Ülkemiz şartlarında bir tavuğun günlük yem tüketimi 120 -130 gr arasındadır. Bu miktar tavuğun cinsine, yemlik siste- mine, yem kalitesine, kümesin sıcaklığına bağlı olarak farklı- lıklar gösterir. Ayrıca Pelet ve Granül yemi ince yeme göre daha severek yerler.
0.günden itibaren yumurta civciv yemi ile başlayan süreç 8. haftadan itibaren piliç yemiyle devam etmelidir.
Yumurta yemi zararlıdır: Bu yemlere çeşitli kimyasallar (adına hormon denmeyen ama aslında hormon maddeleri) katılıyor. Böylece tavuk bünyesi yıpranmışlıkların farkına varamıyor. Biyoritm devre dışı kalıyor. Devamlı bu tür yemlerle beslenen tavukların ömrü kısalır.
Çeşitli yem ve gıdaların yanı sıra; buğday, arpa, yumurta yemi ve mısır gibi ürünler karıştırılarak faydalı ve besleyici içerikler elde edilebilir. Tavuklara mısır vermenin de yumurta kalitesini arttırıcı bir etkisi vardır.
Tavuklardan daha fazla yumurta elde etmenin en iyi yolu tavukların iyi beslenmesi ve bakılmasıdır. İyi beslenmeyen tavuklardaki yumurta sayısı düşüktür. Tavuklar iyi yumurta vermeleri için karışık yem ile besletilmelidir. Verilebilecek yemler ise mısır, buğday ve arpadır.
İlgili 28 soru bulundu
Ülkemiz şartlarında bir tavuğun günlük yem tüketimi 120 -130 gr arasındadır. Bu miktar tavuğun cinsine, yemlik siste- mine, yem kalitesine, kümesin sıcaklığına bağlı olarak farklı- lıklar gösterir. Ayrıca Pelet ve Granül yemi ince yeme göre daha severek yerler.
Yumurta verme işlemi, tavuğun genellikle tutsak edilmesi ve kümese hapsedilmesinde gerçekleştiğinden, tavukların her gün yumurta vermesi buna bağlıdır diyebiliriz. Kendi döngü ve hormonal durumlarına göre değişiklik gösterse de, bir tavuk için her gün yumurtladığı söylenebilir.
Tavukların en fazla tükettikleri arpa, mısır ve buğday gibi tahıl ürünlerini ana besin olarak tüketirler. Bunların haricinde meyve ve sebzeleri de tüketebilirler. Tavuklar, solucan gibi yer altında yaşayan canlılarla da kendileri bularak beslenirler.
Tavuklara yumurtlama devresinde günde 14-16 saat ışık almaları sağlanmalıdır. Gün ışığı ile birlikte akşamları kümeste yapılacak bir aydınlatma programı ile bu süre yakalanmalıdır. Kış ayıyla birlikte kısalan gün ışığı nedeniyle, yeterli ışık süresi sağlanmayan sürülerde verimde düşüş gerçekleşmektedir.
Özellikle otlamayla beslenen yumurtlayan tavuklara enerji sağlamak için kullanılan özel maddeler vardır. Bu maddeler, mısır ve tam buğdaydan yapılır ve tavukları kış soğuğunda sıcak tutmak için uygun yiyeceklerdir.
Hayvanların büyümesi, sağlıklı, düzgün işleyen bir vücut için tuza ihtiyaçları vardır. Tuz hayvanların hastalıklara karşı bağışıklık kazanmasına ve direnç kazanmasına yardımcı olur.
Cinslerin çoğunluğu yaklaşık 16-20 hafta aralığında salmaya başlayacaktır. Eğer çok yakında başlamazlarsa, umutsuzluğa kapılmayın! Daha sonra salmaya başlarlar bu durum kötü değildir sağlam genler ve uzun süreli yaşayan çoğu tavuğun yumurta salma süresi uzundur.
En düşük vücut ısısı üretimi (ve en verimli durum) 23o C dır. Bu sıcaklığın altında, (düşük kritik sıcaklıklar) tavuklar genellikle sıcak kalmak için daha fazla vücut ısısı üretmek zorunda kalmaktadır. 27o C ın üzerinde tavuklar soğuk kalabilmek için enerji kullanmaya başlamaktadır.
Piliç devresinin son 2 ile 3. haftasında piliçlere daha kaliteli ve besin maddece daha yoğun büyütme yemi ya da yüzde 1 kalsiyum içeren yumurta yemi verilmelidir. Yumurtacı civcivler yumurtadan çıktıktan sonra ilk 6 hafta civciv yemi ile beslenirler. Civciv yeminin enerji ve protein düzeyi yüksektir.
Serbest sistem gezen tavuk beslemek, hiç yem verilmeyeceği anlamına gelmemektedir. Çünkü %100 doğal yöntemlerle hiç yem vermeden hayvan beslemek olanaksızdır. Bu şekilde hayvanlar sağlıklı yumurtlamayacağı gibi, sağlıklı da olmazlar.
Siz tavuklarınıza kıyma, haşlanmış yumurta, kavrulmamış ay çekirdeği, soya ve çiğ balık verin. Balık tavuklara çok faydalıdır. Tavuklarınızı kapalı yerlerde tutuyorsanız sadece kışın değil her zaman bunlardan vereceksiniz. Yumurta tavukları yemi de protein için iyi kaynaklardandır.
En önemli korunma yolu aşıdır. Aşı sayesinde kümesteki hayvanlar hastalığa karşı dayanıklılık kazanır. Hastalığa sebep olan virüs tavuğun vücuduna girse bile hastalık yapar.
Arpa fermentesi: Tavuk yemi: Arpa kuru halde tavuğa verildiğinde içindeki sindirimi önleyen fitik asit ve diğer moleküllerin etkisi sonucu tavuk yediği arpanın ancak % 60'ını sindirip yararlanabilir, % 40'ı ise sindirilmeden dışkıyla atılır.
Hayır. Tavuklar, kümeste horoz olmadan yumurta üretebilirler. Bununla birlikte, döllenmiş bir yumurta üretmek için bir horozla çiftleşmesi gereklidir (o yumurtadan yeni civcivler çıkar).
Etlik piliçler 5-6 haftalık olunca, kesimhanelerde kesilip, temizlenip, ambalajlanarak pazarlanırlar.
Kümesi Kış Şartları İçin Hazırlayın
Hava girişleri varsa derhal köpük, slikon, tahta, branda veya kontrplak gibi malzemelerle bu delikleri kapatın. Soğuk havanın buralardan düzenli olarak kümese girmesi içerideki tavukları hızla üşütecektir. Kontrplak, delikleri kolayca kapatmak için kullanılabilir.
Tavuk yiyorsanız bunlara yanaşmayın Birlikte tüketilmemesi gereken gıdaların arasında sırada tavuk var. Tavuk ile birlikte yenmemesi gerekenler arasında; balık, yoğurt, yumurta, yaş peynir ve süt bulunuyor.
Günde kaç tane yumurta yumurtlar detayları ile derledik. Tavuklar 5-6 aylık olduklarında yumurtalamaya başlarlar. Genç tavuklar 3-4 günde bir yumurtlar ve sonra da 3 günde 2 yumurta bırakırlar.
cevap; Tavugun yumurtlaması için hazırlanan yerlere " folluk " adı verilir.
Günümüzde hiç bir tavuk günde iki kere yumurtlayamaz. Bu imkansızdır. Yumurta oluşum sürecinin minimum 24 saat olması, bir tavuğun her gün yumurtlaması anlamına da gelmez, bu süre bir yumurtanın oluşumu için ihtiyaç duyulan zamanı gösterir. Hiç bir tavuk ırkı her gün yumurtlamaz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri