burada 5-10 dakika beklesin. Bu sayede kum ve toprak gibi kalıntıları suyun dibine çökecektir.
Bozulmaya yüz tutmuş böğürtlen, çilek, ahududu, ananas ya da kavun gibi meyveleri blender yardımıyla püre haline getirin. Böylece meyveli smoothie yaparken bu püreyi kullanabilirsiniz.
Çilek, alındıktan sonraki iki gün boyunca buzdolabında saklanmalı ve buzdolabının derecesi maksimum 4 derece olmalıdır. Çilek yıkanmadan saklanmalıdır, eğer yıkanıp saklanırsa bozulma hızı artacaktır. Çilek saklanırken sapları da koparılmamalıdır, çünkü bu da bozulma hızını artırır.
-10 dereceye kadar soğuğa dayanabilen bir bitki olan çilek, kumlu tınlı ve hafif toprakları sever.
Çileklerin kötü veya bozuk olup olmadığını nasıl anlarım? Bozulan çilekler tipik olarak yumuşak ve peltemsi hale gelir ve renkleri bozulur; küf ortaya çıkarsa veya çilek kokusunda veya görünümünde değişiklik varsa çilekleri atın.
Dalında çilek çürümesi yaş çürüklük olarak adlandırılan bir hastalık türü olmaktadır. Kurşuni küf hastalığına neden olan bir hastalık türü grubuna girmektedir. Ayrıca hastalık genellikle çilek fidesinde çiçek, yaprak, yaprak sapı ve meyvede görülmektedir.
Derin, geçirgen, nemi tutan toprak sever, kireçli toprağı hiç sevmez. Kumlu, süzek toprak ona çok güzel bir hediye olur. Köklerini nemli tutun ama su içinde kalmalarını engelleyin.
Çilekler ve diğer taze meyveler oldukça gözenekli ve bu özellikleri nedeniyle ortamdaki nemi zahmetsizce emiyor. Bu da yüzeylerinde küf sporlarının gelişmesi için ideal. Bu yüzden çilek en çabuk bozulan meyveler arasında yer alıyor.
Bir meyve çürükse, ancak herhangi bir küf belirtisi göstermiyorsa, çürük kısım kesilebilir. Küflü bir çilek atılmalıdır. Yanlışlıkla küflü bir çilek yerseniz, bu küfün küçük bir miktarının sizi hasta etmesi olası değildir. Daha fazla miktarda yerseniz bazı mide rahatsızlığı belirtileri yaşayabilirsiniz.
Lekeli ve olgunlaşmış meyveleri kurtarmak için meyve salatası gibi lezzetli tarifler yapabilirsiniz. Ayrıca meyve şişi ve hatta smoothie gibi atıştırmalıklar da hazırlayabilirsiniz. Çok miktarda olgun meyve için çözüm reçeldir. Şekerle pişirilmeli ve hava geçirmez kaplara konulmalıdır.
Paylaşılan videolarda tuzlu suya atılan çileğin içerisinden böceklerin çıktığı görüldü. Bu tür meyvelerde kurtçukların görülmesinin çok normal olduğunu belirten Gıda Mühendisi Prof. Dr. Bülent Nazlı, bu durumun doğanın döngüsü olduğunu ve sağlık açısından risk oluşturmayacağını açıkladı."
Evde sirke bulamadınız ve etkili bir temizleme yöntemi arıyorsanız bir kabın içerisine su koyun ve içne 1 çay kabartma tozu koyun çözülene kadar karıştırın. Daha sonra yıkamak istedğiniz bütün çilekleri içine koyup yaklaşık 5 dakika kadar bekleyin. Sonrasında soğuk suyla yıkamayı ihmal etmeyin.
Tüketmeden önce uzmanlar sık sık çileğin doğru bir şekilde yıkanması gerektiğini söylüyor. Çilek, yıkanmazsa vücutta iltihap oluşumuna sebep olabilir. Bu sorunla karşılaşmamak için çilekleri doğru şekilde temizlemek gerekiyor.
Birçok sebze ve meyve poşetlenip gelişigüzel bir şekilde buzluğa yerleştirilebilir; ancak çilek özenle yaklaşılması gereken meyvelerden biridir.
Çilekler önce bol suyla yıkanmalı, sularının tamamen süzülmesi ve kendi kendilerine kurumaları beklenmelidir. Eğer acelen varsa çilekleri tek tek kurulayabilirsin. Sonrasında çilekler birbirine değmeyecek şekilde büyük tepsilere serilmeli ve önce bu şekilde dondurulmalıdır.
Paylaşılan videolarda tuzlu suya atılan çileğin içerisinden böceklerin çıktığı görüldü. Bu tür meyvelerde kurtçukların görülmesinin çok normal olduğunu belirten Gıda Mühendisi Prof. Dr. Bülent Nazlı, "Kelebek, böcek ve sinekler üreme dönemlerinde yumurtalarını meyvelerin üzerine bırakabiliyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri