Mantar hastalığı, mantarların deri yüzeyinde bulunan ölü keratin hücrelerini enfekte etmesi ile ortaya çıkar. Mantarların çoğalarak enfeksiyona yol açmasında risk faktörü olarak değerlendirilebilecek bazı nedenler şunlardır: Obezite. Duş sonrasında veya terleme nedeniyle cildin tam olarak kurumaması ve nemli kalması
Çok sıcak ve nemli hava, vücut temizliğine dikkate etmemek, aşırı terlemek, dar ve sentetik kıyafetler tercih etmek mantar enfeksiyonuna zemin hazırlamaktadır. Bağışıklık sisteminin zayıf olması da yine mantar enfeksiyonuna yakalanma riskini artırmaktadır.
Bir enfeksiyon hastalığı olan mantar hastalığı, tek hücreli mantarların cilt üzerinde kızarıklık, kaşıntı, iltihaplanma ve şişliklere neden olmasıdır. Farklı mantar türleri vücudun çeşitli bölgelerinde bu belirtilerin görülmesine neden olabilir.
Tedavi süresi kişiden kişiye değişse de genellikle birkaç gün ile birkaç hafta arasında sürer. Çoğunlukla ilaç tedavileri ile sonuç alınır. Mantar tedavisi süresince antifungal ilaçlar kullanılır. Bu ilaçlar reçeteli veya reçetesiz olarak tedarik edilebilir.
Vajinal mantar tedavi edilmezse makata ve kalçalara yayılım gösterebilir. Daha da gecikilirse kronik ve tam iyileşmeyen bir enfeksiyon halini alabilir.
İlgili 23 soru bulundu
Bu durumda kandidiyazis denilen, şiddetli kaşıntı, şişme, akıntı ve tahrişle seyreden vajinal mantar enfeksiyonu ortaya çıkar. Belirtiler genellikle ilaç tedavisi ile birkaç gün içinde hafifler. Daha ciddi enfeksiyonlarda ise şikâyetlerin azalması iki haftayı bulabilir.
Vajinal mantar enfeksiyonu çoğu zaman vajinal kaşıntı, kızarıklık ve yanma batma hissine sebep olur. Vajinal mantar krem tedavisi çoğu zaman 2-3 gün içinde bu şikayetleri azaltır.
Vajinal mantar enfeksiyonu tedavi edilmezse ne olur? Tedavi edilmezse, vajinal kandidiyaz büyük olasılıkla daha da kötüleşecek ve vajina ve vulvada kaşıntı, kızarıklık ve iltihaplanmaya neden olacaktır.
Şekerli ve glütenli gıdalar mantarı besler
Tedavi süresi boyunca şeker, glüten ve lektinden uzak durulması gerekmektedir. Şekerlemeler, laktoz, süt ürünleri fruktoz, glikoz, tatlandırıcılar ve yüksek şekerli meyveler maya mantarını beslediği için ilk olarak diyetten çıkarılması gerekmektedir.
Vücuda yerleştiğinde hızla yayılan kara mantar tedavi edilmediğinde ölümcül sonuçlara sebebiyet verebilir. Özellikle bağışıklık sistemi zayıf olan kişiler için tehlike oluşturan kara mantar hastalığının erken teşhisle tedavisi mümkündür.
Mantarlar, hücre duvarlarında kitin adı verilen bir madde bulunduran mikroorganizmalardır. Bazı mantarlar yenilebilir. Aspergillus gibi diğer mantar türleri ise son derece tehlikeli olabilir ve yaşamı tehdit eden hastalıklara yol açabilir. Farklı mantar türleri mantar enfeksiyonlarına neden olabilir.
Mantarın şapkası olan bölümde bulunan zar ise ince bir meyve bıçağı yardımı ile soyulur. Mantardaki zar kısmı kalktığı takdirde beyaz kısım da görülür. Nemli bir bez ile mantarın dışında kalan tabaka da son defa temizlenir. Mantarın en pratik ve kolay temizlenme şekli her mantarda rahat bir şekilde uygulanır.
Enfekte olmuş vajinal sekresyonlar genellikle sarı-yeşil veya gri renkte, pürülan görünümde, daha yoğun kıvamlı ve kötü kokuludur. Mantar enfeksiyonu ise sıklıkla beyaz süt kesiği veya peynirimsi akıntıya neden olur.
Yüzme havuzu, sauna ve hamam gibi ortak kullanım alanlarında çıplak ayakla gezilmemesi, ıslak çorap giyilmemesi ve özellikle hava geçirmeyen dar ayakkabıların kullanılmaması mantar enfeksiyonu görülme olasılığını azaltır.
Ketoral, krem dışında şampuan formu da bulunan ve mantar tedavisinde kullanılan en güçlü ilaçlar arasında yer alan bir ilaçtır.
Hindistan Cevizi Yağı: Mantarın hücre zararına zarar vererek ortadan kaldırır. Orta ve hafif derecede olan cilt mantarı sorununa çözüm olabilir. Kekik Yağı: Mantarın büyümesini engeller. Mantar içeren bölgeye günde 3 defa uygulanır.
Mantar hastalığı, yaygın olarak görülen ve bulaşıcı enfeksiyon hastalıkları arasında bulunan deri hastalığıdır. Vücudun birçok yerinde meydana gelebilen bu hastalık, zaman içinde farklı bölgelere de yayılabilir.
Elma sirkesi asidik içeriği bakterileri öldürür. Bir kabın içerisine biraz su ve 1 fincan elma sirkesi ekleyip karıştırın ayaklarınızı bu suyun içerisinde bir süre bekletin. Ayrıca elma sirkesini bir pamuğa döküp mantarlı bölgeye direk uygulayabilirsiniz. 1 saat kadar bekletip normal su ile durulayın.
Tekrarlayan Vajinal Mantar Enfeksiyonunun Risk Faktörleri
Hormonal dalgalanmalar ve antibiyotik kullanmak en çok VVK ve KVVK'e neden olan faktörlerdir.. Hormonal dalgalanmalar özellikle gebelik, adetin luteal fazı, oral kontraseptif kullanmak ve hormon replasman tedavilerini kapsar.
Mantar sıcak, nemli, ıslak, terli ve kapalı vücut bölgelerini sever. Havaların ısınması ile birlikte mantarlar için, bu şartlar fazlası ile sağlanmış olur.
Oldukça yaygın bir mantar enfeksiyonu türü olan vajinal mantar dört kadından üçünü hayatı boyunca en az bir defa etkiler. Bir defa vajinal mantar enfeksiyonu görülen bireylerde, aynı durumun tekrar görülmesi ihtimali yüksektir. Bu nedenle bir çok kadın en az iki defa vajinal kandidiyazdan etkilenir.
Vücutta kahverengi lekeler mantar oluşumunu gösterebilir. Daha önce belirttiğim gibi vücutta oluşan mantar türleri cilt yani deri yüzeyinde olağanüstü değişimlerle meydana gelir. Çoğu fungal, fungus yani mantar türü zaten bizde bulunmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri