Cilt tipi değişir mi? Evet maalesef cilt tipimiz çevresel, hormonal ve uygulanan ürünlere göre değişiklik gösterir. Cilt tipini düzenli olarak ortaya çıkararak doğru ürünleri uygulayabiliriz.
Ciltteki yağ ve sebum, cilt tipini belirleyen başlıca etkenlerdir. Bunlar dışında cinsiyet, yaş ve kalıtımsal faktörler de cilt tipininin belirlenmesinde rol oynayan diğer kriterlerdir. Ayrıca havanın nemi, sıcaklık, rüzgar gibi dış etmenler de cilt tipinin oluşmasında ve hatta zaman içerisinde değişmesinde etkilidir.
Cilt tipleri genetik olup temel olarak yağlı, karma, normal, kuru cilt olarak sınıflandırılmaktadır. Hormonsal değişiklikler olmadığı sürece cilt tiplerinin değişmesi beklenmez. Cilt tipini doğru belirleyip cilde en uygun dermokozmetik ürünü kullanabilmek önemlidir.
Cilt tipiniz ve cildinizin durumu zamanla ve mevsime göre değişebilir; hormonal değişimler, hava kirliliği, hayat tarzınız (diyet, stres vb.) ve iklim değişiklikleri gibi dış etkenler buna sebep olabilir. Bu yüzden zaman zaman değişen ihtiyaçlarınızla beraber ürünlerinizi de değiştirmek faydalı olacaktır.
Zaman içinde, hormonlara, çevre koşullarına ve strese bağlı olarak cilt tiplerimiz değişebilir. Gençlik yaşlarında karma olan bir cilt, olgunlaştıkça normale dönebilir. Ya da normal bir cilt stresle beraber karma tipe dönüşebilir. Bunların arasında kesin bir çizgi yoktur.
İlgili 27 soru bulundu
Yanak bölgesine peçete testi yaptığınızda peçete kuru, burun çevresi ve alın bölgesinde ise yağlı bir görünümdeyse karma cilt tipi, Peçete tüm yüz bölgesine uygulandığında oldukça yağlı ve nemli bir görünüme sahipse bu durum yağlı cilt tipi göstergesidir.
Ciltteki renk eşitsizliğinin nedenlerinin başında; stres, aşırı derecede UV ışınlarına maruz kalma, yaşlanma ve çevre kirliliği gibi durumlar sebebiyle, vücuttaki melanin hormonunun gereğinden fazla salgılanması gelir. Cilt tonu dengeleyici uygulamalar ve koruyucu önlemlerle cilt tonu eşitsizliğinin önüne geçilebilir.
Yağlı cilt tipi, ciltteki yağ üretiminin artmasından kaynaklanır. Bu nedenle, yağlı ciltler genellikle parlak, kalın ve gözenekli bir yapıya sahiptir. Yağlı ciltlerde siyah nokta, sivilce ve diğer cilt sorunları daha sık görülür. Ancak, yağlı cilt tipi olan kişiler, daha yavaş yaşlanma belirtileri gösterirler.
Cilt tipi kişiden kişiye göre değişiyor olsa da aslında hayal edilen görünüm neredeyse herkes için aynı: Pürüzsüz, canlı, eşit tonlu, esnek, sıkı ve nemli görünen bir cilt… Tüm bu özellikleri bir arada barındıran cilt tipi, “normal cilt tipi” olarak adlandırılıyor.
T Bölgesi Nedir? T bölgesi alın, burun ve çenenin bir araya gelerek oluşturduğu hayali bir çizgidir. Özellikle yağlı ve karma cilt tipine sahip kişilerde yağlanma nedeniyle ciltte parlama sorunları oluşabiliyor ve bu da günlük yaşamı olumsuz etkileyebiliyor.
Eğer cildiniz sürekli olarak parlak bir görünüme sahipse düzenli olarak cilt yüzeyindeki fazla yağı temizlemenize rağmen parlak ve yağlı görünüm hızla geri dönüyorsa bu, sizin de yağlı cilt tipine sahip olduğunuza işaret edebilir. Aşırı yağlı cilt için ise yağlı görünümün geri gelmesi birkaç saat kadar zaman alır.
Yağlı ciltteki sebum, özellikle aşırı miktarda olduğunda, bağışıklık tepkisini uyarabilen iltihaplı bir maddedir. İnce çizgiler gibi yaşlanma belirtileri gösteren cilt, genç cilde göre daha ince olma eğilimindedir ve bu da sorunu daha da kötüleştirebilir.
Keratinositler bölündükçe, daha derin katmandan daha yüzeysel katmanlara doğru hareket ederler. Koruna (en üst katman) katmanına ulaştıktan sonra, epidermal dönüş sürecine geçerler (ör. banyodan veya kaşıdıktan sonra). Bu işleme «deskuamasyon» denir. Tam epidermal dönüş («cilt yenileme») yaklaşık 2 ay sürer.
Cilt tonu eşitsizliğinin nedenleri güneş ışığına fazla maruz kalmak, stres, ergenlik döneminde kontrol altına alınamayan akneler, cilde uyumlu olmayan yanlış bakımın uygulanması, menopoz, hormonsal dengesizlikler veya yaşlanma olabilir.
Elma ve kırmızı soğan; cildi güzelleştiren kuversetin içerir. Bunlar dışında bütün “ berry” grubu meyveler; örn; üzüm, kırmızı üzüm, yaban mersini, dut özellikle de karadut, kızılcık, ahududu, çilek, polifenoller, resveratrol, gibi antioksidan içerikleri ile cildi güzelleştirir.
Pürüzsüz bir yüz için yapılması gerekenler arasında, yüz temizliğine özen göstermek, güneş koruyucu kullanmak, düzenli olarak nemlendirici kullanmak ve doğru makyaj ürünlerini tercih etmek yer alır. Tüm bunların uygulanması, pürüzsüz bir cilde sahip olmak için oldukça etkili olacaktır.
Uzmanlar günde 2 litre su içmeyi hem genel vücut bakımı, hem de cildin güzelliğini ve sağlığını kaybetmemesi için şiddetle öneriyor.
Aral, cildi yaşlandıran en önemli çevresel faktörün zararlı güneş ışınları olduğuna dikkat çekiyor. Yaz mevsiminde gereğinden fazla, özellikle de öğle saatlerinde güneş ışınlarına maruz kalan cildimizin güzelliği için çok riskli.
Cilt yaşlanması 25 yaşından sonra kendini göstermeye başlar. Ancak bazı faktörler bu işaretlerin daha erken görülmesine sebep olabilir. Zaman geçtikçe bu izler daha da belirginleşir. Yaşlanmanın ilk belirmeye başladığı yerler göz çevresidir.
Evde cilt tipi belirlemek için parmak uçlarınızı yüzünüzde hafifçe gezdirin. Eğer T bölgesinde parmaklarınız yağlanıyor ancak diğer bölgelerde herhangi bir yağ hissetmiyorsanız cildiniz karma demektir. Hiçbir şekilde yağ hissetmiyorsanız kuru, cildin her bölgesinde parmaklarınız yağlanıyorsa cildiniz yağlı demektir.
Sürekli sürtünme, yanlış epilasyon uygulamaları, güneşe maruz kalma ve kozmetik kullanımı cilt kararması yaratabilir. Sürekli sıcak sir uygulaması, aşırı dar giyinme, lazer uygulamaları, sürekli sentetik kıyafet ve ped kullanımı da kararmayı artırır. Ayrıca yaşa bağlı olarak da kararmalar artabilir.
Ciltte yer alan melanin pigmentinin fazla üretilmesi nedeniyle ortaya çıkar. Melanin pigmenti, cilt renginin açık, koyu olmasını sağlayan bir pigmenttir. Bu pigmentin fazla üretilmesi yani cilt kararması durumu farklı yaşlarda görülebilir. Cinsiyete ya da yaşa bağlı olmaksızın ortaya çıkabilecek bir cilt problemidir.
Hava koşullarındaki değişiklikler, kuvvetli rüzgarlar, yaşa bağlı solgunluk, demir ve A vitamini eksikliği, ciltteki kolajen ve elastik liflerin kaybı gibi bu sebeplerden bazıları aynı anda cildin solgun, mat ve cansız hale gelmesine neden olabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri