Cilt hastalıklarını iyileştirir.Egzama ve çeşitli kaşıntıları giderir.Mide şişmelerini önler.İştah açar. Bağırsak kurtlarını döker.Mide, akciğer ve göğüs üşümelerine iyi gelir. Her türlü kalp ağrısını giderir.İç hastalıklardan meydana gelen vücut terlemesini önler. Baş ağrısını keser.
Bağırsakları temizleyerek sindirim sistemine özellikle çok faydalıdır ve sindirim sistemini kuvvetlendirmektedir. Doğal antibiyotiktir, kanı temizler, hastalıklar da tedavi edicidir, kalbe iyi gelir, enfeksiyonlu hastalıklarda vücudu korur ve kuvvetlendirir.
Organik reçelin özellikle önerildiği kişiler
- Böbrek yetmezliği olan ve yüksek kalorili diyetler önerilen kimselerin beslenme listelerinde organik reçel en kaliteli enerji kaynaklarından biri olarak yer alır. - Çocuk obezite ve beslenme bozuklukları tedavisinde, yine organik reçel sıklıkla kullanılan bir üründür.
Reçel çeşitlerinin içerisinde bulunan C vitaminine baktığımızda; vişne reçeli 0.4 mg,kayısı reçeli 7.2 mg, çilek reçeli 32.4 mg, portakal reçeli 28.2 mg, incir reçeli 1.8 mg C vitamini içermektedir.
İlgili 34 soru bulundu
Reçel, meyvelerden elde edilen lezzetli bir marmelat ve tatlı türüdür. Mevsiminde toplanan meyveler, şeker, bal veya pekmez gibi tatlandırıcılarla kaynatılır ve kış aylarında da tüketilebilir. Kahvaltılıkları süsleyen reçel çeşitleri günün her öğününde de tüketilebilir.
Reçel Kilo Aldırır mı? Özellikle kahvaltılarda tatlı ihtiyacını gideren reçel çeşitleri, besin değerinin büyük kısmını şekerden aldığı için diyette uzak durulması gereken yiyeceklerdendir.
Sade yoğurdunt adınan hoşlanmayanlar için reçelli yoğurt lezzetli bir alternatif olacaktır. Yoğurtta ve sütte bulunan kalsiyum ve fosfor başka hiç bir yiyecekte yoktur.
Organik reçellerin içerisinde kullanılan meyveler, organik olması nedeniyle doğrudan anti kanserojendir. Bu sayede kanser riski olan kişilere reçel tüketimi yapmaları önerilir. Böbrek yetmezliği olan kişiler ya da yüksek kalorili diyetleri olan kişilerde de beslenme listelerinde genelde organik reçeller olması istenir.
Kayısı reçeli içinde bulundurduğu A, B1, B3 ve C vitaminleri sayesinde kişiyi hastalıklara karşı korur, lif yönünden zengin olmasıyla da bağışıklık sistemini güçlendirir. Besleyiciliği İle iştah açıcı özelliği olan kayısı reçelleri demir içerdiğinden kansızlığa iyi gelmektedir.
Şayet reçel yemediyseniz tabii ki. Onun dışında abartılmadığı sürece reçelin (şeker dışında) zararı değil faydaları vardır. Karaciğer ve göbek yağlanması olan kişilere ise zararı. Aşırı tatlı isteği olan kişiler de kendilerini sorgulamalıdırlar ve bir doktora görünmelerinde fayda vardır.
reçel bu şekilde konserve gibi olur ve 2-3 sene dayanır.. bu şekilde yapılan reçeller soğuduktan sonra ışık görmeyen serin mutfak dolaplarında dik konumda saklanır ..
Reçel, büyük yoğunlukta şeker içermektedir. Bu şeker meyve şekeri ve şeker pancarından elde edilmiş beyaz şekerdir. Şeker bir karbonhidrattır. Bu yüzden reçel karbonhidrat olarak bilinmektedir.
Şeker grubu: Şeker saf karbonhidrat olarak biliniyor ve sadece enerji içeriyor. Bu özelliğinden dolayı günlük beslenmede şekere çok az yer veriliyor ya da verilmiyor. Bunun yanında enerji ihtiyacı yüksek olan çocukların şeker, reçel, bal, pekmez ve benzerleri ile şekerli ve tatlı türünden besinleri (kek, dondurma vb.)
Genellikle reçel üretiminde sitrik asit tercih edilmektedir. Üretimde asit, ürüne genellikle çözelti olarak ilave edilmektedir.
İncir reçeli güçlü bir antioksidan kaynağıdır. Bu nedenle doğal bir antibiyotik görevi görerek kanın ve bağırsakların temizlenmesini sağlar. Aynı zamanda mide problemlerini de önleyerek hazımsızlığa iyi gelir. Bakteri ve virüslerin üremesini engelleyerek hastalıklara karşı vücudun direncini arttırır.
İçinde glikoz ve fruktoz bulunan hazır reçellerin fazla tüketilmesi, gerek içerdikleri kalori değeri gerekse fruktozun metabolik özelliklerinden, obezite ve diyabet başta olmak üzere birçok metabolik hastalığa yatkınlığı artırmaktadır."
Reçel kavanozlarını hava almayacak şekilde kapatın ve ters çevirerek bir süre daha dinlendirin. Reçellerinizi mümkünse serin ve kuru bir ortamda ya da orta ısıdaki buzdolabında saklamaya özen gösterin. Oda sıcaklığında, kuru ve serin bir ortamda, güneş ışıklarını doğrudan almayacak bir şekilde bekletmenizi öneririz.
Reçel zehirler mi? Üzerinde küf içeren jöle ve reçelleri kesinlikle atın. Küf, mikotoksin (sizi hasta eden zehirli bir madde) üretebilir. USDA ve mikrobiyologlar küfün dışarı alınması ve kalan reçel ya da jöle kullanılmaması gerektiğini özellikle vurguluyorlar.
Reçel ve marmelatlarda şekeri kestirmek için limon suyu ya da limon tuzu sulandırarak kullanılır. Bu işlem yoğunlaşıp kıvama gelen reçel ocaktan alınmadan 2-3 dakika önce yapılır. Reçelin şekerlenmesini önlemek için “Kıvama gelen reçelin içine limon suyunu ekleyerek 2-3 dakika daha kaynatarak ocaktan alın.”
Genellikle 1 kg meyve için 1,5-2 kg şeker, meyvenin cinsine göre de 2-3 bardak su konur. Dikkat !!! Reçelin kristalleşmesini önlemek için pişirme sırasında limon suyu veya limon tuzu kullanılmalıdır. Reçele limon tuzu veya limon suyu katıldıktan sonra iki dakikadan fazla kaynatılmamalıdır.
Çilekleri derin bir tencereye alın ve üstüne şekeri dökün. Bu durumda çilekleri ortalama 8-10 saat yani 1 gece civarı dinlenmeye bırakın. Sürenin sonundan çilekleri orta ateşte pişirmeye başlayın. Pişme esnasında ortaya çıkan köpükleri süzgeç yardımıyla sürekli temizleyin. 45 dakika kadar pişirme işlemine devam edin.
Çilek reçeli kanserden koruyucu reçellerden bir tanesidir. Çilek reçeli kemiklerin güçlenmesini ve kuvvetlenmesini sağlamaktadır. Çilek reçeli kan temizleyici özelliği ile de oldukça dikkat çeken reçellerden bir tanesidir. Çilek reçeli bünyesinde bulundurduğu C vitamini sayesinde bağışıklık sistemini güçlendirmektedir.
Çilek reçeli, C Vitamini açısından zengindir, cildin yenilenmesini ve nefes almasını sağlamaktadır. Aynı zamanda çilek reçelinin ağız ve diş etleri için faydaları bulunmaktadır. C vitamini dişlerin tutunduğu diş eti dokusunun güçlü ve sağlıklı kalmasına yardımcı oluyor.
Hemen Tüketecekseniz Dikkat
Eğer ki siz, yaptığınız reçeli kış boyunca saklamak değil hemen tüketmek istiyorsanız bu kez yapmanız gereken reçelin tamamen soğumasını beklemeden kavanoz kapağını kapatmamaktır. Aksi takdirde reçelin küflenmesine neden olabilirsiniz ki bu hoş olmayacaktır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri