LPG Şamandıra Arızası gösterge paneli bölümünden kolaylıkla anlaşılabilen bir problemdir. Problemin yaşanma nedenleri farklılık gösterilse bile genellikle şamandıranın bağlantı kurduğu bölgelerle tamamen iletişimi kesmesi, depo bilgisinin aktaramaması gelmektedir.
Gösterge yalnızca belirli pozisyonlarda düzgün çalışır: Şamandıra kısmı arızalı ise yakıtın bazı seviyelerinde düzgün çalışabilir. Örneğin, tam dolu bir depoyu yarısına kadar sağlıklı bir şekilde ölçüp daha sonra ölçümü kesebilir. Bu durumda yakıtınız yarımın altına düştüğünde çalışmayıp sabit kalacaktır.
Oluşan gaz yüzey yakınlarında toplanacağından hava akımı ile uzak bölgelere taşınabilir ve buralarda uygun ortam bulduğu takdirde alev alarak yangına ve/veya patlamaya sebep olabilir. Eğer uygun düzenek varsa, su spreyi ile gaz haldeki LPG yi dağıtmaya çalışınız.
LPG şamandırası, LPG tankının üzerine monte edilir. Gaz dolum seviyesini ayarlar ve depodaki mevcut gaz miktarını üzerindeki sensör sayesinde algılayarak aracın içindeki LPG seviye gösterge anahtarına iletir. … Tank içerisinde kalan %20 lik kısım, tankın sıcaktan genleşmesine olanak sağlar.
lpgden yana sıkıntınız yok, araç benzine geçtiğinde lpg tamamen bitmiş olmaz tankta 7-8 lt lpg kalmış olması normaldir. motorun soğukken geç çalışması için de görmeden ne desek boş. lpg regülatörü ömrünü tamamlamış olabilir, akü ömrünü dolduruyor olabilir.
İlgili 30 soru bulundu
Araba gaz kelebeğinin kesilmesinin en yaygın nedeni kirli hava filtresidir. Hava filtresi kir veya diğer kalıntılarla tıkandığında, motora giden hava akışını kısıtlayarak güçte ve hızlanmada azalmaya neden olur.
İdeal pompa basınç değeri 9-13 bar arası olması gerektiğini söylüyorsunuz ancak istasyonda pompa üzerinde görünen basınç 9 bar'dan daha düşük, sebebi nedir? Bunun 2 sebebi olabilir. Birincisi araca dolum başlamadan önceki basınç değeri okunmuştur, bu durumda araca dolum yapılırken olan basınca bakılmalıdır.
LPG Şamandıra Arızası gösterge paneli bölümünden kolaylıkla anlaşılabilen bir problemdir. Problemin yaşanma nedenleri farklılık gösterilse bile genellikle şamandıranın bağlantı kurduğu bölgelerle tamamen iletişimi kesmesi, depo bilgisinin aktaramaması gelmektedir.
Orijinal parça kullanmama veya üretim hatası, bu arızaların başlıca nedenidir. Su deposunda bulunan şamandıra depo dolduğu zaman otomatik olarak suyu keser ve depo her zaman dolu bir şekilde bekler. Şamandıra arızalandığı zaman sürekli su akar ve su kesilmez.
Lpg filtresi tıkanırsa aracınızda ilk başta güç kaybı yaşayacaksınız. Bununla birlikte lpg filtresinde geçen tortular ve yabancı materyaller enjektör valfinize zarar verecektir. Tamamen tıkandığında aracınız artık lpg ile çalışmayacaktır.
Motorun performansında yaşanan düşüşün farklı nedenleri olabilir. Hava filtresinin tıkanması ya da arızalanması da bu durumlar arasında yer alır. Motor yeterli havayı alamazsa yakıtı olması gereken verimlilikte işleyemez. Bu da yokuşta çekiş sorunu, araç sollarken yaşanan çekiş sorunu gibi durumlara yol açabilir.
Sadece rölanti içindir o vida. Araç rölantide çalışırken, motor vakumu yetersiz olduğu için, sarı vidanın bağlı olduğu devre, lpg nin kendi basıncı ile çalışır. Açılınca fazla gaz verir, kapanın kısar.
Yakıt Göstergesinde Ani Değişiklikler: Otomobil durağan bir konumdayken bile yakıt göstergesinin aniden yükselip alçaldığını gözlemleyebilirsiniz. Yakıt Işığı Sürekli Yanıyor: Eğer yakıt ışığı sürekli yanıyorsa ve tankta yeterli yakıt olduğundan eminseniz, bu şamandıra arızasının bir işareti olabilir.
Şamandıra Sıkça Sorulan Sorular
%5 indirimle Lineaeffe Porta Nightlıght Şamandıra 30gr 141 TL'ye, %34 indirimle Tezeller 3/4" Flatör (Şamandıra) 114 TL'ye, %36 indirimle Captain Eva Renkli Şamandra Yuvarlak Top Model D 30 gr 49 TL'ye, %10 indirimle Zargana Olta Şamandırası Bulrag 30 Gr 41 TL'ye sahip olabilirsiniz.
Benzin Pompası Arızasının Detaylı Tespiti
- Test edilen LPG'li bir araç, OBD cihazına bağlanarak arıza yeri tam olarak tespit edilebilir. - Benzin pompasının tüm parçaları teker teker kontrol edilerek detaylı incelenebilir. - Yakıt pompasının rölesi söküldükten sonra röle hafifçe sallanarak test edilebilir.
Motora gaz verdiğiniz esnada ekleme ya da boğulma gibi gaz almama sorunları meydana geliyorsa bu da pompa arızasının habercisidir. Aracınız olması gerektiği gibi hızlanmıyor ise veya gözle görülür bir biçimde performans kaybı mevcutsa pompa arızası olabilir.
Klozet şamandırası iki sebepten dolayı suyun üstünde durmaz. Birincisi klozet şamandırası patlamış olabilir. Diğer sebep ise, klozet şamandırasının içine su girmiştir ve suyun ağırlığından dolayı suyun üstünde duramıyordur. Klozet şamandırası suyun üstünde kalmazsa, doldurma musluğunun su akıtmasını engelleyemez.
LPG dağıtım şirketlerinin depolama tanklarında bulunur.
Bilgisayarlara yüklenen bu program sayesinde regülatörün ayarı manifold basıncı olarak görmek mümkün olmaktadır. Lpg regülatörü basınç değerinin ise 1 ile 1,2 basr arasında olması gerekir.
LPG sistemini oluşturan bütün parçalar Avrupa standardı ECE R 67-01'e uygundur. Araçta regülasyon gereği ve ilave oluşturulan emniyet koşulları ; TANK : 67,5 bar iç basınca dayanacak, ~3 mm saç kalınlığına sahip özel sacdan üretilmiştir. Full dolu tank güneş altında bekletilmesi durumunda ~13 bar basınca ulaşır.
Bunu nasıl kontrol ederiz derseniz; LPG pompasının ekranının olduğu yerin altında veya yanında ibreli bir basınç göstergesi olması zorunludur. İşte o gösterge 9 bardan aşağı gösteriyorsa hileli bir pompadasınız demektir. Ancak bu basınç 15 santigrat derece için geçerlidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri