Hyalüronik asit, eklemlerin fonksiyonlarını yerine getirebilmesi için oldukça önemlidir. Hyaluronik asit düzeylerindeki azalma olduğunda diz ekleminde yağlanma azalır. Dizin hareket fonksiyonların yeniden sağlayabilmek için eklem içine kayganlaştırıcı sıvı olarak bilinen hyalüronik asit enjeksiyonu yapılabilir.
D vitamini takviyesi de dizdeki sinoviyal sıvı kaybını yavaşlatabilir. Sağlıklı bir şekilde kilo kaybetmek diz eklemindeki aşırı yükün azalmasını sağlar ve ağrıların ve sıvı kaybının azalmasına yardımcı olur.
Dizde azalan sıvıyı takviye etmek için eklem sıvısı iğneleri var. Bir tanesi 600-700 lira.
Düzenli spor ve yürüyüş ile bu rahatsızlık engellenebilir. Bu sayede sıvı kaybeden eklemlerde sıvı üretimine başlayacaktır. Ayrıca bol su tüketimi her açıdan olduğu kadar sıvı kaybında da çok önemlidir.
Diz eklem sıvısının yapısının değişmesi ve özelliğini kaybetmesi ise diz kireçlenmesi başta olmak üzere çeşitli eklem hastalıklarına neden olabilmektedir. Eklemde gerekli olan kaliteli yapısal özelliğe sahip sıvıyı üretilemediğinde, bu sıvının eklem içerisine bir iğne ile enjekte edilmesi gerekebilir.
İlgili 43 soru bulundu
Hyalüronik asit, eklemlerin fonksiyonlarını yerine getirebilmesi için oldukça önemlidir. Hyaluronik asit düzeylerindeki azalma olduğunda diz ekleminde yağlanma azalır. Dizin hareket fonksiyonların yeniden sağlayabilmek için eklem içine kayganlaştırıcı sıvı olarak bilinen hyalüronik asit enjeksiyonu yapılabilir.
Halk arasında dizde sıvı kaybı olarak tanımlanan durum dizdeki eklem sıvısının yapısının değişmesi ve özelliğini kaybetmesidir. Sonuçta kemik yüzeyinde sürtünmenin artmasına ve kıkırdak dokunun aşınmasına yol açabilir. Kıkırdak kaybı görünür duruma geldiğinde, kemikler birbirine yaklaşıp eklem boşluğu daralmaya başlar.
Özellikle de yaş ilerledikçe diz bölgesinde oluşan sıvı kaybını önlemek adına bamya tohumu tercih edilir.
Eklem sıvı kaybı denilen diz eklem kireçlenmelerinde hyaluronik asit eklem içine enjeksiyon şeklinde uygulanır. Kişinin ağrı semptomlarını rahatlatmaya katkı sağlar.
Yemeklerde kullanılmasının yanı sıra diz ağrıları için de kuyruk yağı kremi kullanılabilir. Bu yüzden evde kuyruk yağı kremi hazırlanmaktadır. Bu krem diz ve eklem ağrılarında kullanıldığında olumlu sonuç verebilir ancak yüzde kullanılması kesinlikle önerilmemektedir.
Bu süre zarfında koşmak, ağır yük taşımak ve diğer yüksek etkili faaliyetler yapılmamalıdır. Diz içi enjeksiyonunun ağrı giderici etkileri genellikle enjeksiyondan sonraki dördüncü hafta civarında ortaya çıkmaktadır.
Kortizon iğnesi, diz ağrısını ve şişliği azaltmak için uygulanan yardımcı bir tedavidir. Ancak, her hastada her zaman aynı etkiyi göstermeyebilir. Kortizon iğnesi sonrası diz ağrılarınız geçmeyebilir veya bir süre sonra geri dönebilir.
Eklem içi hyaluronik asit enjeksiyonlarının yan etkileri arasında kas ağrısı ve sertliği olmaktadır. Bazen uygulama sonrası hareket etmede zorluk, eklem ağrısı ve eklemde şişlik veya kızarıklık da karşılaşılan durumlar arasındadır.
Aloe vera, kantaron yağı, zencefil, zerdeçal ve yeşil çay tüketimi veya topikal olarak uygulanması diz kireçlenmesine ne iyi gelebilir.
Dizlerdeki kıkırdağıdoymuş yağ alımını azaltarak güçlendirebilirsiniz. Fasulye ve tofu gibi yağsızproteinlerin doymuş yağ oranı düşüktür. Kronik enflamasyonu azaltan omega-3içeriğiyle deniz ürünlerinin ekstra faydaları olabilir. Somon, ton balığı,sardalye, karides, istiridye, deniz tarağı omega-3 açısından zengindir.
Ağrı kesiciler ilk tercihlerdir. İlk seçenek olarak parasetamol, aspirin gibi basit ağrı kesiciler etkili olmaktadır. Romatizma ilaçları ise ikinci bir seçenektir.
Bir diğer eklem içi tedavi hyaluronik asit tedavisidir. Halk arasında eklem sıvısı takviyesi olarak bilinir. Kireçlenme olan dizlerde eklem sıvısı içinde hyaluronik asit denen eklem yüzlerinin daha kaygan olmasını sağlayan madde azalmıştır.
Diz sıvı kaybı belirtileri ağrı ve şişlik olarak ortaya çıkar. Dizde takılma hissi veya dizden ses gelmesi, hastaların şikayetleri arasındadır. Özellikle diz ekleminde hareket etmede zorluk ve hareket kısıtlılığına dikkat etmek gerekir. Zira bu belirtiler, hastalığın ilerlediğinin kanıtıdır.
Genel bir sağlık sorunu olan eklem ve tendon ağrılarında ağrıyı azaltmak ve fonksiyonelliği artırmak için kullandığımız tedavi yöntemlerinden biri de hyaluronik asit enjeksiyonlarıdır.
Pek çok uzman gibi İbrahim Saraçoğlu da bamya tohumunun kullanımı destekliyor. Bamya tohumu menisküs, eklem ağrısı, sıvı kaybı, kireçlenme gibi diz problemleri için bitkisel bir çözümdür. Diz ağrısı yaşayan kişilerin bu tohumu suyun içinde bekleterek içmesi ya da kür olarak yapıp tüketmesi önerilir.
Bamya tohumlarının öğütülmesi yapılacak olan ilk işlemdir. Öğütülen bamya tohumları, su içerisine eklenerek bir süre bekletilir. Bekletilen su dinlendikten sonra kişiler tarafından tüketilebilir. Diz ağrılarına faydalı olan bamya tohumu, gün içerisinde tüketilmelidir.
Bamya tohumu kürünü 1 hafta boyunca günde bir çay kaşığı olarak tüketin. 1 hafta düzenli kullanımın ardından 1-2 hafta ara verilmesi gerekir.
Diz ekleminin etrafındaki alana lokal anestezik enjekte edilebilir. Bunun yerine anestezik sprey de kullanabilir. Eklemde fazla sıvı varsa başlamadan önce az miktarda sıvı alabilir. Bir şırıngaya bağlı bir iğne kullanarak hyaluronik asit eklem boşluğuna enjekte edilir.
Diz ağrısı söz konusu olduğu zaman iki farklı Uzman doktora başvurma imkanı bulunuyor. Bunlardan biri ortopedi uzmanı ve diğeri ise travmatoloji uzmanıdır. Aynı zamanda ani gelişen yaralanma ve travma durumları dışında, fizik tedavi ile rehabilitasyon uzmanlarına da başvurma şansı bulunuyor.
İbrahim Saraçoğlu bu konuya çınar yaprağı ile çözüm bulmuştur. Çınar yaprağını kaynattıktan sonra suyunu içip diz ağrısından kurtulabilirsiniz. Aynı şekilde çınar yaprağının kaynamış suyu cildinize temas edecek ılıklığa ulaştığında, diz bölgesine sürüp diz ağrısı şikayetinizi sonlandırabilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri