ciliares anteriores) gözü besleyen damarlardır.
nesnelerin retinanın odağına getirilmesini sağlayan düz kas. Bunu da, merceğe bağlı ligamentlerin gerilimini değişimleyerek yapar. Silier kasın kasılması ve gevşemesi merceğin eğimini (curvature) değiştirir.
Kirpiksi cisimde akomodasyondan sorumlu halka biçimindeki kas (musculus ciliaris)bulunur. Kirpiksi cismin görevi humör aköz üretimi, göz merceğinin düz konuma getirilmesi ve akomodasyondur. Ortasında göz merceğinin bulunduğu yuvarlak tabaka biçimindedir. Göz bebeği iki kas yardımıyla değişir.
kaburgaya ait, costalis (costarius)
Fascia subserosa (tela subserosa): Fascia profunda'nın göğüs ve karın boşluklarının iç yüzünü örten bölümü ile peritoneum ve pleura arasında bulunan seröz membrandır.
İlgili 27 soru bulundu
Superfisiyal ve profundus, sırasıyla yüzeyel ve derin anlamlarına gelir. Medial ve lateral, orta hatta yakın ve uzak anlamları için kullanılır. Medial orta hatta yakın, lateral orta hatta uzak anlamlarını ifade eder. Ventral ve dorsal, Ventral terimi ön veya karın bölgesi, dorsal ise arka veya sırt bölgesini ifade eder ...
Vallum: Siper
Radix ve Matrix unguis tırnak büyümesi ile ilgilidir.
Her kaburganın akciğerlere bakan içi yüzünün alt kenarında sulcus costae denilen bir oluk bulunur.
Mikrodiskektomi ve füzyon adını verdiğimiz yöntem ile, fıtık çıkartıldıktan ve varsa kireçlenme nedeniyle gelişmiş kemik çıkıntıları temizlendikten sonra, iki kemiğin birbirine kaynamalarına yardımcı olacak, kafes ( cage ) adını verdiğimiz bir malzeme kullanılır.
Skapula yassı bir kemik olup üçgen biçimindedir. İki yüze, üç kenara ve üç açıya sahiptir. Skapula'nın kaburgalara dönük olan yüzüne facies costalis ya da facies medialis denir.
Tunica (tunika): Organ ya da oluşum duvarını oluşturan katlardan her biri, tabaka.
Fitisiz Bulbi'yi, göz küresinin hastalık veya travma sonrası küçülüp büzülmesi hassasiyetini kaybetmesi olarak da tanımlayabiliriz. Bu durumda ve yuvası uygun olursa, göze herhangi bir cerrahi uygulamadan fitizik (küçülmüş) göz üzerine protez yapılmaktadır.
Sklera, göz küresinin neredeyse bütün yüzeyini kaplayan kuvvetli bir doku tabakasıdır. Gözün yüzeyi ve göz kapaklarının iç yüzeyi konjunktiva adı verilen saydam bir zarla kaplıdır. Gözyaşı bezi, orbitada kaş bölgesinin dış ucunun altında (burundan uzakta) yer alır. Bu bez, göze kayganlık veren gözyaşını üretir.
Levator palpebra superioris kası, göz kapağını geri çekerek korneayı dışarıya maruz bırakır ve görüşü sağlar. Bu hareket istemli ya da istemsiz gerçekleşebilir.Tıp literatüründe "palpebral" ve "blefaral" göz kapakları ile ilgili anlamında kullanılır.
Orta tabakayı teşkil eden uvea 3 bölümden oluşmuştur: - önde gözün rengini veren iris (4), - ortada corpus ciliare, - geride ise gözün büyük bölümünün beslenmesini sağlayan koroidea.
Choroidea, göz küresinin arka yüzünü tamamen kaplar [10]. Sclera'nın iç yüzünü ve retina'nın pars optica retinae denilen parçasını dıştan örter [12]. İnce, vasküler ve koyu kahverengi bir dokudur. Gözün arka tarafının yaklaşık 5/6'sını oluşturur.
Rotator manşet (cuff) tendiniti ise bu manşetin zorlanması, gerilmesi ile ağrılı, ödemli ancak herhangi bir kopma-yırtığın ve enfeksiyonun görülmediği oldukça sık rastladığımız bir omuz lezyonudur. Rotator manşet kasları omuz eklemini yerinde tutan en önemli destek yapılarından yani stabilizatörlerden biridir.
FALKS SEREBRİ: Beynin sağ ve sol yarı kürelerini birbirinden ayıran, orağa benzediği için bu isim verilen kalın zar.
Kompartman sendromu vücutta bulunan kas, sinir ve damarları çevreleyen kalın bağ dokularda bir travma veya zedelenme sonucunda ortaya çıkan tıbbi bir durumdur. Genellikle kısıtlı bir alanda meydana gelen bu sendrom, oluşum gösterdiği bölgelerdeki dokuların şişmesi ve basınç altında kalması sonucunda meydana gelir.
Arcus Vertebrae: (Omur kemeri) Omurun arka bölümünü oluşturan, omur gövdesinin arkasında bulunan kavisli yapıdır. İki adet ayakçıkla corpus vertebraya tutunur. Üzerinde 7 adet çıkıntı bulunur.
İskelete ait bölümler; göğüs omurları (vertebrae thoracicae), kaburgalar (costae) ve göğüs kemiği (sternum) ve kaslardan oluşan göğüs duvarı, hareketli bir yapıya sahiptir. Göğüs duvarları ve diaphragma tarafından örtülmüş olan göğüs boşluğuna, cavitas thoracis adı verilir.
Göğüs ya da toraks, insan ve çeşitli diğer hayvanların anatomik bir parçasıdır. Hayvan ve insanlarda vücudun bir parçası, baş ve abdomen arasında yer alır. Memelilerde sternum, torakal vertebralar ve kaburgalar ile çevrilen ve göğüs boşluğu (torasik kavite) olarak adlandırılan vücut bölümüdür.
Tırnak yatağına yerleşen siğillerin bir diğer ismi de periungual siğildir. Toplu iğne başı şeklinde başlayan lezyonlar yavaş büyür ve zaman içerisinde kümelenerek karnabahar görünümü kazanabilir. Bu tipteki siğiller genellikle tırnak yeme alışkanlığı olan çocuk ve genç yetişkinlerde tespit edilir.
Subungual melanom, tırnak altlarında meydana gelen bir tür cilt/deri kanseridir. Güneşe maruz kalma ile ilgisi olmayan, melanomun nadir görülen bir formudur. "Subungual", tırnak veya pençe altında anlamına gelen Latince bir kelimedir.
İşaret parmağı veya şahadet parmağı başparmak ile orta parmak arasında yer alır. Sağ el baz alındığında insan elinin ikinci parmağıdır. Anatomide digitus secundus veya digitus II olarak anılır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri