Dr. Kemal Türkyılmaz, bölgede gözün limonla temizlenmesinin doğru bilinen bir yanlış olduğunu belirterek, "Göze limon sıkmayın, çay banyosu ile temizleyin" dedi. Asitik özelliği bulunan limon suyunun gözde yanma ve uzun süreli tedavilere neden olabilecek hasara yol açabileceği kaydeden Doç. Dr.
❌ Göze limon sıkmak göz için faydalıdır göz tansiyonunu düşürür. ✅ Limon asidik bir yapıya sahiptir, göz yüzeyini bozar gözyaşı düzenini etkiler. Göze hiçbir faydası yoktur. Kızarıklık yanma batma yapar.
Göze limon damlatmanın bir faydası olmamakla birlikte aşırı olması durumunda içersinde asit içeren madde olduğu için gözde hasara yol açabilmektedir” dedi. Dr. Öztürk, gözün çok hassas ve insanlar için hayati önemi olan bir organ olduğunu kaydederek tehlikelerden iyi korunması gerektiğini belirtti.
Göz Hastalıkları Uzmanı Dr. Melike Gedar: Gözünüze asla limon damlatmayın.
Flaşının parlak ışığı tam olgunlaşmamış bebek retinası (sinir dokusu) için zararlı olabilir. İlk 3 ay bebeği flaştan uzak tutmak gerekir. Ülkemizde yaygın olan bir alışkanlık da herhangi bir sorunda bebeğin gözüne limon sıkılmasıdır. Bu kesinlikle yanlış bir uygulamadır ve yapılmamalıdır.
İlgili 35 soru bulundu
Bebeklerde göz çapaklanması nasıl temizlenir? Bebeğinizin göz kapaklarını, pamuğu ılık suyla ıslatarak temizleyin. Her iki göz için de ayrı steril gazlı bez kullanın. Bebeğinizin gözlerini kaşıma riskine karşı, tırnaklarını güzelce kesin.
Hijyeninden emin olduğunuz bir nemli bez ile göze kaçan toz parçasını ya da kirpiği çıkarabilirsiniz. Göze kaçan cismi gözden almak için gözünüzü kesinlikle ovalamayın. Çünkü toz parçası gözünüzü çizebilir ve gözünüze zarar verebilir. Göz sürekli kapatıp açılarak yabacı cismin çıkması sağlanabilir.
Sulu katman gözyaşı film tabakasının ortasıdır. Gözyaşı olarak gördüğümüz şeyin çoğunluğunu oluşturur. Bu katman gözü temizler, göze ait olmayan parçacıkları yıkayıp çıkarır. Bu katman göz kapaklarındaki lakrimal bezlerden gelir.
Tedavide gündüz antibiyotikli damla, gece uyumadan evvel antibiyotikli pomad kullanılır. Bakteriyel konjonktivit, 10-14 gün içinde iyileşir.
Yaygın bakteriyel göz enfeksiyonlarının tedavisi mümkündür ve bu amaçla reçeteli antibiyotikli göz damlaları veya merhemler kullanılır ve kompres uygulaması yapılır. Çoğu yaygın viral göz enfeksiyonu kendiliğinden geçer. Ağır viral göz enfeksiyonlarında ise antiviral göz damlası verilebilir.
10-15 dakika beklettikten sonra durulayın ve nemlendirin. Lütfen göz çevresi ve dudak kenarlarına gelmemesine dikkat edin. Karbonat da limon kadar lekeleri arttırıcı bir etkiye sahiptir.
Elma sirkesi: Elma sirkesi de tuzlu su gibi enfeksiyonu önleyici ve dezenfekte özelliği bulunan bir üründür. Bir bardak suya damlatılan az miktarda elma sirkesi göz banyosu yaparak uygulanabilir.
Balın Göze Faydası: Eski tarihlerde göz sağlığı için kullanılan bal şimdilerde çok bilinmese de etkisi oldukça fazla. Kaşıntı, kızarıklık, kuru göz ve göz enfeksiyonlarına iyi gelen bal görme yetisini de arttırmaktadır.
Hem kolay ulaşılabilirliği hem de vücut için faydalı olması ile bilinen elma sirkesi, göz nezlesine bağlı enfeksiyonların tedavi edilmesinde rol oynamaktadır. 2 çay kaşığı elma sirkesi ile 1 tatlı kaşığı suyu karıştırın ve bir pamuk yardımı ile gözlerinize zarar vermeden uygulayın.
Halk arasında deniz suyunun göze faydalı olduğu yönünde yanlış bir inanış olduğunu aktaran Kılıç, 'Denizin doğallığına kapılıp su altına gözünüzü açmayın. Sanılanın aksine deniz tuzu göze faydalı değil, aksine gözü kurutur, kızarıklık, yanma batmaya ve enfeksiyon kapmasına neden olabilir.
Gözyaşı, yapısında bulunan maddeler sayesinde dışarıdan gelen hastalıklara karşı gözün savunma bariyeri konumundadır. Yabancı maddelerin göze teması durumunda gözü yıkayarak temizler. Gözyaşı eksikliği gözde uzun vadede ciddi problemlere hatta körlüğe bile neden olabilecek durumlara yol açabilir.
Göz enfeksiyonu çay pansumanı çoğu kişi tarafından bilinen ve kullanılan bir yöntemdir. Çay yaprakları, göz enfeksiyonunu iyileştirmeye yardımcı olabilecek birçok anti-bakteriyel özellik taşır. Kızarıklığın azaltılmasına ve gözdeki şişliğin inmesine yardımcı olur. En iyi sonuçları elde etmek için siyah çay kullanın.
Bitkilerin doktoru İbrahim Saraçoğlu, göz kuruluğunu iyileştirmek için haşlanmış karnabaharın suyunu içmenizi tavsiye ediyor. Ayrıca dereotu ve turp tüketiminin de göz pınarlarının sağlığını desteklediğini ifade eder. Zeytinyağı: Göz kuruluğuna zeytinyağı ilaç gibi gelecektir.
Göz çapaklanması ve kızarıklığında en çok kullanılan yöntem çay pansumanıdır. Demlenmiş çayı biraz soğutup daha sonra temiz bir pamuk ile uygulamak, göz üstüne bekletmek kızarıklığı ve kaşıntıyı kısa sürede geçirmektedir.
Gözünüzü bol su ile yıkarken, göz kapaklarınızı elinizle tutarak kaldırıp, su ile yıkayın. Sakın bezle silmeyin. Göze veya kapaklarına asla bastırmayın. Bunları yaparken bir taraftan da doktora yetişin.”
Acilen laktatlı ringer ile ringer laktat bulunamazsa serum fizyolojik ya da çeşme suyu ile en az 20 dakika yıkanır. Yıkama hasta yatarken göze sürekli serum damlatma ile de yapılabilir. Her bir göz için en az 1 Litre sıvı kullanılır.
Çinkodan zengin fasulye, bezelye, kırmızı et ve kümes hayvanları ışık hasarına karşı gözü koruyor. A vitamini içeren havuç, ıspanak, tatlı patates, marul, pırasa ve maydanoz gibi bitkisel gıdalar ile ton balığı, somon balığı, keçi sütü, inek sütü, yumurta ile ciğer gibi hayvansal gıdalar görme keskinliğini koruyor.
Çay Pansumanını Nasıl Yapalım? Göze çay pansumanı yapmak için yeşil çay poşetlerini poşet-çay hazırlar gibi sıcak suda yaklaşık 3-4 dk bekletiniz. Daha sonra çıkarıp hafifçe sıkarak emdiği fazla suyu dışarı akıtınız. Ilıyıncaya kadar bekletiniz ya da buzdolabında 5-10 dk kadar ılıması için bırakınız.
Gözde Batma, Yanma Nasıl Rahatlatılır? Gözünüze krem, sabun, şampuan veya evde kullanılan temizlik malzemesi kaçarsa gözünüzü öncelikle bol temiz suyla yıkayabilirsiniz. Gözde batma, yanma şikayetleri gözü yıkayınca rahatlayacaktır. Ek olarak steril gözyaşı damlalarının kullanılması da bu rahatlamayı artırır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri