Çilek saplarını orta boy bir kavanoza doldurun ve üzerine sirkeyi dökün. Hazırladığınız sirkeyi ağzı kapalı şekilde, serin, kuru ve karanlık bir yerde 10 gün bekletin. Hazırladığınız sirkeyi ağzı kapalı şekilde, serin, kuru ve karanlık bir yerde 10 gün bekletin.
Sirke posalardan süzülerek tekrar cam kavanoza konularak ağzı sıkıca kapatılır. Aynı ortamda yaklaşık 1 ay bekletilir. Bu süre zarfında sirke hem keskinleşir hem de tortu dibe çöker. Böylece sirkeniz 10 haftada hazır hale gelir.
Diğer sirkeler gibi çorbalarda kullanılan çilek sirkesi, salatalara da eklenir. Çilek sirkesi diğer sirke çeşitleri gibi su ile karıştırılmadan aç karnına içilir. Sade içileceği zaman bal ile karıştırılarak da içine limon suyu eklenerek tüketilir.
İlgili 32 soru bulundu
Sirkenin kurulduğu cam kavanozun kapağı çok sıkı bir şekilde kapatılırsa, sirke anası oluşmaz ve asetik asit alkole dönüşür.
Etrafına ekşi bir koku yaymaya başlıyor ve bu koku gittikçe keskinleşiyor ve sirke anası kalınlaşıyor. Bu aşamaya yaklaşık 45 günde geliniyor ama sirkenin iyice olgunlaşması için bu şekilde 1-2 hafta daha bekletebilirsiniz.
Çilek saplarını orta boy bir kavanoza doldurun ve üzerine sirkeyi dökün. Hazırladığınız sirkeyi ağzı kapalı şekilde, serin, kuru ve karanlık bir yerde 10 gün bekletin. Hazırladığınız sirkeyi ağzı kapalı şekilde, serin, kuru ve karanlık bir yerde 10 gün bekletin.
Yani bilinçli şekilde sirke yapan birisi sirke kurarken tuz kullanmaz.
Cam kavanoz içine çekirdekleri çıkarılmış ve dilimlenmiş zeytinleri koyun ,üzerine havanda ezilmiş zeytin çekirdeği de katın, üzerine tuz, sirkeyi ve su katıp tahta kaşıkla karıştırın bu işlemi her gün düzenli olarak tahta kaşıkla karıştırın. Üzerine bir bez örterek ılık bir yerde 15-20 gün bekletin. Afiyet olsun.
Çilekleri sirke ile temizlemek için bir kaseye 1 su bardağı beyaz sirke, 8 su bardağı su doldurun. Çilekleri sirke-su banyosunda en az beş dakika bekletin. Çileklerin derisini pestisitlerden temizlemenin yanı sıra beyaz sirke, yüzeyde olabilecek fazla kiri veya bakterileri yok etmeye de yardımcı olabilir.
Elma sirkesi içmek vücuttaki toksinlerin atılmasına ve yağ yakımına yardımcı olur. Son dönemin en çok uygulanan yöntemlerinden biri elma sirkesi içmektedir. Elma sirkesi ile yağ oluşumu engellenmekte ve kilo alımı durmaktadır. Oldukça fazla kişi sek elma sirkesi tüketimi ile yağların yakımını hızlandırmaktadır.
Sağlık uzmanları elma sirkesini, zayıflamak isteyenlere ve diyet yapanlara öneriyorlar. Bu konuda tek uyarıları bulunuyor. Kullandıkları elma sirkesinin doğal ve katkısız olması gerekiyor. Elma sirkesinin en bilinen özelliği iştahı kesmesi ve metabolizmanın çalışma hızını artırmasıdır.
İşte, çilek yaprağının saymakla bitmeyecek faydaları; Tam bir bağırsak dostu olan çilek yaprağı bağırsak iltihabı, bağırsak kurtları, bağırsak gazları ve kabızlığa karşı birebirdir. Ayrıca metabolizmayı hızlandırıcı etkiye sahiptir. Vücutta biriken ödemi atmaya yardımcı olur.
2-3 günde bir karıştırın.15-20 gün içinde sirkeniz hazır olacaktır. Limonlar dibe iyice çöktüğünde sirkeyi süzüp, kapaklı bir şişeye ya da kavanoza alabilirsiniz.
Sirke yapımında kullanacağınız meyvelerin çürük kısımlarını ayıklayın ve bol su ile yıkayın. Meyveleri dilimledikten sonra temiz içme suyunu hazırlayın. Sterilize edilmiş cam kavanozların içerisine meyve, nohut, bulgur ve balı ilave edin. Malzemelerin içerisine su ekledikten sonra plastik bir kaşıkla karıştırın.
Alkol sürekli sirke anasıyla temas halindedir. Sirkeleşme devam eder ve 8-12 hafta sonra tamamlanır. Üretilen asetik asit alkolden daha yoğun olduğundan dibine çöker.Bu noktada tuz ilave etmekte sadece sirkenizin tuzlu sirke olmasını sağlar. Oksijen teması ile sirkeleşen hiçbir sıvı alkole dönüşemez.
Sirke anasının oluşmasını sağlayan maddeler su, nohut ve bulgur gibi bakliyatlar olduğundan ilk kez sirke yapıldığı zaman bu malzemelerin karışımın içine eklenmesi gerekiyor.
Sirke oluşumu iki aşamalı bir fermantasyon sürecidir. İlk aşamada mayalar oksijensiz solunumla meyvedeki şekerin oksijenini kullanır ve şekeri parçalar. Açığa karbondioksit ve alkol(etil alkol) çıkar. Yani hava çıkışı olduğu sürece kavanozu kapalı tutabiliriz.
Reçelin köpürmesini engellemek için kaynamakta olan reçel suyuna bir parça tereyağı atabilirsiniz. Reçelin köpüklerini almak için başında beklemenize gerek yok. Kaynama bitiminde, köpükleri tek seferde alabilirsiniz. Reçel yapımında kullanılan şekerin miktarı çok önemlidir.
Her 3 su bardağı su için 1 su bardağı sirke ekleyin. Çilekleri içerisine ekleyerek 5 dakika bekletin. Çilekleri durulayın ve ardından iyice kurulayın.
1.Taze meyve kullanımına dikkat etmeniz gerekir, çünkü sirkenin ana kaynağı meyve olacaktır, o nedenle onun doğal olması sirkemizin doğal olması için önemlidir. 2. Mutlaka cam kavanoz ya da cam kap kullanın, plastik kaplar uygun değildir.
Süzülen sirkenin tadına bakın, eğer sirkeleşme olmuş tadı sirke gibi keskin ise şişelere doldurup ağzı kapaklı olarak loş bir yerde muhafaza edin. Bu şekilde sirkede ki fermantasyon devam eder. Sirkeniz henüz keskinleşmemişse süzdükten sonra yine kendi kavanozuna dökün, posasını çöpe atın.
Üzümleri saplarından ayırarak cam bir kavanoza aktarın. Üzerine su ilave edin ve yaklaşık 20 gün boyunca ağzı sıkıca kapalı bir biçimde bekletin.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri