Cim harfinin sesi, dilin, üst dişlerin az gerisinde damağa değdirilmesiyle çıkarılır, ince bir sestir. Türkçedeki "ce" sesi gibi olmayıp biraz daha "j" sesine yakındır.
CİM. Dilin orta kısmını kabartıp üst damağa kuvvetlice dayayıp çekmek suretiyle okunur. İnce bir harftir.
Kalın harfler hı, sad, dad, tı, zı, ğayn ve kaf'tır. Hem kalın hem ince olanlar ra ve lam sayılır. Peltek ince harfler se, zel; peltek kalın harfler ise zı şeklindedir. Kalın harfler dışında kalan tüm harfler ince harf konumundadır.
1.Kalın ünlüler: a, ı, o, u. 2.İnce ünlüler: e, i, ö, ü
Cîm harfinin mahreci, dilin ortası ile üst damaktır (bk. Mekkî, s. 175-176). Dilin ortasının üst damağa yumuşak teması sonucunda “g” harfine yakın bir ses elde edilir; bu ses Türkçe'deki “c” harfi kadar keskin değildir.
İlgili 23 soru bulundu
Cim harfinin sesi, dilin, üst dişlerin az gerisinde damağa değdirilmesiyle çıkarılır, ince bir sestir. Türkçedeki "ce" sesi gibi olmayıp biraz daha "j" sesine yakındır.
Arapçada caiz değil anlamına gelen bu kısaltma Lam ve Cim kelimelerinden oluşmaktadır. Doğu edebiyatında da sıkça kullanıldığı görülmektedir.
Kalın sesli harfler "a, ı, o, u" harfleridir. İnce sesli harfler ise, sesli harfler arasında bulunan ve söylenişi sırasında ağzın nispeten daha az açıldığı ve yuvarlak bir form almadığı seslere karşılık gelen harflerdir. İnce sesli harfler, "e, i, ö, ü" harfleridir.
İnce ünlü harfler e, i, ö ve ü harfleridir. Kalın ünlü harfler ise ı, e, o ve u'dur.
İstifâl (ince) harfleri
Geriye kalan 21 harftir. (Bunlar arasında, Ra (ر) ve Lâm (ل) harflerinin kalın okunduğu özel durumlar hariç.) Şimdi ise, harflere neden busıfatlarınverildiğini ve nasıl ifade edileceğini görelim.
Kalın okunan harfler 7 tanedir. Bunlar, "خ ص ض ط ظ غ ق" harfleridir. Bu harfler her hareke ve konumda kalın okunurlar.
Üstün hareke harflerin tamamına “e” sesi vermektedir. Kalın harflerde kalın “e” sesi verecek ince olanlarında ise ince “e” sesi vermektedir.
Dal sesi, dili üst dişlerin ucuna değdirmek suretiyle sert bir solukla çıkarılır. İnce bir sestir. Kalkaleli (yankılı) harfler grubundandır.
Alfabemizdeki “e, i, ö, ü” sesleri ince sesli harfler olarak isimlendirilmiştir.
Alfabemizde 4 ince 4 kalın ünlü harf vardır. Kalın ünlü harfler şu şekilde sıralanabilir. a, ı, o, u.
Vav sesi, dudaklar yuvarlaklaştırılıp ileriye doğru uzatılması suretiyle, dişleri kullanmadan çıkarılan kalın bir sesdir.
Ha harfi, boğaz tamamen açıkken boğazın tam ortası sıkılarak ses tellerinin titreştirilmesi ile gırtlaktan çıkarılır (Ⱨ, Ḩ). Kalın harflerdendir. Yorgunken nefes nefese kaldığımızda çıkan kalın H sesi gibidir.
Sert ünsüzler ç, f, h, k, p, s, ş ve t'dir. Bu harf grubunu öğrencilerin ezberlemesini kolaylaştırmak için "f ı s t ı k ç ı ş a h a p" ifadesi üretilmiştir. Bu kelime grubundaki ünsüz harflerin tamamı serttir. Bunun dışında kalanlar ise yumuşak ünsüzlerdir.
Cim kelimesinin anlamı da etraflıca incelenen konular arasında yer alır.
Çocuk İzlem Merkezleri (ÇİM), her il için ayrı olmak üzere Sağlık Bakanlığına bağlı hastaneler, kurumlar bünyesinde kurulması planlanan, cinsel istismara uğrama şüphesi altındaki mağdur çocukların, ifade alma, adli muayene ve diğer her türlü soruşturma işlemlerinin tek merkezde yapılması için planlanan yerlere verilen ...
Çim ya da Çe (چ) Pers alfabesi'nin 7. harfidir.Arap alfabesinin orijinalinde bulunmayıp sonradan eklenmiştir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri