Çilek mevsimi ilkbahardır. Mart, nisan ve mayıs aylarında çilek yetişir; pazar ve manav tezgahlarında tazesini bolca tüketebilirsiniz. Çilek hangi ayda yenir, ne zaman çıkar sorunuzu mart-nisan aylarından haziran sonlarına kadar şeklinde yanıtlayabiliriz.
Akdeniz koşullarında Ağustos dikimlerinde Mart-Nisan'da hasat yapılır. Genelde tek yıllık yapılır, soğuk bölgelerde 2-3 yıl verim alınabilir, buralarda dikim Haziran-Temmuz'a kayar. Dikimden hemen sonra çıkan çiçekler koparılır.
Ana Sayfa » Sıkça sorulan sorular » Kış mevsiminde çilek yenir mi? Kış aylarında üretilen çileğin normal mevsimde üretilen çilekle aynı kalitede olduğunu anlatan Tarhan, ağustos ayında dikime başlanan çilek fidelerini kasım ayında hasat ettiklerini belirtti.
Çilek yetiştirmede genellikle en uygun zaman Temmuz- Ağustos aylarıdır. Çileğin hangi zamanda çimlendirileceği, bölgeden bölgeye değişiklik gösterir. Kış aylarının ılık geçtiği bir bölgede yaşıyorsanız, Ekim- Kasım aylarında ekim yapabilirsiniz.
Folik asit içeriği en yüksek olan meyvelerden bir tanesi olan çilek, ilkbahar aylarından yazın başlangıç dönemlerinde kadar bulunabilen oldukça sevilen bir meyve türüdür.
İlgili 34 soru bulundu
Çilekte çiçekler salkım şeklindedir.Buna değişmiş gövdede denilebilir. Çilekte iyi tozlanma gereklidir.İyi tozlanmış meyvelerde şekil bozukluğu olur.Tozlanmadan sonra meyve genelde 30-35 günde olgunlaşır.
İl olarak en çok çilek üretiminin yapıldığı yerler Mersin, Aydın, Muğla ve Konya'dır. Üretim alanı olarak ise Mersin ve Konya ile beraber Bursa da ilk sıralarda yer alır.
Çilek, ilkbahar, yaz, sonbahar ve kış aylarında dikilebilir.
Yozgat'ta Mayıs ayında başlayan çilek hasadı Ağustos ve Eylül ayı sonuna kadar devam ediyor. Kokusu, rengi ve büyüklüğü ve hormonsuz olması özelliği ile de dikkat çeken yediveren çileğinin yaz ortasında yetişmesi üreticilerin yüzünü güldürdü.
İlk hasadına mayıs ayının sonunda başlanan ve 7 kez hasat edilen çileğin son hasadı Aralık ayında yapılacak.
Yaz Meyve ve Sebzeleri Neler? Meyveler: Karpuz, kavun, şeftali, kayısı, vişne, kiraz, üzüm, incir, nektarin, mor erik, karadut, böğürtlen, yeşil erik, çilek.
Dünya çilek üretiminde 2019 yılı itibarıyla 3,2 milyon ton ile Çin ilk sırada, 1 milyon tonluk üretimi ile ABD ikinci, Meksika ise 861 bin ton ile üçüncü sırada yer almaktadır.
Çilek özellikle yaz meyvesi olarak bilinen bir meyve iken son zamanlarda seralar içerisinde yetiştirilmesiyle her mevsim bulunabilen bir meyvedir.
Mayıs sonu Haziran gibi çiçek açan çilek fideleri ilk yıl az miktarda olsa da meyve verir. Asıl olarak bir sonraki yıl tam anlamıyla meyve vermeye başlar.
Çilek, tozlanma sonrası 30-35 içinde olgunlaşmaya başlar. Çilek fidesi ekimden yaklaşık 3-4 ay içerisinde meyve verecektir. Çileğin meyve vermesi toprağın yapısı, sulama ve güneş gibi bazı unsurlara bağlı olarak değişiklik gösterebilir. Doğru koşularda yetiştirilen çilekler kısa sürede meyve vermeye başlayacaktır.
Bir kök 1 kg çilek veriyor. 1 dönüm toprağa yaklaşık 5 bin kök fide dikiliyor. Bir dönümün bir dönemdeki verimi 5 ton çilek.
Çilek mevsimi ilkbahardır. Mart, nisan ve mayıs aylarında çilek yetişir; pazar ve manav tezgahlarında tazesini bolca tüketebilirsiniz. Çilek hangi ayda yenir, ne zaman çıkar sorunuzu mart-nisan aylarından haziran sonlarına kadar şeklinde yanıtlayabiliriz.
Erzincan'ın Üzümlü ilçesindeki çilek üreticileri, havaların sıcak gitmesi nedeniyle kasım ayında hasada devam ediyor. Kış mevsiminin uzun ve soğuk geçtiği iller arasında yer alan Erzincan'ın Üzümlü ilçesindeki çilek üreticileri, yazın başladıkları hasadı sürdürüyor.
Latince de Fragaria Ananassa adı ile anılan çilek, gülgiller ailesine mensuptur. Bahar aylarında beyaz beyaz çiçeklenmeye başlar ve bir ay kadar sonra kırmızı, pembe bazen de beyaz renklerde meyveler vermeye başlar.
Akdeniz iklimi yaz mevsimlerinde sıcak ve kurak geçmekle birlikte kış mevsimlerinde ise ılık ve yağışlı geçmektedir. Bu neden ile çilek meyvesinin en fazla yetiştiği bölgeler sırası ile Akdeniz Bölgesi, Ege Bölgesi ile Marmara Bölgesi şeklindedir. Ayrıca en fazla çilek üretiminin yapıldığı il ise Muğla olmaktadır.
C Vitamini Zengini
Farklı vitamin ve mineralleri içeren çilek, C vitamini, manganez, folat (B9 vitamini) ve potasyum açısından zengindir. C vitamini sayesinde bağışıklık sistemi ve cilt sağlığını korur.
En Verimli Çilek Fidesi; Portala ve Yediveren çeşitler en verimli çeşitlerdir. Portala çeşitleri her türlü toprakta yetişir. Güçlü çiçeklenmesinden dolayı bahar ve yaz dikimine de çok iyi uyum sağlar. Çünkü bu çeşitler güçlü bir bitki yapısına sahiptir.
Dünyada, adlandırılmış 20'den fazla çilek türü vardır; ayrıca, çeşitli melezler ve kültivarlar da bulunur. Dünya çapında ticari olarak en çok yetiştirilen çilekler, bahçe çileği olarak adlandırılan Fragaria × ananassa melezinin kültivarlarıdır. Çilekler, yoğun C vitamini barındırırlar.
Günümüzde Çilek Yetiştiriciliği
Günümüzde en çok tüketilen, bordomsu kırmızı renkli ve iri çeşidin anavatanı Amerika'dır. İki yaban çileğinin (Fragaria Virginiana – Fragaria Chiloensis) melezidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri