Dermatologlar, yüzünüzü yıkamak için soğuk veya ılık suyun sıcak sudan daha iyi seçim olduğunu söylüyorlar. Aşırı sıcak sudan uzak durmanın bir başka nedeni, sıcaklığın doğal nemlendirici özelliğini ciltten uzaklaştırarak, cildi zamanla kuru ve iltihaplı hale getirmesi.
Saçları ve cildi güzelleştirir
Soğuk su cildinizi sıkılaştırarak, gözeneklerinizin daralmasına yardımcı olur. Aynı zamanda cildin kendi doğal yağlarını kaybetmesini de büyük ölçüde engeller. Daralan gözeneklere kir girmesi daha zor olduğundan, bu sayede daha sağlıklı bir cilde de kavuşabilirsiniz.
Eğer akne problemin varsa, bu durumda sıcak suyla duş almaktan kaçınman gerekiyor. Sıcak su, bir yandan gözeneklerde sivilceye neden olan sebum isimli yağı temizlerken, diğer yandan daha fazla sebum üretimine neden oluyor. Bu nedenle derindeki sebum miktarını kontrol altına almak için soğuk duşu tercih etmelisin.
'SICAK SU CİLDİ KURUTUR'
"Cilt kuruluğunu önlemek için, vücudunuza kurutmayan sabunlar kullanarak her banyo sonrası cildinize nemlendiriciler uygulamanız gerekiyor. Çok sıcak su cilt kuruluğunu artıran en önemli faktörlerden biri olduğundan dolayı sıcak sudan uzak durmanız gerekiyor.
Yaz mevsiminde cildinizi soğuk suyla yıkayabilirsiniz, ancak kış aylarında sıcak-soğuk değişiminden dolayı ılık su cildinize daha yararlı olacaktır. Çünkü soğuk su hem cildinizi yeteri kadar temizlemez, hem de cildin kurumasına neden olarak soğuk hava koşullarına karşı cildin savunmasını azaltabilir.
İlgili 35 soru bulundu
Dermatologlar, yüzünüzü yıkamak için soğuk veya ılık suyun sıcak sudan daha iyi seçim olduğunu söylüyorlar. Aşırı sıcak sudan uzak durmanın bir başka nedeni, sıcaklığın doğal nemlendirici özelliğini ciltten uzaklaştırarak, cildi zamanla kuru ve iltihaplı hale getirmesi.
Soğukları daha fazla hissettiğimiz şu günlerde cildimizi bekleyen birçok sorun ya kapıda ya da yaşıyoruz. Cildi koruyan ve kış aylarında doğal bariyer görevi gören yağ ve su oranı soğuk havalarla birlikte bozuluyor. Cilt kurumaya ve matlaşmaya başlıyor, donuk, gri beyaz bir renge dönüşüyor.
6-Saç sağlığını iyileştirir: Soğuk su, saç derisini sıkılaştırır ve saçların daha parlak ve sağlıklı görünmesini sağlar. Ayrıca saç dökülmesini azaltabilir. 7-Cilt sağlığını destekler: Soğuk duş, cildin sıkılaşmasına yardımcı olur ve gözenekleri temizler. Bu da cilt sağlığını destekler ve sivilce oluşumunu azaltabilir.
Cildi Güzelleştirir
Böbreklerin daha verimli çalışması toksinlerin atılmasını sağlayarak genel sağlığa olduğu kadar cilt güzelliğine da pozitif bir yansıma sunuyor. Gün içerisinde yeterli oranda su içen kişilerin vücutlarından daha fazla toksin atılıyor ve bu durum cilt tonunun dengelenmesine yardımcı oluyor.
Bunun sebebi olarak ise özellikle sabahları güne sıcak su ile başlamanın sindirim sistemini uyandırdığına dikkat çekiyor. Soğuk suyun aksine ılık su içmenin vücuda kanıtlanmış herhangi bir zararı veya riskli durumu bulunmadığından, ılık su tüketmek daha güvenli ve sağlıklı bir alternatif olarak karşımıza çıkıyor.
Sıcak havalarda artan nem ve sıcaklıkla birlikte terleme artar. Artan terleme ( kaşıntı nedeni ile ) özellikle yağlı ciltlerde sivilce oluşumuna sebep olur.
Cildinizi soğuk suyla yıkadığınız zaman daha çabuk yenilendiğini görerek, siyah nokta oluşumunun en aza indiğine şahit olacaksınız. Gece uyumadan önce cildinizi soğuk su ile yıkadığınızda cildinizde sivilcelerin oluşumunu engelleyeceksiniz.
*Sıcak suyla yıkanmak daha fazla temizlik ve hijyen demektir. Yüksek ısıda bakteriler daha kolay ölür bu sebeple sıcak suyla yıkanmak gözenekleri açar ve cildi temizler.
Şiddetli soğuğa maruz kalmak, cilt damarlarında daralmaya neden olarak burun ucu, kulaklar, eller ve ayaklar gibi uç organlarda doku hasarına yol açabiliyor ve kızarıklık, morarma, ağrı, yanma ile kaşıntı gibi şikayetlere yol açabiliyor.
Soğuk Hava Cildi Karartır mı? Cilt soğuktan etkilenir, cilt gerekli olan nemi yok eder. Nem alamayan cilt ise zaman geçtikçe kızarır, yanar, kaşınır, pul pul dökülür ve ciltte renk farklılığı oluşur.
Yüz yıkamada yapılan en büyük yanlış, suyun sıcaklığının ayarlanmamasıdır. Soğuk su ve sıcak su kullanmak cildin yapısına zarar verebilirken, ılık su, cilde daha nazik davranarak herhangi bir tahrişe neden olmaz.
Sağlıklı bir yetişkinin kilo başına her gün yaklaşık 35 ml su içmesi gerekir. En azından bilimsel kuruluşların genel kılavuz ilkelerine göre. 50 kilogram ağırlığındaki bir kişinin 1,7 litre, 60 kilogram olan kişinin 2,1 litre, 70 kilogram olan kişinin 2,4 litre ve 80 kilogram olan kişinin 2,8 litre içmesi gerekir.
Yapılan araştırmalar yetişkin bir kadının günlük 2.7 litre, erkeğin ise 3.7 litre sıvı alması gerektiğinin altını çizer nitelikte. Fakat bu noktada karpuz, salatalık gibi su miktarı fazla olan yiyeceklerin de vücut için sıvı kaynağı olabileceğini unutmamalısınız.
Düzenli olarak soğuk duş alındığında dolaşım sistemi verimli hale gelir, kan dolaşımı iyileşir ve sağlıklı cilt görünümü sağlar. Bununla birlikte spor yaralanmalarından sonra kas zedelendiğinde veya yırtıldığında buzun iltihaplanmayı azaltıcı etkisi ile aynı görevi görür.
İçeriğe yönelik akademik veya güvenilir kaynaklar sunulmamıştır. Alınan 3 dakikalık soğuk duş size 40 kalori yaktırır.
Cildin deriye en yakın olduğu bölge has sebum ile kaplıdır ve bu tabaka yüzünüzdeki yağ oranını belirler. Soğuk su bu esnada cildin bu tabakasının kalkmasını ve hem dış faktörlerden korumaya hem de beslemeye başlar. Soğuk su cildin kendini yenilemesini hızlandırıp gözenekleri küçülterek siyah nokta oluşumunu azaltır.
Herhangi bir bitkisel tedavi ya da uygulama yapılmadan, doğal süreçte güneşte yanan cildin beyazlayarak eski haline dönme süresi 1 ayı bulabilir. Cildin eski rengine kavuşması içi banyo sırasında keseleme yapılarak cildin kendini yenilemesi ve ölü derilerden arındırılması da bu süreci hızlandırabilir.
Sıcak havanın ciltte yarattığı durumlar arasında en çok nem kaybı, güneş kaynaklı leke görünümleri, aşırı yağlanma ve yağlanmaya bağlı cilt problemleri gibi sorunlar öne çıkıyor. Ciltte hava koşullarına bağlı olarak gelişebilecek sorunlara karşı önlem almamak ise uzun vadeli problemlere neden olabiliyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri